Σελίδες

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012

Μεγάλη η προσέλευση στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας μας !     Την Κυριακή  29 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 10.30 πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία, σε αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων στον Ο.Τ.Ε, 3ης Σεπτεμβρίου 110 – Πλατεία Βικτωρίας,  η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας καθώς και η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου με θέματα.. α) Διοικητικός – Οικονομικός Απολογισμός έτους 2011, β) Προοπτικές του Συλλόγου μας κατά το έτος 2012
   Η προσέλευση των μελών και φίλων, παρά το τσουχτερό κρύο, ήταν πρωτοφανής, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, ενδεικτικό της μεγάλης αγάπης των, προς τον Σύλλογό μας.


   Μέσα σε ένα θαυμάσιο εορταστικό περιβάλλον ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βασίλειος  Σκούρτας  καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, τους ευχήθηκε καλή χρονιά. Αμέσως μετά, ο χωριανός μας, πρωτοπρεσβύτερος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Νέας Ιωνίας  πατήρ Νεκτάριος Γερονικολός, ευλόγησε κατά τα καθιερωμένα και  έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του Συλλόγου.


 Το τυχερό φλουρί της βασιλόπιτας που ήταν προσφορά προς τον Σύλλογο, των Κωνωπινιωτών που διατηρούν Εργαστηρίο Αργυροχρυσοχοΐας στο Μοσχάτο, Σπύρου και Γιώργου Γεροχρήστου, έπεσε στον χωριανό μας κ. Στάθη  Κοθρούλα.


Αμέσως μετά,  ακολούθησε η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, και αφού διαπιστώθηκε απαρτία ξεκίνησαν οι εργασίες.
Το λόγο πήρε αμέσως, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, κ. Σπύρος Τσαμποδήμος, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Γ.Σ και έδωσε το λόγο στον Πρόεδρος του Συλλόγου Βασίλειο  Σκούρτα, ο οποίος έκανε απολογισμό για τα πεπραγμένα του Δ.Σ  της απερχόμενης χρονιάς και στη συνέχεια διάβασε τον οικονομικό απολογισμό. 

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Βασίλη Σκούρτα, στον Κωνωπινιώτη πατήρ Νεκτάριο Γερονικολό, ένας σκαλιστός χειροποίητος σταυρός, για την προσφορά του στο εκκλησιαστικό και  πολιτιστικό έργο.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι :
-       Ο πρωτοπρεσβύτερος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Νέας Ιωνίας  πατήρ Νεκτάριος Γερονικολός
-       Ο Βουλευτής του Νομού μας κ. Ανδρέας Μακρυπίδης
-       Ο Πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ.  κ. Τάκης Στεργίου
-       Ο πρώην Πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ και συγγραφέας κ. Νίκος Μήτσης
-       Ο Πρόεδρος της  Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης κ. Μπάμπης Τσελεπής.
-       Ο Γενικός Γραμματέας της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης κ. Χρήστος Γαζέτας
-       Ο  Πρόεδρος του Συλλόγου Κατουνιωτών Αθήνας κ. Βαγγέλης Κουτιβής
-       Ο Πρόεδρος του Συλλόγου  Αγραμπελιωτών Αθήνας κ. Γιώργος Τσέλιος
-       Ο Πρόεδρος του Συλλόγου  Αετινών  Αθήνας  κ. Θανάσης  Αναγνωστέλος
-       Ο Διευθυντής της εφημερίδας «Αιτωλοακαρνανική» κ. Χρυσόστομος Πατούλας 
-      Τον Σύλλογο Θυριωτών εκπροσώπησε η κα Σώζου Ελευθερίου.


Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Έφυγαν και οι τελευταίοι μας “ Κορεάτες ” !

