Σελίδες

Σάββατο, 21 Απριλίου 2012

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Δ.Σ του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου στο Α.Τ. Κατούνας

    
Το Μεγάλο Σάββατο 14 Απριλίου 2012 αντιπροσωπεία του Δ.Σ του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, με επικεφαλή τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Βασίλη Σκούρτα,  πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Α.Τ. Κατούνας.

     Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, μέσα στο πνεύμα των ημερών, θέλησε να βρεθεί δίπλα τις άγιες αυτές ημέρες, στο προσωπικό του Α.Τ. Κατούνας θέλοντας να καταδείξει την έμπρακτη στήριξή του στους ένστολους, που βρίσκονται  σε διατεταγμένη υπηρεσία τέτοιες μέρες,  προασπίζοντας το κοινωνικό σύνολο.
   Τα  Μέλη του  Δ.Σ.  του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, αντάλλαξαν ευχές με τον Διοικητή και το προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος κ. Δημήτριο Κόκκιο και δοθείσης της ευκαιρίας, συζήτησαν για τα σοβαρά προβλήματα αστυνόμευσης, που αντιμετωπίζει η περιοχή μας.
Τρίτη, 17 Απριλίου 2012

Φράγμα Αχυρών. Κωνωπίνα: Ο αγωγός περνάει δίπλα μας … κι εμείς να μην μπορούμε να βραχούμε !


Επιτέλους φαίνεται ότι ξεμπλοκάρει το μεγαλόπνοο για τα χωριά του Κεντρικού Ξηρομέρου έργο  και  σιγά-σιγά μπαίνει  και πάλι στις ράγες για την αποπεράτωση, με την ένταξή του, στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
     Ήδη καταβάλλονται στους δικαιούχους οι αποζημιώσεις που εγκρίθηκαν για τις απαλλοτριώσεις του Φράγματος  Αχυρών.
Στις 26 Ιανουαρίου στάλθηκε στο Ταμείο Παρακαταθήκών και Δανείων  Αιτωλοακαρνανίας και θα εκταμιευτεί ποσό περίπου 700.000 € για να δοθεί στους 70 και πλέον δικαιούχους ώστε ταυτόχρονα να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των αρδευτικών δικτύων.
       Η εξέλιξη αυτή αν και έρχεται με καθυστέρηση δέκα πέντε (15) ετών, χαιρετίζεται με θέρμη από τους κατοίκους των ταλαίπωρων  χωριών της ενδοχώρας του  Ξηρομέρου, αναζωπυρώνοντας  τις ελπίδες και τις προσδοκίες, για ένα καλύτερο αύριο, στον γενέθλιο τόπο τους.
      Στη φάση αυτή, φαίνεται να μην έχει ληφθεί μέριμνα για την αξιοποίηση της μεγάλης και σύγχρονης υδατοδεξαμενής (ίσως της μοναδικής στο κεντρικό Ξηρόμερο), που βρίσκεται ανατολικά του χωριού μας, όπου παραμένει απενεργοποιημένη, μετά την οριστική εγκατάλειψη του αρδευτικού έργου, με άντληση - μεταφορά νερού από την λίμνη Αμβρακία στην δεξαμενή, λόγω υψηλού κόστους, που καθιστούσε ασύμφορη τη  χρήση της από τους χωριανούς μας, μετά την οριστική απόσυρση του καπνού.

     Επειδή, θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί στον αρχικό σχεδιασμό του έργου η κατασκευή αγωγού, ολίγων μόλις χιλιομέτρων, που με φυσική ροή από το Φράγμα Αχυρών, θα τροφοδοτούσε την δεξαμενή και θα αναζωογονούσε ευδόκιμα όλο το βορειοανατολικό κομμάτι του χωριού μας, θα πρέπει έγκαιρα, να γίνει μερικώς ανασχεδιασμός κατά την β’  φάση των αρδευτικών δικτύων, που θα προβλέπει προέκταση αρδευτικού αγωγού και στην δεξαμενή μας, ώστε να αρθεί μία κατάφωρη αδικία σε βάρος του χωριού μας, που θέλει τον αγωγό με το νερό να περνάει δίπλα μας και  εμείς να μην μπορούμε να βραχούμε !
       Εύλογο είναι το ερώτημα και δίκαιη η αγανάκτηση  των χωριανών μας, γιατί αποκλείσθηκε η Κωνωπίνα, (το μοναδικό χωριό του πρώην Δήμου Μεδεώνος) από τον σχεδιασμό του έργου και ποιοι ευθύνονται γιαυτό ;

       Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι, που επέδειξαν εγκληματική αδιαφορία και εξαιρέθηκε το χωριό μας, από την β’ φάση των αρδευτικών δικτύων, καταδικάζοντας ένα χωριό στο μαρασμό  και στερώντας από τους κατοίκους του, την όποια προοπτική ανάπτυξης. 
Και τούτη την ύστατη στιγμή, καλούμε τους συναρμόδιους φορείς του έργου, να εντάξουν στο σχεδιασμό της β’ φάσης και την Κωνωπίνα, ώστε να γίνουν έγκαιρα οι απαιτούμενοι αναδασμοί, για να προωθηθεί και αγωγός άρδευσης στην ξεχασμένη  Κωνωπίνα.
      Η Εφημερίδα μας, ως όφειλε άλλωστε, κατά καιρούς, ανέδειξε με συνέπεια κριτικά το θέμα, μεταφέροντας την αγωνία και τον προβληματισμό των χωριανών και των συμπατριωτών μας.
Θα πρέπει να επισημάνουμε το ενδιαφέρον  βουλευτών του Νομού μας, που με επίκαιρες επερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων αναδείκνυαν κατά καιρούς το θέμα και να ξεχωρίσουμε την επιμονή του κ. Νίκου Μωραϊτη και  ιδιαίτερα του κ.  Ανδρέα Μακρυπίδη  που με μακροχρόνιες προσπάθειες, συνέβαλαν στη διαφαινόμενη αίσια έκβαση του σημαντικού αυτού έργου.

  Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της Κωνωπίνας, Φύλλο 67

Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012

Λεηλάτησαν τα αντλιοστάσια Κατούνας και Κωνωπίνας !


Προσφάτως, διαπιστώθηκε από αγρότες του ΤΟΕΒ Κατούνας, μεγάλη κλοπή που πραγματοποίησαν άγνωστοι δράστες στο αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ, που βρίσκεται στη λίμνη Αμβρακία.
Συγκεκριμένα, οι δράστες αφαίρεσαν τα χάλκινα καλώδια ρεύματος των αντλιών, τους ηλεκτρολογικούς πίνακες, τους υδρομετρητές και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές....
Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες της περιοχής, καθώς αυτό το περιστατικό κλοπής, θα αφήσει χωρίς ύδρευση εκατοντάδες στρέμματα στο «Βάλτο», και μάλιστα λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος !
Προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό τμήμα Κατούνας.

Την ίδια τύχη είχε και το παρακείμενο αντλιοστάσιο της Κωνωπίνας, το οποίο παραμένει ανενεργό και παραμελημένο χρόνια τώρα, και ήταν εύκολη λεία σε κάθε λογής παραβατικά ατόμα, που κατ’ επάγγελμα, “ξαφρίζουν” στην κυριολεξία τέτοια υλικά, τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούν σε κλεπταποδόχους “έναντι πινακίου φακής”.
Ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας θα πρέπει να εξεύρει τρόπους προστασίας και διαφύλαξης των δημοσίων αυτών υλικών, που βρίσκονται εκτεθειμένα σε χώρους απόμερους και γίνονται στόχοι «εξειδικευμένων» γυρολόγων κλεφτών.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της Κωνωπίνας, (Φύλλο 67)

Σάββατο, 7 Απριλίου 2012

Online η Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ της Κωνωπίνας", Φύλλο 67


Κυκλοφορεί το νέο φύλλο της εφημερίδας του Συλλόγου μας "ΤA ΝEA της Κωνωπίνας", Φύλλο 67.

FC Konopina ΟΛΕ !


        Μπορεί να ζούνε μακριά μας και ν’ αναζητούν μια καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο αύριο, προοδεύοντας  σ’ αλαργινούς τόπους.
Όμως, μέσα τους καίει άσβεστη η φλόγα της αγάπης για την γενέτειρά μας, το αγαπημένο μας χωριό, την Κωνωπίνα μας !
       Στο μακρινό Αμβούργο, χωριανοί μας, εκεί εγκατεστημένοι, εξωτερικεύοντας την αγάπη τους για το χωριό μας, μέσα από το αγαπημένο μας σπόρ, το ποδόσφαιρο, δημιούργησαν ποδοσφαιρική ομάδα, την οποία και ενέταξαν σε ερασιτεχνική κατηγορία, δίνοντάς της το όνομα  FC  Konopina.  
     Ο Μπάμπης  Μπαλάφας, ο Θοδωρής  Κοθρούλας του Τάσου, ο Γιάννης  και ο Γιώργος Γερονικολός του Χρήστου μαζί με άλλα παιδιά, Έλληνες και άλλους μετανάστες κατάφεραν να μας συγκινήσουν, να μας κάνουν υπερήφανους και να μας τρελάνουν… !
     Σ’ όλα αυτά τα παιδιά  ΑΝΑΙΞΑΙΡΕΤΩΣ, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ, από όλους εμάς, που  καμαρώνουμε και φωνάζουμε  από ψυχής  FC  Konopina   ΟΛΕ  !

 Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της Κωνωπίνας, Φύλλο 67

ΕΚΘΕΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821 ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΑ

 Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την Εθνική Επέτειο της  25η Μαρτίου, που διοργανώθηκαν στην Κατούνα, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012, σε αίθουσα του Δημαρχιακού Μεγάρου του πρώην Δήμου Μεδεώνος, με εξαιρετική επιτυχία ΕΚΘΕΣΗ  ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821, όπου για πρώτη φορά σε τοπικό επίπεδο, ήλθε στο φως ανέκδοτο υλικό από την Μουσιακή  Συλλογή του χωριανού μας λαογράφου – ερευνητή κ. Νίκου  Ράππου.       
Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας και με τη συμμετοχή της Δημοτικής Κοινότητας Κατούνας, της Τοπικής Κοινότητας Κωνωπίνας, του Συλλόγου Κατουνιωτών Αθήνας, του Συλλόγου Γυναικών Κατούνας και του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου.

Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012

Κοινωνικά του Χωριού μας


Την 1η Απριλιου 2012 απεβίωσε και κηδεύτηκε στις 2 Απριλίου 2012 στην Κωνωπίνα ο Τσαμποδήμος Σταύρος του Νικολάου και της Στέλλας, ετών 84.