Σελίδες

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016

Πάσχα στο Χωριό μας !     Οι χωριανοί της διασποράς και φέτος  θα κάνουν το χρέος τους !   
    Θα εγκαταλείψουν για λίγο  τα αστικά κέντρα και κυρίως την πρωτεύουσα και θα γεμίσουν τους δρόμους και τα σπίτια  του  μικρού μας  Χωριού.
Το Χωριό μας έχει ντυθεί με τα καλά του, φορώντας το καλό πράσινο κοστούμι του με τις χίλιες – μύριες αποχρώσεις χρωμάτων,  που δώρο του έχει κάνει η Άνοιξη !

Οι γειτονιές μας θα  γεμίσουν με κόσμο. Εκατοντάδες αυτοκίνητα θα  αναζητήσουν χώρο στάθμευσης από τα Κοκκινοπήλια μέχρι τη στροφή του Τίγκα.
Σπίτια κλειστά που περιμένουν καρτερικά τους νοικοκυραίους τους, άνοιξαν διάπλατα τα πορτοπαράθυρά τους, για να μπει ο ήλιο της χαράς, ξεφεύγοντας  έστω και για λίγο από την ταπείνωση της μοναξιάς τους. Ανάσταση για τη Κωνωπίνα μας !
Τα έθιμα του Χωριού μας βγαλμένα από τα βάθη του χρόνου και πλουτισμένα με τη φρεσκάδα της νοσταλγίας, αναβιώνουν με τον πατροπαράδοτο τρόπο, κατά τη στιγμή που στις μεγάλες πόλεις ξεθωριάζουν.. Το έθιμο της Σαρακοστής που αρκετοί το έχουν κρατήσει μέχρι σήμερα και το χαίρονται πολύ καθώς εναρμονίζεται με την ατμόσφαιρα των ημερών.
Η θρησκευτική πίστη εκδηλώνεται εντονότερα τις μέρες των γιορτών, οι οποίες αποτελούν μια καλή ευκαιρία για τον καθένα μας για περισυλλογή, εξετάζοντας όχι μόνο την πίστη του, αλλά κυρίως τον εαυτό του και τις αξίες του.


Ευτυχώς δεν έχουν ακόμη εκλείψει οι «αντιστασιακοί» της παράδοσης, οι οποίοι διαφυλάττουν σαν κόρη οφθαλμού ήθη και έθιμα, αφήνοντας πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές των Ξηρομεριτών.
Ο εκκλησιασμός καθ’ όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, ο στολισμός  και η περιφορά του επιταφίου, η θεία κοινωνία, η Ανάσταση του Κυρίου και το πατροπαράδοτο γλέντι με το ψήσιμο του οβελία, ακολουθούν διαχρονική πορεία από γενεά σε γενεά.

Είναι βέβαιο ότι, όσοι έχουν  την τύχη να βρεθούν το φετινό Πάσχα στο Χωριό μας, θα  θυμούνται  μοναδικές στιγμές χαράς και ιδιαίτερα οι «μουσαφιραίοι» θα απολαύσουν την Ξηρομερίτική φιλοξενία αλλά και την  ποιότητα των εθίμων μας, για να προσμένουν  με ιδιαίτερη νοσταλγία του «χρόνου, πρώτα ο Θεός» να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί στο Χωριό μας, για να γιορτάσουμε ακόμα καλύτερα !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου