Σελίδες

Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012

Πληθώρα φωτογραφιών από την υπέροχη βραδιά Λαϊκού Πολισμού στην Αθήνα, προς τιμή του Κωνωπινιώτη Νίκου Ράππου !


   Δείτε περισσότερες  φωτογραφίες...

Ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας κ. Νίκος Σολδάτος, απευθύνει χαιρετισμό, στην τιμητική βραδιά για τον χωριανό μας κ. Νίκο Ράππο σε video

Η ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου κ. Βασίλη Σκούρτα, στην τιμητική βραδιά για τον χωριανό μας κ. Νίκο Ράππο σε video ..

Υπέροχη βραδιά Λαϊκού Πολισμού στην Αθήνα, προς τιμή του Κωνωπινιώτη Νίκου Ράππου !


Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, η  Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία  και η Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου & Τέχνης, διοργάνωσαν από κοινού την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012, και ώρα 20.00 μ.μ. στη Στοά του Βιβλίου Πεσματζόγλου 5 και Σταδίου, στην Αθήνα μία υπέροχη βραδιά λαϊκού πολιτισμού, τιμώντας τον Κωνωπινιώτη  Νίκο Ράππο, ένα ακάματο εργάτη του πολιτισμού, για το σύνολο της πολιτιστικής του προσφοράς, στη γενέτειρα του την Κωνωπίνα και στο τόπο μας.
Ο Νίκος Ράππος θεωρείται από τους σπουδαιότερους ερευνητές της λαϊκής παράδοσης του Ξηρομέρου, με σπάνιο συλλεκτικό έργο, που αδιάκοπα συνεχίζει να εμπλουτίζει, με υλικές μαρτυρίες – ντοκουμέντα, διασώζοντας πολύτιμα  αντικείμενα, εκφραστές μιας άλλης εποχής που «χάνονται στο χρόνο».

Οι  “θησαυροί του χθες” φυλάσσονται στη  ζεστή και φιλόξενη ιδιωτική λαογραφική συλλογή του, που δημιούργησε στο Χωριό μας, την Κωνωπίνα, με πολύ κόπο, υπομονή, αντοχή, θέληση και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, με απώτερο σκοπό, την καταγραφή και την προβολή του  “πλούτου” της λαϊκής παράδοσης του τόπου μας.

Ήταν μία ξεχωριστή βραδιά πολιτισμού, που σε σαγήνευαν οι υπέροχοι ομιλητές, όπου, από την μια σε «παρέσυραν» στην γνώση του αντικειμένου της βραδιάς και από την άλλη «ξεδίπλωσαν» όλες τις πτυχές του πολυσήμαντου έργου του Νίκου Ράππου.


Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Προϊστάμενος Γραμματείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας κ. Παναγιώτης Κοντός

και Ομιλητές:  Ο Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών κ. Γεώργιος  Θανόπουλος, η Εκπαιδευτικός και μεταπτυχιακή φοιτήτρια Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών κα Αμαλία Λιοπύρη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου κ. Βασίλης Σκούρτας, ο Πρόεδρος της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης κ. Μπάμπης Τσελεπής.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο  ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας κ. Νίκος Σολδάτος και η βραδιά έκλεισε με το τιμώμενο πρόσωπο τον Νίκο Ράππο, ο οποίος σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης, τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους και επέδωσε αναμνηστικά δώρα από την Συλλογή του, στο πάνελ των ομιλητών.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, video   από τη σπουδαία Συλλογή του Νίκου  Ράππου, που επιμελήθηκε το  Μέλος της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης κ. Γιώργος Κουβέλης.

 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο πρωτοπρεσβύτερος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Νέας Ιωνίας πατήρ Νεκτάριος Γερονικολός, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Αιτ/νίας κ. Κώστας Καραγκούνης, ο Αιτωλοακαρνάνας Βουλευτής Β΄ Αθήνας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής,  η Βουλευτής Αιτ/νίας κα Νίκη Φούντα,


ο π. Υπουργός και Βουλευτής κ. Παναγιώτης Δελημήτσος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξηρομέρου κ. Βασίλης Μουρκούσης,  ο  πολιτευτής του Νομού μας και πρώην Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ κ. Πάνος Τρυφιάτης, ο Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Πολέμης, ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Γκούσιος Χάρης, ο κ. Πιτσινέλης Γεώργιος µέλος ΕΤΕΠ του Τµήµατος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ κ. Τάκης Στεργίου, ο πρώην Πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ και συγγραφέας κ. Νίκος Μήτσης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανπάπτυξης του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας κ. Αθανάσιος Κασόλας, ο εκδότης και Διευθυντής της εφημερίδας «ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ» κ. Χρυσόστομος Πατούλας, ο Τακτικός καθηγητής  στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με καταγωγή από την Κατούνα κ. Στέλιος Παπαλεξανδρόπουλος, ο Συγγραφέας κ. Πάνος Λαζαρόπουλος, η  Συγγραφέας κα. Δήμητρα Θεοφανοπούλου – Κοντού, Επίτιμη Καθηγήτρια  Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Συγγραφέας κ. Διονύσης Μπερερής, ο Συγγραφέας και διδάκτορας της φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Μπαρμπαρούσης,  ο Συγγραφέας και Μέλος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Ειταιρείας κ. Μπάμπης Κουβέλης, ο Συγγραφέας  κ. Χρήστος Κορέλλας  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κατουνιωτών Αθήνας κ. Βαγγέλης Κουτιβής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπεσιωτών Αθήνας κ. Νίκος Κασβίκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θυριωτών Αθήνας κ. Μωραϊτης Περικλής και το μέλος κα. Ελευθερία Σώζου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος και Πρόεδρος των Σκουρτιανιωτών Αθήνας κ. Σπύρος Φυσελιάς, ο Πρόεδρος των Αετινών Αθήνας κ. Θανάσης Αναγνωστέλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου “Η ΕΞΟΔΟΣ” κ. Χρήστος Χούτας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αστακιωτών κ.Γιώργος Μπόνης, η Πρόεδρος του Συλλόγου απανταχού Στρογγυλοβουνιωτών κ. Πηγή Χατζή, από τον Σύλλογο Βονιτσάνων Αθήνας ο κ. Φώτης Μπρούμος, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μπαμπίνης ο πρώην Πρόεδρος και νυν Μέλος κ. Σπύρος Μπενέκος, ο πρωην Πρόεδρος του Συλλόγου Φυτειωτών Αθήνας κ. Χρήστος Σαλτογιάννης, ο   πρωην Πρόεδρος του Συλλόγου Αετινών Αθήνας κ. Χρήστος Ντέμος, η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης κα Πίτα Μαρία και ο Έφορος εκδόσεων κ. Γιώργος Κουβέλης, ο σκηνοθέτης  κ. Τάκης Μπαμπούρης  ο δημοσιογράφος κ.  Κώστας Τσιάκαλος ο εκπαιδευτικός   κ. Σπύρος Μήτσης,  από το Σύλλογο Τρυφιατών Αθήνας ο αντιπρόεδρος κ.  Πάνος Αγραφιώτης, από την Ένωση Αστακηνών ο κ.  Χρήστος Μάντζαρη και  από το Σύλλογο Προδόμου ο κ.  Περικλής Χονδρογιώργος.


Σε λίγο περισσότερες φωτογραφίες
Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012

Ο Κώστας Μπαρμπαρούσης το νέο μεγάλο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού, έχει Κωνωπινιώτικες ρίζες !


Ο 22χρονος ομογενής επιθετικός Κώστας Μπαρμπαρούσης, ο οποίος αποτελεί μέλος της ολυμπιακής ομάδας της Νέας Ζηλανδίας είναι το νέο  μεγάλο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού, έχει Κωνωπινιώτικες ρίζες  !
Και μάλιστα μεγάλες !
Ο πατέρας του  Νίκος Μπαρμπαρούσης κατάγεται από την Τρύφου  Ξηρομέρου  και η μητέρα του η Παναγιώτα έχει βαθιά χωμένες τις ρίζες της στην Κωνωπίνα, το ομορφότερο χωριό του Ξηρομέρου,  μιάς και είναι κόρη των χωριανών μας, Κώστα  Κοθρούλα  και  Ντίνας  Χαϊδάκη.
Μικρός αλλά θαυματουργός
Ο Κώστας Μπαρμπαρούσης είναι μια ανάσα από το τριφύλλι, όπως αποκάλυψε αποκλειστικά το gazzetta.gr, και μπορεί να είναι μικρός στην ηλικία και το δέμας, όμως, στον αγωνιστικό χώρο είναι... θαυματουργός.
Ο Κώστας Μπαρμπαρούσης γεννήθηκε στη Νέα Ζηλανδία και συγκεκριμένα στο Ουέλινγκτον στις 19 Φεβρουαρίου του 1990.

Ο νεαρός επιθετικός έχει ύψος 1,71 μέτρα και το 2007 ήταν μέλος της Εθνικής Εφήβων (Κ-17) της Νέας Ζηλανδίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στη Νότια Κορέα. Έχει αγωνιστεί επίσης στην εθνική ομάδα Ελπίδων (Κ-20) και στην Ολυμπιακή ομάδα (Κ-23).
Μιλάει μια χαρά την Ελληνική  γλώσσα και ήταν από μικρός Παναθηναϊκός.
Η ποδοσφαιρική του καριέρα ξεκίνησε στην Μίραμαρ Ρέιντζερς και στη συνέχεια στην ομάδα των Ελλήνων ομογενών Γουέλινγκτον Ολύμπικ.
Η... εκτόξευση στη Νέα Ζηλανδία
Το 2004 αγωνίστηκε στο επαγγελματικό εθνικό πρωτάθλημα (New Zealand Football Championship) με την Tιμ Ουέλινγκτον (ομάδα που ιδρύθηκε τότε με παίκτες από όλες τις ομάδες της πόλης).
Στην Τιμ Ουέλινγκτον έπαιξε για τρία χρόνια και σε ηλικία 17 ετών, υπέγραψε στην Ουέλινγκτον Φοίνιξ, που μετέχει στην Α-Λιγκ (επαγγελματικό πρωτάθλημα της Αυστραλίας). Μάλιστα, τότε ήταν ο νεότερος παίκτης του συλλόγου και έκανε το ντεμπούτο του στις 21 Οκτωβρίου 2007, όταν μπήκε ως αλλαγή στο 86΄ στον αγώνα κατά των Σέντραλ Κόουστ Μάρινερς. Στις 18 Ιανουαρίου 2009 πέτυχε το πρώτο του γκολ ως επαγγελματίας ισοφαρίζοντας την Αδελαΐδα Γιουνάιτεντ. Το Φεβρουάριο του 2010 υπέγραψε τριετές συμβόλαιο στην Μπρίσμπεϊν Ρόαρ.
Διέπρεψε και ως αρχηγός με την Εθνική
Φορώντας το εθνόσημο και το περιβραχιόνιο στην Εθνικής Εφήβων (Κ-17) της Νέας Ζηλανδίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2007 και πέτυχε ένα χατ - τρικ στους προκριματικούς. Συνολικά έπαιξε σε 19 ματς πετυχαίνοντας 16 γκολ.
Ενα χρόνο αργότερα φόρεσε την φανέλα της Εθνικής Νέων (Κ-20) και συμμετείχε σε τρία ματς του αντιστοίχου πρωταθλήματος Ωκεανίας πετυχαίνοντας δύο τέρματα. Την ίδια χρονιά κλήθηκε στην ολυμπιακή ομάδα (Κ-23) και έπαιξε στο προολυμπιακό τουρνουά (σημείωσε τέσσερα γκολ σε πέντε αγώνες) παίρνοντας την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο, αλλά τελικά δεν κλήθηκε.
Μια ανάσα από το Μουντιάλ
Το 2008 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην εθνική ανδρών και συμπεριλήφθηκε στην 30άδα της ομάδας που προετοιμάστηκε να λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής το 2010 αλλά δεν εντάχθηκε στην τελική 23άδα!
Το βήμα και ο τίτλος στην Αυστραλία...
Το 2010 έκανε το μεγάλο βήμα με την Μπρισμπέιν Ρόαρ και το πρωτάθλημα της Αυστραλίας. Στην πρώτη του σεζόν πανηγύρισε 12 γκολ, μοίρασε 6 ασίστ σε 33 παιχνίδια. Ηταν πρώτος σκόρερ της ομάδας του και δεύτερος στο πρωτάθλημα κατακτώντας στο τέλος τον τίτλο. Οι ικανότητες του στον αγωνιστικό χώρο τον ανέδειξαν και στην καλύτερη ενδεκάδα του πρωταθλήματος.

... και η μεταγραφή στην Ρωσία
Ολα όσα έκανε στην Αυστραλία δεν πέρασαν απαρατήρητα και στις 18 Ιουλίου του 2011 ανακοινώθηκε από την Αλάνια Βλαντικαφκάζ, υπογράφοντας συμβόλαιο τριών ετών. Η ομάδα του πήρε περίπου 600.000 ευρώ για να τον παραχωρήσει. Με τους Ρώσους έκανε το ντεμπούτο του στις 9 Αυγούστου του 2011 και πέτυχε το μοναδικό γκολ της συνάντησης κόντρα στην Τορπέντο Βλαντιμίρ.
Η Αλάνια μολονότι αγωνίζεται στην Β' κατηγορία της Ρωσίας συμμετέχει στο Europa League ως φιναλίστ του Κυπέλλου όπου έχασε από το μεγαθήριο ΤΣΣΚΑ Μόσχας !  

Σκοράρει και με τα δύο πόδια
Ο Κώστας Μπαρμπαρούσης είναι ένας επιθετικός που σκοράρει και με τα δύο πόδια, χρησιμοποιώντας τα εξίσου καλά. Ο 21χρονος άσος ξεχωρίζει για την ταχύτητα του και τις... ηγετικές του ικανότητες παρότι είναι μικρός σε ηλικία.
Ο διεθνής φορ έχει πολύ καλή σχέση με τα δίχτυα, αλλά και στο να μοιράζει γκολ. Το μόνο μείον του είναι η κεφαλιά!

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
ΣΕΖΟΝ
ΟΜΑΔΑ
ΣΥΜ.
ΓΚΟΛ
2007-08
Ουέλινγκτον Φοίνιξ
3
0
2008-09
Ουέλινγκτον Φοίνιξ
7
1
2009-10
Ουέλινγκτον Φοίνιξ
13
1
2010-11
Μπρισμπέιν Ρόαρ
33
12
2011-12
Αλάνια
10
2

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟΔευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

Βραδιά λαϊκού πολιτισμού στην Αθήνα αφιερωμένη στον Κωνωπινιώτη Νίκο Ράππο


Η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία, η Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και Τέχνης και ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, σας προσκαλούν να παρευρεθείτε στη Βραδιά λαϊκού πολιτισμού, για να τιμήσουνε τον Νίκο Ράππο, τον λαογράφο του Ξηρομέρου, για το σύνολο της πολιτιστικής του προσφοράς, στη γενέτειρα του την Κωνωπίνα και στο τόπο μας, την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012, στις 8:00 μ.μ. στη Στοά του Βιβλίου Πεσματζόγλου 5 και Σταδίου, Αθήνα....
 
 

Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε ο Άγιος Βάρβαρος στην Τρύφου ΞηρομέρουΓια πρώτη φορά φέτος απουσίαζε από την πανήγυρη του Αγίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. ΚΟΣΜΑΣ ο οποίος μετέβη εκτάκτως στην πόλη της Πρέβεζας προκειμένου να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτου Νικοπολέως και Πρεβέζης Μελέτιου.

Με την δέουσα λαμπρότητα, επισημότητα και με τη συμμετοχή δεκάδων πιστών η Τρύφου αλλά και το Ξηρόμερο γιόρτασε τη μνήμη του Αγίου Βαρβάρου του Πενταπολίτου, του εν Τρύφω Ξηρομέρου Αιτωλίας και Ακαρνανίας ασκήσαντος......
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ....

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012

Βραδιά Λαογραφίας στην Αθήνα αφιερωμένη στον χωριανό μας κ. Νίκο Ράππο

       Η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία, η Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και Τέχνης  και ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου σας προσκαλούν να παρευρεθείτε στην Βραδιά λαογραφίας για να τιμήσουνε τον Νίκο Ράππο, τον λαογράφο του Ξηρομέρου, για το σύνολο της πνευματικής του προσφοράς, στη γενέτειρα του την Κωνωπίνα και στο τόπο μας, την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012, στις 8:00 μ.μ. στη Στοά του Βιβλίου Πεσματζόγλου 5 και Σταδίου, Αθήνα…
 
 
 
 
 
 

Για τον Νίκο Ράππο θα μιλήσουν οι:
 
 
 
-  Γεώργιος Ι. Θανόπουλος,
 Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας της Φιλοσοφικής  
 Σχολής   Αθηνών
-  Αμαλία Λιοπύρη,
Εκπαιδευτικός και μεταπτυχιακή φοιτήτρια Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών
- Βασίλης  Σκούρτας,
Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνωπινιωτών  Ξηρομέρου
- Μπάμπης Τσελεπής,
Πρόεδρος   ΞΕ.ΛΟ.Τ.
- Την εκδήλωση θα χαιρετήσει
  ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας  κ. Νίκος Σολδάτος
-Τη βραδιά θα κλείσει
   ο Λαογράφος-Ερευνητής Νίκος Ράππος
-Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Παναγιώτης Κοντός, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος ΑΙ.ΠΟ.Ε.


Νίκος Ράππος: Ο Λαογράφος του Ξηρομέρου

   Πνεύμα ανήσυχο και ερευνητικό, ζει μόνιμα στη Κωνωπίνα και από χρόνια ασχολείται με την έρευνα, καταγραφή και παρουσίαση λαογραφικών στοιχείων της Κωνωπίνας, του Ξηρομέρου, της Αιτωλοακαρνανίας και όχι… μόνο. 
     Λάτρης της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κωνωπίνας, ίδρυσε και λειτουργεί στο κέντρο του χωριού, το λαογραφικό του μουσείο συγκεντρώνοντας σπάνια αντικείμενα που διέσωσε από την πολυκαιρία, τη φθορά και τους γυρολόγους και  η προσφορά του στον κοινωνικό, πολιτιστικό, πνευματικό τομέα του χωριού είναι πολύτιμη και πλούσια.
     Είναι ο ακάματος εργάτης του πολιτισμού και θεωρείται από  τους σπουδαιότερους ερευνητές του τόπου μας, με σπάνιο  συλλεκτικό έργο, που αδιάκοπα συνεχίζεται και χωρίς αυτόν οι υλικές μαρτυρίες της ζωής των κατοίκων και της ιστορίας του τόπου μας θα είχαν χαθεί.
        Ο Νίκος Ράππος με περισσή αγάπη αλλά και ανιδιοτέλεια διακονεί ολόκληρες δεκαετίες στη διάσωση, περισυλλογή, προβολή του πολιτισμού και της παράδοσης του τόπου μας.
       Στο λαογραφικό του μουσείο εκθέτει  με αγάπη και τρυφεράδα τους καρπούς ενός πολύχρονου συλλεκτικού έργου και η συλλογή περιλαμβάνει σπάνια εκθέματα, είδη λαϊκής τέχνης, αγροτικά εργαλεία (για όργωμα, φύτεμα, θέρισμα και συγκομιδή), συλλογή αγροτικών εργαλείων και είδη καθημερινής οικιακής χρήσεων, γραμμόφωνα, συλλογές γραμματοσήμων, παλαιές φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα.  
        Ο Νίκος Ράππος διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις όπως οι τελευταίες εκθέσεις εθνολογικών και λαογραφικών στοιχείων για την 28η  Οκτώβρη και την 25η Μαρτίου στην Κατούνα, συμμετέχοντας με τον τρόπο του στην εκπαίδευση, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, ενώ συγχρόνως συμβάλλει στην εθνική συνείδηση και διαφύλαξη της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας.
         Αξίζει λοιπόν να περάσετε από την Κωνωπίνα και από τον μοναδικό αυτό χώρο και να θαυμάσετε τις μοναδικές συλλογές του Λαογραφικού Μουσείου του Νίκου Ράππου.

