Σελίδες

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

Επιστολή του Προέδρου του χωριού μας κ. Επαμεινώνδα Δ. Τσαμποδήμου, προς τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου κ. Βασίλη Σκούρτα, επί τη αναλήψει των καθηκόντων του.

Σπάνια Λαογραφική Συλλογή στο Χωριό μας !


Ο  κ. Νίκος Ράππος


 


Ο χωριανός μας Νικόλαος Ράππος, ακάματος ερευνητής της πολιτιστικής μας παράδοσης και κληρονομιάς έχοντας ως στόχο και φιλοδοξία τη διάσωση και την ανάδειξή τους, δημιούργησε στο Χωριό μας, με πολύ κόπο, υπομονή, αντοχή, θέληση και ανυπολόγιστη οικονομική επιβάρυνση μια αξιόλογη ιδιωτική λαογραφική συλλογή, με σκοπό να καταγράψει και να προβάλει τον πλούτο του τόπου μας.

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

Κωνωπίνα: 25η Μαρτίου 2011. Σε πείσμα των καιρών, η Κωνωπίνα αντιστέκεται !

Κάποτε στην Κωνωπίνα, ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου, ως γεγονός, είχε εξέχουσα θέση και την πρωτοκαθεδρία  στις μαθητικές εκδηλώσεις.
        

Σήμερα τα πράγματα δυστυχώς έχουν αλλάξει.  Η λαίλαπα της αστυφιλίας, χτύπησε καίρια το αγαπημένο μας χωριό, αλλοιώνοντας κατά τον χειρότερο τρόπο την πληθυσμιακή του εικόνα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Στο χωριό μας ολόκληρες γειτονιές άδειασαν, σπίτια κλειστά, αυλές χορταριασμένες.
Το  Σχολείο μας προ ετών έχει κλείσει και παιδικές φωνές δεν ακούγονται πλέον.

Ο Αποστόλης και ο Θοδωρής Τσιούνης με την Σημαία μας


Τα καφενεία εκ των πραγμάτων υπολειτουργούν και οι ελάχιστοι παραμένοντες μεσήλικες χωριανοί μας, εγκλωβισμένοι σ’ ένα άδικο σύστημα, που αποθαρρύνει κάθε τους προοπτική για το μέλλον, περπατάνε σε δρόμο αδιέξοδο.
Στις πατρογονικές μας εστίες  μένουν πλέον οι εναπομείναντες ηλικιωμένοι γονείς μας, κουρασμένες μορφές, απόμαχοι της ζωής, με μοναδικό σύντροφο τις αναμνήσεις του παρελθόντος.
Από τότε που έκλεισε το Δημοτικό μας Σχολείο, έπεσε ταυτόχρονα και η αυλαία των εορταστικών μαθητικών εκδηλώσεων και η Σημαία μας,  παροπλισμένη μπήκε στο σεντούκι.

Σε πείσμα των καιρών όμως, η Κωνωπίνα αντιστέκεται.
Ο μικρός Αποστόλης  Τσιούνης του Κώστα και το αδελφάκι του ο Θοδωρής έδειξαν το δρόμο. Έδεσαν και πάλι την Σημαία μας στον ιστό της και σημαιοφόρος ο πρώτος την κράτησε  ψηλά και παραστάτης ο δεύτερος τη συνόδευσε κατά τη διάρκεια της Δοξολογίας στην εκκλησία της Παναγιάς μας, αναδεύοντας έτσι  την αποσταμένη ελπίδα, σ’ ένα χωριό  που επιβάλλεται να βρει τον βηματισμό του.
 

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Συγχαρητήρια επιστολή και έκφραση ευαρέσκειας του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, προς τον Σύλλογο Γυναικών του πρώην Δήμου Μεδεώνος

                                                    Αθήνα,   15  Μαρτίου  2011
               ΠΡΟΣ
                            Την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών
                                πρώην Δήμου  Μεδεώνος
                               κα  Χαλιμούδρα  Αριάδνη
                               Τ.Κ   300 04   ΚΑΤΟΥΝΑ 
                                                                                                                                
 Κυρία   Πρόεδρε


      Με την παρούσα,  θέλουμε να  εκφράσουμε την ευαρέσκειά μας και τα συγχαρητήρια μας, στην εξαιρετική προσπάθεια που καταβάλετε, υπερβαίνοντας προκαταλήψεις και στερεότυπα, αναφορικά με την ανύψωση του ρόλου της γυναίκας  στην τοπική μας κοινωνία, την  διάσωση  και διάδοση των λαϊκών παραδόσεων του  τόπου μας, προς ενίσχυση της συνολικότερης πολιτιστικής μας εικόνας.

Έγγραφο του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου στους εμπλεκόμενους φορείς, για αλλαγή της ονομασίας του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας

Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011

Κωνωπίνα ....Το όνομά μας είναι η ταυτότητά μας..!

Κονοπίνα:        Αυθαίρετη απαλλοτρίωση της ορθογραφίας του ονόματος του Χωριού μας!