Ο Μάνθο Λιώτος με συμπολεμιστή του, στα αφιλόξενα βουνά της Κορέας

Μετά τον θάνατο του Χρήστου Γούπιου, Βαγγέλη  Λιώτου, Βασιλείου Μπεκιράκη (Τσαρέ), το χωριό μας αποχαιρέτησε και τους δύο τελευταίους του “  Κορεάτες ” .
Τον Μανθο Λιώτο  και  τον Τόλια  Ιωαν. Σκούρτα .
Ήταν το 1950 όταν οι Βορεοκορεάτες, βοηθούμενοι από τους συμμάχους τους Κινέζους, κατέλαβαν  ολόκληρη –σχεδόν- την Κορέα. Ο  Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) επιστράτεψε αμέσως ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο, και πριν καλά-καλά τελειώσει ο Β΄. Παγκόσμιος Πόλεμος, ένας τρίτος φαίνονταν πως άρχιζε .
Η Ελλάδα, παρά τις πληγές της, που αποκόμισε από τον πόλεμο και από την εμφύλια σύρραξη, αναγκάστηκε να συμμετάσχει με ένα Τάγμα με την επωνυμία ΕΚ.Σ.Ε (Εκστρατευτικόν Σώμα Ελλάδος) και φυσικά  το χωριό μας,  η Κωνωπίνα προσέφερε…το μερτικό της !
Ο Μάνθο  Λιώτος, υπηρετούσε την Στρατιωτική του Θητεία εκείνη την εποχή, και του έπεσε ο «λαχνός», να πάει να πολεμήσει στη Κορέα, που δεν γνώριζε καν που βρισκότανε !
Μετά από μία σύντομη εκπαίδευση στον πολεμικό στίβο των Λ.Ο.Κ, και με τον τότε Βασιλέα Παύλο, να παραδίδει την Πολεμική Σημαία, ο Λόχος του Μάνθου επιβιβάστηκε στο Αμερικανικό πολεμικό πλοίο USNS GENEREL R.M. BLATCHFORT και έφτασε στο PUSAN  της Νότιας Κορέας. Εγγράφονται οι καινούριοι στη δύναμη ΕΚ.Σ.Ε και στέλνονται αμέσως  στο «βάπτισμα του πυρός». Ήταν αρχές του 1953.
Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία του Μάνθου. ήλθε λίγο αργότερα :
“… απεφασίσθη την 13η Ιουνίου, όπως το Ελληνικόν Τάγμα αναλάβει την άμυνα του Υψώματος  HARRY… Την 23.45 της 17ης Ιουνίου ο εχθρός ήρχισε σφοδρόν βομβαρδισμόν εναντίον του Ελληνικού Τάγματος, δια μεγάλου όγκου πυροβολικού και με ιδιαιτέραν πυκνότητα πυρών….ο εχθρός επέτυχε να εισδύσει εντός των πρώτων χαρακωμάτων, εκδιωχθείς αμέσως δια της λόγχης των γενναίων υπερασπιστών….” «από το Βιβλίο του ΓΕΣ- Το  ΕΚ.Σ.Ε  εις Κορέα ».
Ένα  άλλο πολεμικό επεισόδιο διαδραματίστηκε παρόντος του Μάνθου Λιώτου και θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα, ότι όλη  η θητεία του στην Κορέα, ήταν εμπόλεμη !
  Την νύκτα της 13ης Ιουλίου το Τάγμα μας αντικαθίσταται (δια ανάπαυση) από του 1ου Γαλλικού  Τάγματος….όμως ρήγμα πλάτους και βάθους 8 χιλιομέτρων είχε δημιουργηθεί εις τον τομέα της Μεραρχίας CAPITOL και ο εχθρός απειλούσε να διαχωρίσει το μέτωπο. Το Ελληνικόν Τάγμα επανέρχεται εις την ενεργόν δράση με τον Διοικητήν του να λαμβάνει την εξής διαταγή : « Πρόσεξε τας κινήσεις σου, διότι είσαι κυκλωμένος από τον εχθρόν » …..”
 Στην μάχη εκείνη τραυματίστηκε ο Μάνθος Λιώτος όπως προκύπτει και από το PAY BOOYK του.
Στις 27 Ιουλίου 1953  επιτεύχθηκε ανακωχή και ο πόλεμος έλαβε τέλος. Όμως τον τελευταίο ενάμιση μήνα η Πατρίδα μας θρήνησε τον χαμό (38) Στρατιωτών μας.
Ευτυχώς για τον Μάνθο επέστρεψε σώος στο χωριό μας, όπου έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του. Για εκείνο τον πόλεμο, που τιμήθηκε από την Πατρίδα με τέσσερα (4) Πολεμικά Μετάλλια Βλέπε (PAY BOOYK του), ο Μάνθος σπανίως μιλούσε, σαν να μην ήθελε καθόλου να τον θυμάται !.