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012

Η χωριανή μας Ιουλία Καλλιμάνη στις Μούσσες, στο Αγρίνιο, την Παρασκευή 15 Ιουνίου


H χωριανή μας Ιουλία Καλλιμάνη, θα εμφανιστεί την Παρασκευή 15 Ιουνίου στο CluB Μούσσες (7ο χιλιόμετρο Αγρινίου Μεσολογγίου) στο Αγρίνιο. Η Ιουλία είναι το νέο ανερχόμενο αστέρι στο χώρο της μουσικής και θα παρουσιάσει κομμάτια από τη νέα αλλά και την παλιά δισκογραφική της δουλειά..

Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012

Video - Συνέντευξη του Δημάρχου Ακτίου-Βόνιτσας κ. Νίκου Σολδάτου,  αναφορικά  με την συνάντηση εργασίας που είχε με τους επιτελείς του Υπουργείου Υποδομών και του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, με θέμα το Φράγμα Αχυρών.


                                    

Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2012

Φράγμα Αχυρών: Συνάντηση εργασίας επιτελών του Υπουργείου Υποδομών, του Δημάρχου Ακτίου-Βόνιτσας και του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου.

Στις 7 Ιουνίου 2012  πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών, Πανόρμου 22, στην Αθήνα, τριμερής συνάντηση εργασίας από εκπροσώπους του Υπουργείου Υποδομών, και συγκεκριμένα: τον Γενικό-υπεύθυνο των έργων Δυτικής Ελλάδας κ. Τσουκαλά, τον μηχανικό έργου κ. Λακαφώση, τον Δήμαρχο  Ακτίου-Βόνιτσας κ. Νίκο Σολδάτο και  Μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου “ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ”  

Η συνάντηση έγινε ύστερα από αίτημα-επιστολή του Δημάρχου Ακτίου-Βόνιτσας, προς τον Υπουργό Υποδομών και Δικτύων, προκειμένου αποσαφηνιστούν θέματα, που αφορούν την αρδευτική κάλυψη της περιοχής από το Φράγμα Αχυρών και ειδικότερα εξεταστεί η εξαίρεση της  Κωνωπίνας από τον σχεδιασμό της μελέτης.

Ο κ. Τσουκαλάς και οι συνεργάτες του ενημέρωσαν λεπτομερώς  τον Δήμαρχο και τα Μέλη του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, για τον αρχικό σχεδιασμό, την πορεία των εργασιών καθώς και για την προβλεπόμενη  β’ φάση  του έργου.

Συμπέρασμα

Από την ενημέρωση έγινε γνωστό ότι, το έργο όπως είναι σχεδιασμένο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Τοπικής Κοινότητας Τρύφου  και ένα μικρότερο τμήμα της Δημοτικής Κοινότητας Κατούνας (περιοχή Λόγγου).