Όταν το 1982  δρομολογήθηκαν  μεταρρυθμίσεις στον χώρος της Παιδείας και  καθιερώθηκε  το μονοτονικό σύστημα σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 297/1982 ποιος θα περίμενε ότι το όνομα του Χωριού μας  θα έπεφτε θύμα βάναυσης κακοποίησης !
Το όνομα του Χωριού μας που από αρχαιοτάτων χρόνων  γραφόταν με δύο (ω) δηλ. Κωνωπίνα σε όλα τα επίσημα έγγραφα  (έτσι το μάθαμε και εμείς) και μερικές φορές  το συναντάμε να γράφεται και ως Κωνοπίνα αλλά και Κονωπίνα βρέθηκε στη δίνη της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης  και για άγνωστο λόγο κάποιοι “ειδήμονες” θέλησαν να ξιφουλκήσουν «γραμματικώς» και το έκαναν Κονοπίνα με δύο (ο) λες και δεν γνωρίζουν πως τα κύρια ονόματα δεν επιδέχονται καμιάς αλλαγής και παραμένουν αμετάβλητα !
 

Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011

Δελτίο Τύπου για την προσεχή απογραφή

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας 2011 - Γενική Συνέλευση, αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Δ.Σ

                            
    Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 11.00 πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία, σε αίθουσα δεξιώσεων του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ, Πανεπιστημίου 52, η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας, η κατ’ έθιμο κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας καθώς και οι Αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου .
Η προσέλευση των μελών και φίλων ήταν πρωτοφανής ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, ενδεικτικό της μεγάλης αγάπης των προς τον Σύλλογό μας.

Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ Γενικής Συνέλευσης για μετονομασία του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας σε Δήμο Ακαρνανικών και Βόνιτσας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΚΩΝΩΠΙΝΙΩΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
  “ ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ  ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ  ”
ψήφισμα

  Γενικής Συνέλευσης  του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου .

         Στην Αθήνα σήμερα 27 Φεβρουαρίου 2011, ημέρα Κυριακή και ώρα 11.00, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, Πανεπιστημίου 52, συνήλθαν σε ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση, τα Μέλη του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου και ύστερα από πρόταση του απερχόμενου Δ.Σ και γόνιμη συζήτηση σχετικά με την ονομασία του νέου διευρυμένου Δήμου μας Ακτίου-Βόνιτσας,  αποφασίστηκαν τα παρακάτω:
    Εμείς, τα Μέλη της Γενικής Συνέλευσης, διατρανώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή μας, στην ατυχή και ευρηματική ονομασία του διευρυμένου πλέον Δήμου μας  Ακτίου – Βόνιτσας, που απαλλοτριώνει και αγνοεί παντελώς την Ξηρομερίτικη καταγωγή μας.

    Προκειμένου ν΄ αρθεί η αδικία σε βάρος των ιστορικών χωριών της ενδοχώρας του Ξηρομέρου, που απάρτιζαν μέχρι πρότινος τον τέως Δήμο Μεδεώνος,
ζητάμε
ο διευρυμένος Δήμος να μετονομασθεί: Δήμος Ακαρνανικών και Βόνιτσας, αποτυπώνοντας ως κοινή συνισταμένη, την ονοματοθεσία των ιερών μας βουνών, των Ακαρνανικών, καλύπτοντας έτσι και τους τρεις εμπλεκομένους πρώην Δήμους (Ανακτορίου, Κεκροπίας, Μεδεώνος) και προσδιορίζοντας με  καθαρότητα  την περιοχή της Βόνιτσας.
             εξουσιοδοτούμε
    το νέο Δ.Σ του Συλλόγου, που θα προκύψει από τις Αρχαιρεσίες της παρούσας Γενικής Συνέλευσης:
α)  να αποστείλει το παρόν ψήφισμα στον Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας κ. Νίκο Σολδάτο, στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιάννη  Κουνέλη και όλα τα Μέλη του Δ.Σ, στον Πρόεδρο του Χωριού μας  κ. Επαμεινώνδα Τσαμποδήμο, στους Προέδρους των Συμβουλίων των Τοπικών – Δημοτικών Διαμερισμάτων, του πρώην Δήμου Μεδεώνος, στους Προέδρους των Πολιτιστικών Συλλόγων του πρώην Δήμου Μεδεώνος και στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου κ. Τάκη Στεργίου.
β)   να δρομολογήσει διαδικασίες  συνεννόησης με τους παραπάνω εμπλεκομένους τοπικούς και  πολιτιστικούς φορείς,  προκειμένου  να επιτευχθεί κοινή δράση για την προώθηση του εν λόγω αιτήματος, που είναι ζήτημα μείζονος σημασίας για μας τους Ξηρομερίτες.

Καλούμε, τον Δήμαρχο Ακτίου-Βόνιτσας κ. Νίκο Σολδάτο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, να δουν το θέμα της μετονομασίας του Δήμου μας στην ορθή του διάσταση, ικανοποιώντας γενικευμένη απαίτηση και διακαή επιθυμία των συγχωριανών αλλά και των συνδημοτών μας, του πρώην Δήμου Μεδεώνος.

Προς πίστωση συντάχθηκε το παρόν και υπογράφεται ως ακολούθως :

   Ο   Πρόεδρος                Ο    Γραμματέας                        Ο   Έφορος
Σπ. Τσαμποδήμος          Βασ. Πανταζής                  Χριστ. Καρατσόλας