Όπως προαναφέραμε, ο πόλεμος της Κορέας τελείωσε στις 27 Ιουλίου 1953 αλλά για τα επόμενα δύο χρόνια , όλο και καινούργιες δυνάμεις στελνόταν  για την διατήρηση της εύθραυστης εκεχειρίας. Η σειρά του Τόλια Σκούρτα ήλθε στο τέλος του 1953 και φυσικά με τον ίδιο τρόπο και το ίδιο δρομολόγιο (από Πειραιά μέσω Σουέζ, Ινδικού Ωκεανού, Στενού Σιγκαπούρης και Σινικής Θάλασσας) “από το Βιβλίο του ΓΕΣ- Το ΕΚ.Σ.Ε εις Κορέα ” έφτασε κι αυτός στο Νοτιοκορεατικό PUSAN  και στη συνέχεια στον 38ο Παράλληλο, όπου καθόριζε το μέτωπο των δύο κρατών της Κορέας (Βόρειας και Νότιας).
Να μην θεωρηθεί όμως ότι, ο Τόλια Σκούρτα πήγε στην Κορέα….. για διακοπές . Κάθε άλλο. “ Κατάλυσσασμένοι”  οι Βορεοκορεάτες  για την αποτυχία του σκοπού τους, δημιουργούσαν καθημερινά επεισόδια, αδιάφορο αν θα ξανάρχιζε ο πόλεμος. Ίσως δε, αυτό ν’ αποσκοπούσαν.
Συνεχώς οι περιπολίες τους έμπαιναν στο Νότιο Τομέα, δίνοντας την εντύπωση γενικής επίθεσης. Αποκρούονταν από τους δικούς μας και το μακελειό άρχιζε με θύματα και από τις δύο πλευρές.
Τυχερός και ο Τόλια Σκούρτας, επέστρεψε ζωντανός στο χωριό μας, τιμηθείς με τρία (3) Αναμνηστικά Μετάλλια.
(Σημ. Πριν μερικά χρόνια πυρκαγιά αποτέφρωσε το σπίτι του Τόλια Σκούρτα. Μαζί με ολόκληρο το βιό του, κάηκε  και το PAY BOOYK του (Στρατιωτικό Βιβλιάριο). Σώθηκε μόνο μία φωτογραφία, που φέρει τα σήματα του ΕΚ.Σ.Ε, επειδή «βρισκόνταν» στην Αθήνα  και την οποία ευχαρίστως μας παραχώρησε.
Το χωριό μας, η Κωνωπίνας μας αποχαιρέτησε τους δύο μαχητές, υπερήφανο γιαυτούς που υπάκουσαν την φωνή της Πατρίδας και υπεράσπισαν την ΤΙΜΗ ΤΗΣ, έστω, στην τόσο μακρινή Κορέα.   Αιωνία τους η μνήμη !

Νικόλαος  Ράππος

Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2012

Ο "μπαλωμένος" δρόμος


Αντανακλαστικά άμεσα επέδειξε ο Δήμος Ακτίου - Βόνιτσας και ανταποκρίθηκε στην αναγκαία συντήρηση του επίμαχου και προβληματικού τμήματος του επαρχιακού δρόμου Παπαδάτου -Κωνωπίνας – Κατούνας.

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011 έγινε η συντήρηση και «μπαλώθηκαν» οι επικίνδυνες λακούβες, που καραδοκούσαν να «τσακίσουν» τα διερχόμενα αυτοκίνητα και να προκαλέσουν ατυχήματα στους επιβαίνοντες σ’ αυτά.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι, οι εργασίες συντήρησης έγιναν, στο τμήμα του δρόμου, εντός των ορίων δικαιοδοσίας του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.

Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, προσφάτως, μέσω της εφημερίδας μας ΤΑ ΝΕΑ της Κωνωπίνας”, φύλλο (65), ανέδειξε το  πρόβλημα, ως όφειλε, που ήταν άλλωστε αίτημα μελών, συγχωριανών, συνδημοτών αλλά και επαγγελματιών οδηγών που επισκέπτονται τα χωριά μας.

