Σελίδες

Σάββατο, 18 Απριλίου 2009

Μπούμστος ο Μεγαλοπρεπής…το θρυλικό βουνό του Ξηρομέρου

Μπορεί η Ψηλή Κορφή δίπλα στο Περγαντί με υψόμετρο 1589 μ. να είναι η ψηλότερη κορφή των Ακαρνανικών Άλπεων ή κατ’ άλλους ονομαζόμενη οροσειράς των Ακαρνανικών ορέων, όμως ο επιβλητικός Μπούμστος είναι το “ θρυλικό βουνό” των Ξηρομεριτών.
Είναι ένα βουνό –σύμβολο- για μας του Ξηρομερίτες, που πραγματικά καταφέρνει να σε σαγηνεύει με την ξεχωριστή άγρια ομορφιά του, που προσδιορίζεται από τον συμμετρικό σχηματισμό του όγκου του, που οφείλεται στην αλπική του ορογένεση.
            
Βουνό ηλίβατο με υψόμετρο 1573 μέτρα, δεσπόζει με μεγαλοπρέπεια στο νότιο - δυτικό τμήμα των Ακαρνανικών Άλπεων μεταξύ του παράκτιου όρους Σέρεκα και της Ψηλής Κορφής και ευλόγως θεωρείται ως η σπονδυλική στήλη των Ακαρνανικών.
Στέκει αγέρωχο στο διάβα των αιώνων έχοντας συνδεθεί με μύθους αλλά και με γεγονότα που σημάδεψαν την περιοχή μας και έτερψαν και διαμόρφωσαν τα συναισθήματα των κατοίκων της. Πάμπολλοι οι θρύλοι και οι διηγήσεις για τους κλέφτες και αρματολούς, τους καπεταναίους του 21, τους λήσταρχους, τις νεράιδες και τα ξωτικά που έχουν να κάνουν με το θρυλικό βουνό.
Παρατηρώντας το βουνό βλέπεις τα χωριά μας να είναι κουρνιασμένα στην αγκαλιά του θαρρείς ότι αναζητούν ανά τους αιώνες την προστασία και την θαλπωρή του.


Τετάρτη, 1 Απριλίου 2009

ΚΡΑΧ …και στο χώρο του Πολιτισμού !


      Με  αφορμή την ανακοίνωσης της ΠΑΝ.ΣΥ για  ματαίωση της εκδήλωσης,  «γιορτή του Αιτωλοακαρνάνα» για οικονομικούς λόγους, γνωρίζοντας και την οικονομική δυσπραγία που μαστίζει την Ομοσπονδίας μας (Ο.Π.ΣΥ.Ξ) και επειδή το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο, με εμπλοκή όλων όσων δραστηριοποιούνται  - ασχολούνται στο χώρο του πολιτισμού και αφορά άμεσα όλα τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία (Συλλόγους - Ομοσπονδίες)  του Νομού μας, θα παραθέσω  με αγωνία τον γενικότερο προβληματισμό μου για  την επικρατούσα κατάσταση.
Είναι γνωστό σε όλους, ότι το πολιτιστικό κίνημα είναι προ ετών σε συνεχόμενη και όλο μεγαλύτερη φθίνουσα πορεία. Οι αιτίες είναι διάφορες, και ο καθένας  μπορεί να τις υπερθεματίσει κατά τη κρίση του, δίνοντας και τη δική του ερμηνεία.