Σελίδες

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011

Ένα κουιζ αλλιώτικο από τ’ άλλα....

Ο  Άρης Μπιτσώρης
    
Ένα κουιζ αλλιώτικο από τ’ άλλα, μας ετοίμασε ο εκ Μπαμπίνης Ξηρομέρου καταγόμενος  ποιητής Άρης Μπιτσώρης και μας το σερβίρισε ποιητικά…για να κερδίσουμε όλοι !

    
            ΚΟΥΪΖ
Ποια είναι η επαρχία αυτή
–εύκολα θα ρωτήσω-
που θέλουν το ποτάμι της
να το γυρίσουν πίσω;

 Που το ασφαλές λιμάνι της
προορίζουν για χαβούζα
ενώ οι κάτοικοι αραχτοί
πίνουν αβέρτα ούζα;

 Που ψόφια ψάρια θάβουνε
κάτω απ’ τα χώματά της
κι αρχαία οι βέβηλοι αποσπούν
από τα σωθικά της;

Πού με κλουβιά γεμίσανε
ακρογιαλιές παρθένες
και γίναν αφιλόξενες,
στους πατριώτες ξένες;

Πού στήνουν Γκουαντάναμο
-εύστοχος ο ζωγράφος-
να γίνει των λαθραίων ψυχών
μα και των ντόπιων τάφος;

Ποια επαρχία ανέκαθεν
πάσχει από ηγεσία
και έχει καταδικαστεί
στην ανυποληψία;

Όποιος σε τούτο το κουίζ
σωστά μου απαντήσει
νόστιμο –εκ ζωοκλοπής-
σφαχτάρι θα κερδίσει.

   26  Μαΐου  2011  Άρης Μπιτσώρης

Σάββατο, 18 Ιουνίου 2011

Από το πάνθεον των Κωνωπινιωτών αγωνιστών του Ιερού Αγώνα του 1821

Λουτζαίοι
Μια οικογένεια με μεγάλη προσφορά κατά την επανάσταση του 1821
     Ανοίγοντας παράθυρο στην ιστορία, μέσα από τα φύλα της εφημερίδας μας, εφεξής θα προβάλλουμε Κωνωπινιώτες αγωνιστές, ιστορικά καταγεγραμμένους με αδιάσειστα στοιχεία, για να αναδείξουμε την μεγαλοσύνη των προγόνων μας καθώς και σπάνιες αρετές και αξίες που προσπεράστηκαν στο χρόνο.
     Στο παρόν φύλο θα προβληθεί η ιστορική οικογένεια των Λουτζαίων, με την μεγάλη  και ανεκτίμητη προσφορά στα χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας,,που έδωσε ακόμα και το αίμα της για την απελευθέρωση του έθνους.
     Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι αποσπάσματα  από το Βιβλίο του συμπατριώτη μας, συγγραφέα Νίκου Θεοδ. Μήτση  “Η Κωνωπίνα στην επανάσταση του 1821”.


     Διευκρίνιση: Θα προβληθεί εκ των αγωνιστών Λουτζαίων ο πλέον προβεβλημένος της οικογένειας Στάθης Λούτζης, λόγω πληθώρας ύλης .
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ NEA της Κωνωπίνας”,Φύλλο 63

ΛΟΥΤΖΗΣ   (γενικά)     Σελίδες 280 -285

     Μια οικογένεια με αξιόλογο  εθνική προσφορά, για τοπικό επίπεδο, στον αγώνα του Ελληνικού έθνους (1821,1829), που σχεδόν, δεν υπήρξε μάχη για μάχη απ’ το Ξηρόμερο ως την Άρτα και το Μεσολόγγι, αλλά και ως την Αράχωβα και την Αττική, που να μην έλαβε μέρος ο νταϊφάς  των ΛΟΥΤΖΑΙΩΝ στις πολεμικές συρράξεις κατά των Τούρκων.
     Και δεν ήταν ένας ή δύο οι Λουτζαίοι στο κλαρί, αλλά πάρα πολλοί «Δώδεκα Λουτζάιοι, δεκατρείς Καπεπαναίοι» λέει η λαϊκή ρήση.
   Είχαν δικό τους ασκέρι (νταϊφά) εκ των οποίων ο σημαντικότερος υπήρξε ο Στάθης Λούτζης που διατηρούσε δική του Μάγκα (ασκέρι-νταϊφάς), στην οποία ευρίσκονταν στρατολογημένοι οι: Στάθης, Λαμπράκης, Δημήτρης, Νάσιος, Σταμούλης, Αποστόλης και Κωσταντής Λούτζης καθώς και ο 13χρονος Θοδωρής Λούτζης και ο 16χρονος Γώγολος Λούτζης ως ψυχογιοί, απαραίτητοι για βοηθητικές εργασίες (κουβαλούσαν νερό στο ασκί, ποτίζανε τα αλογομούλαρα, γυαλίζανε τα’ άρματα κλπ).
     Αναλυτικότερα οι μαχητές-αγωνιστές από την Κωνωπίνα με το επώνυμο Λούτζης, έχουν ως ακολούθως:


Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

Ξηρόμερο: “Eμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ελλιποβαρές” !