Για την άμεση ανταπόκριση, για το θέμα αυτό, που επέδειξε ο Δήμαρχός μας κ. Νίκος Σολδάτος και για την κινητικότητα επ’ αυτού, του Προέδρου του Χωριού μας κ. Νώντα Τσαμποδήμου, ο Σύλλογός μας εκφράζει την ευαρέσκειά του, που συνετέλεσαν να αποκατασταθεί εν μέρει, το κατεστραμμένο οδόστρωμα και να μπαλωθούν τουλάχιστον οι “ύπουλες” λακούβες,  επισημαίνοντας παράλληλα ότι, θα πρέπει να δρομολογηθεί η ολοκληρωμένη συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου της ενδοχώρα του Ξηρομέρου, που ανήκει κατά κόρο, στην αρμοδιότητα της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
     Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της Κωνωπίνας, Φύλλο (66)

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012

Βίντεο από την λειτουργία του Αγίου Ευθυμίου στο Χωριό μας 2012. (από ΑΧΕΛΩΟΣ ΤV)

VIDEO από τον εσπερινό του Αγίου Ευθυμίου 2012.

Με μεγάλη λαμπρότητα η γιορτή του Αη Θυμιού στο χωριό μας !

Μέσα στην καρδιά του χειμώνα, στις 19 & 20 του Γενάρη 2012 και με το θερμόμετρο επίμονα «γατζομένο»  στο 0, στην Κωνωπίνα, πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα και με την αρμόζουσα θρησκευτική ευλάβεια ο εορτασμός της τοπικής μαςεκκλησίας που είναι αφιερωμένη στη χάρη του Αγίου Ευθυμίου.
Ο εορτασμός ξεκίνησε την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 16.45, όπου τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός σε μία ασφυκτικά γεμάτη εκκλησία, χοροστατούντων των ιερέων κ.κ Βελισσαρίου Καντούνη και του εφημέριου της Κωνωπίνας Δημητρίου Χαμαλέτσου.

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

Η Κωνωπίνα γιορτάζει τον Άγιο Ευθύμιο


     Το Βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ευθυμίου, μετόχι της πάλαι ποτέ κραταιάς Επισκοπής Αετού, με έτος κτήσης το 1650, που βρίσκεται σε λοφίσκο και σε επιβλητικό σημείου εντός του χωριού Κωνωπίνα Ξηρομέρου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας γιορτάζει στις 19 και 20 Ιανουαρίου 2012.

     Το εκκλησάκι πανηγυρίζει και πλήθος κόσμου το επισκέπτεται κάθε χρόνο για να προσκυνήσει, μιας και είναι η μοναδική εκκλησία, αφιερωμένη στη χάρη του Αγίου Ευθυμίου, σ’ ολόκληρο το Νομό Αιτωλοακαρνανίας.
    Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας, σας προσκαλούν να παραβρεθείτε στο εορτασμό και να ζήσετε τη μοναδικότητα των στιγμών !


Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012

Online η Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ της Κωνωπίνας", Φύλλο 66


Κυκλοφορεί το νέο φύλλο της εφημερίδας του Συλλόγου μας "ΤA ΝEA της Κωνωπίνας", Φύλλο 66.

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012

Υποδοχή τμήματος Ιερού Λειψάνου Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού στην Κατούνα.

Με την δέουσα λαμπρότητα και επισημότητα πραγματοποιήθηκε υποδοχή του Ιερού Λειψάνου Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως του θαυματουργού στην πλατεία της Κατούνας.

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

Η Κατούνα γιορτάζει τον Αγιο Αθανάσιο και υποδέχεται το λείψανο του Αγίου Νεκταρίου

 

Από τις 15, 16, 17 και 18 Ιανουαρίου 2012, οι καμπάνες θα χτυπάνε από το πρωί, για τον Πολιούχο της Κατούνας, τον Άγιο Αθανάσιο που γιορτάζει και ταυτόχρονα η Κατούνα θα υποδεχθεί μέσα σε κλίμα κατανύξεως, το λείψανο του Αγίου Νεκταρίου, του Θαυματουργού, το οποίο και φυλάσσεται εις την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στην Αίγινα.

Το λείψανο του Αγίου Νεκταρίου, του «Αγίου του αιώνος»μας, θα παραμείνει εις τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Κατούνας, προς προσκύνηση των πιστών, από τις 15 μέχρι την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου και καθημερινά θα πραγματοποιούνται Όρθρος και Θεία Λειτουργία, Εσπερινός – Παράκληση του Αγίου Νεκταρίου και Αγρυπνία....

Το πρόγραμμα του εορτασμού σύμφωνα με εκκλησιαστικό  Συμβούλιο  έχει ως εξής:                                 Πηγή: ΞΗΡΟΜΕΡΟNEWS