 Αποκλείονται οι Τοπικές Κοινότητες, Αετού, Κομπωτής, Κωνωπίνας, ο οικισμός Αγίου Νικολάου Κατούνας, και το μεγαλύτερο μέρος της Δημοτικής Κοινότητας Κατούνας. 

Στην β΄ φάση και αφού….τελεσφορήσουν οι αναδασμοί-απαλλοτριώσεις, προβλέπεται να αρδευτεί, εφόσον…. το νερό είναι επαρκές,  τμήμα της Κομπωτής, ο κάμπος του Αετού, τμήμα του Αγίου Νικολάου Κατούνας, και τα χωριά του κάτω Ξηρομέρου.

Ο κ. Δήμαρχος και τα Μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου Κωνωπινιωτών ζήτησαν από  τους επιτελείς του Υπουργείου, στην παρούσα φάση να υπάρξει προέκταση του αγωγού και πλήρωση με νερό από το Φράγμα Αχυρών, της υπάρχουσας υδατοδεξαμένης που βρίσκεται βορειοανατολικά του χωριού της Κωνωπίνας.

Στην  φάση αυτή,  εκτιμήθηκε από τους αρμοδίους επιτελείς, ότι η πλήρωση της υδατοδεξαμενής (την ύπαρξη της οποίας δεν γνώριζαν ! ) είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση για το χωριό της Κωνωπίνας στην προκειμένη περίπτωση, γιατί έχει το ελάχιστο κόστος και δεν εμπλέκεται με αναδασμούς και απαλλοτριώσεις.

Συνεστήθη δε, όπως αποσταλεί από τον Δήμαρχο επιστολή προς το Υπουργείο, αιτούμενος την αναγκαιότητα πλήρωσης της δεξαμενής, για την δρομολόγηση  των περαιτέρω ενεργειών.

Η συνάντηση εργασίας, ανέδειξε με καθαρότητα την προχειρότητα του σχεδιασμού του έργου, αφού εν μέρει ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες για τις οποίες εκπονήθηκε, αδικώντας προκλητικά ανθρώπους και  τοπικές κοινωνίες  του Κεντρικού Ξηρομέρου.


Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

Κοινωνικά του Χωριού μας


Την Τρίτη,  5 Ιουνίου  2012,   απεβίωσε η  Βαρδή  Ελένη χα  Γεωργίου  του Κωνσταντίνου  και της  Ελένης, ετών 90.
Η εξόδιος ακολουθία του έγινε, την Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012 από τον Ιερό Ναό Εισόδια της Θεοτόκου του χωριού μας.

Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012

Ο κούρος στο Ξηρόμερο !
3-6-2012 - Ο Τάκης Καψογιώργος επι... τω έργω !


Το Χωριό μας  και κατ’ επέκταση ολόκληρη  η εδαφική  έκταση του Ξηρομέρου, από ανέκαθεν,  προσφέρονταν  για κτηνοτροφία. Αρχές του προηγούμενου αιώνα και την περίοδο του μεσοπολέμου η κυριότερη ενασχόληση των χωριανών μας αλλά και των συμπατριωτών μας  ήταν η κτηνοτροφία.

        Ο δρόμος για τα χειμαδιά (Φώτο από το περιοδικό " Η Βελανιδιά "

    Χιλιάδες ζώα, κυρίως γιδοπρόβατα αλλά και βόδια υπήρχαν  στα βοσκοτόπια. Τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες ο αριθμός αυτών των ζωντανών αυξάνονταν κατακόρυφα γιατί προστίθεντο δεκάδες χιλιάδες ζωντανά που ερχόνταν από τα μέρη της κεντρικής πατρίδας μας για ξεχειμαδιό στα βοσκοτόπια του Ξηρομέρου, που ήταν από τα πλέον ενδεδειγμένα συνοδευόμενα από τους πραταραίους τους, που ήταν κατά κανόνα  βλάχοι - Σαρακατσαναίοι με τις φαμελιές τους .