Δραματική η πληθυσμιακή συρρίκνωση των χωριών του Κεντρικού Ξηρομέρου.

Η πληθυσμιακή συρρίκνωση των χωριών της ενδοχώρας του Ξηρομέρου ήταν αναμενόμενη. Όμως η εικόνα η οποία αρχίζει να διαφαίνεται από υπεύθυνες…αλλά ανεπίσημες πηγές, αποτυπώνει ευδιάκριτα την φθίνουσα πορεία του τόπου μας.
Όλα αυτά βέβαια έρχονται ως απότοκο λαθεμένων επιλογών, ανύπαρκτων πολιτικών που επέφεραν μεθοδευμένη παθογένεια σ’ ένα τόπο και σε συνάρτηση με τη λανθάνουσα νοοτροπία των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας, οδήγησαν στην αστυφιλία το μεγαλύτερο και παραγωγικότερο  τμήμα του πληθυσμού.  
Τα μέχρι τώρα στοιχεία της απογραφής για τα χωριά του πρώην Δήμου Μεδεώνος  είναι ιδιαιτέρως απογοητευτικά και επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο όλα τα παραπάνω.
Η άλλοτε κραταιά Κατούνα, το κεφαλοχώρι μας, που πριν λίγες 10ετίες ο πληθυσμός της ξεπερνούσε τους 5.000 κατοίκους,  τώρα και μετά βίας θα ξεπεράσει τους 1500.
Κατά την απογραφή του 2001 είχε 2331 και μαζί με τον Άγιο Νικόλαο  και το Λουτράκι είχε πληθυσμό  2479.
Κωνωπίνα: Πανοραμική άποψη

Η  Κωνωπίνα στην πρόσφατη απογραφή έχει 496  κατοίκους και κατά την απογραφή του 2001 είχε 570.
Η  Τοπική Κοινότητα Τρύφου κατά πληροφορίες προσεγγίζει τους 650 κατοίκους και κατά την  απογραφή του 2001 είχε 780.
Ο Αετός  θα καταμετρηθεί κάτω από τους 500 κατοίκους ενώ κατά την προηγούμενη απογραφή είχε  664.
Η Κομπωτή θα καταμετρηθεί κάτω από τα 400 άτομα ενώ κατά την προηγούμενη απογραφή είχε  469.
Ο Δήμος  Ακτίου – Βόνιτσας  κατά την πρόσφατη απογραφή προσεγγίζει  τους  16.550 κατοίκους ενώ κατά την απογραφή του 2001 είχε 18.374.

Ο Δήμος  Ξηρομέρου  κατά την πρόσφατη απογραφή προσεγγίζει  τους  12.200 κατοίκους ενώ κατά την απογραφή του 2001 είχε 13.300.
Αξιολογώντας την μείωση του πληθυσμού στον διευρυμένου Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας κατά 1.800 περίπου άτομα, παρατηρεί κανείς ότι, ο αριθμός αυτός που υπολείπεται, είναι σχεδόν στο σύνολό του, το έλλειμμα  των χωριών της ενδοχώρας του Ξηρομέρου και δει του πρώην Δήμου Μεδεώνος !


Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

Επανεξελέγη για 3η φορά ο Τάκης Στεργίου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου


Το Μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου μας και Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Ο.Π,ΣΥ,Ξ   Δημήτρης Κοθρούλας, μαζί με τον επανεκλεγέντα  Πρόεδρο Δημήτρη Στεργίου.


Τη Τετάρτη   25/5/2011  πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου  ( Ο.Π.ΣΥ.Ξ.). Το νεοεκλεγέν  Κεντρικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα με την παρακάτω σύνθεση:  

Πρόεδρος

Δημήτριος    Στεργίου
 ( Παπαδάτου)
Αντιπρόεδρος
Βασίλης    Μπουρνάζος
(Φυτείες)
Γεν. Γραμματέας
Αθανάσιος    Γεροδημήτρης
 ( Ρίγανη )
Ταμίας
Παναγιώτης   Στράτος
( Θύριο )
Αν. Γ. Γραμματέας
Μαρία    Μαντζάνα
(Μοναστηράκι)
Οργανωτικός Γραμματέας
Κων/νος    Νικάκης
( Τρύφου )
Αν. Ταμίας
Περικλής    Χονδρογιώργος
(Πρόδρομος)
Έφορος Δημοσίων Σχέσεων
Δημήτρης    Κοθρούλας
(Κωνωπίνα)
Έφορος Βιβλιοθήκης & εκδόσεων
Ταξιάρχης    Σάββας
( Χρυσοβίτσα )
Μέλος
Γεώργιος    Μπόνης
( Αστακός )
Μέλος
Άγγελος    Μακρής
(Βασιλόπουλο)

Το νέο Κ. Σ. θα εργασθεί να κρατήσει ψηλά στη συνείδηση των Ξηρομεριτών  και των Αιτωλοακαρνάνων την Ο.Π.ΣΥ.Ξ., συνεχίζοντας την μακρά παράδοση ζωντανής παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.
Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, εύχεται στον νέο Κεντρικό Συμβούλιο  της Ομοσπονδίας μας, να ευωδοθούν οι στόχοι του, προς όφελος του  τόπου μας.