Σελίδες

Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012

Video από την Αχελώος TV,για την εκδήλωση που έγινε στο χωριό μας,για τα τριάντα χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου μας.

Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την μεγάλη επετειακή εκδήλωση που έγινε στην Κωνωπίνα, για τα τριάντα χρόνια από ιδρύσεως του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, με τον φακό του ΚΑΤΟΥΝΑnews..!













Κωνωπίνα - Μεγάλη επέτειος, στην βαριά σκιά του αδυσώπητου πεπρωμένου...!


     Το Σάββατο 11 Αυγούστου 2012, πραγματοποιήθηκαν στo Χωριό μας, οι επετειακές εκδηλώσεις για τα τριάντα χρόνια από την  ίδρυση του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου.

    Οι επετειακές εκδηλώσεις έγιναν στη σκιά ενός θλιβερού κοινωνικού γεγονότος, που συγκλόνισε την Κωνωπίνα αλλά και τα γύρω χωριά.
    Η είδηση του  άδικου  και ξαφνικού χαμού ενός 17χρονου κοριτσιού από  την Κωνωπίνα, λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη των εκδηλώσεων, κυριολεκτικά έφερε απέραντη θλίψη στην μικρή κοινωνία και πόνο αβάστακτο στους συγγενείς της.

   Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, συμμετέχοντας στο βαρύ πένθος της οικογένειας αλλά και του χωριού, ακύρωσε το εορταστικό κομμάτι των εκδηλώσεων, δηλ. το δρώμενο της αναπαράστασης της δολοφονίας του Κώστα Λεπενιώτη και την μουσική βραδιά που θα ακολουθούσε, και πραγματοποίησε μόνο την επετειακή εκδήλωση και το δρώμενο του παραδοσιακού ψησίματος στη σούβλα Ξηρομερίτικων μοσχαριών

    Σε μία καταπληκτική πλατεία, την ωραιότερη πλατεία του Ξηρομέρου, οι διοργανωτές  με πολύ κόπο και μεράκι είχαν τοποθετήσει  εικονογραφημένη  την τριαντάχρονη πορεία του Συλλόγου, με βραβεύσεις, διακρίσεις  σε ιστορικές παραστάσεις που αναδείκνυαν την λαμπρή πορεία ενός μεγάλου Συλλόγου.

    Ο Κωνωπινιώτης λαογράφος – ερευνητής κ. Νίκος Ράππος, σε περίοπτη θέση εξέθεσε μικρό δείγμα της μουσειακής του συλλογής με παλαιούς δίσκους βινυλίου, από  αυθεντικά δημοτικά τραγούδια γραμμένα για το γραμμόφωνο καθώς και τα πρώτα ημερολόγια που εξέδωσε ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών εν έτη 1984 και εντεύθεν.
   Σε παρακείμενο χώρο  οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν, ένα δρώμενο που απέσπασε το ενδιαφέρον του συνόλου των επισκεπτών, μιας και για πρώτη φορά, έγινε δημόσια αναπαράσταση παραδοσιακού ψήσιματος δύο μοσχαριών στη σούβλα.
    Ο συντονιστής της εκδήλωσης και Γραμματέας του Συλλόγου κ. Θεόδωρος Χολής, στην εισαγωγική του ομιλία, στάθηκε ιδιαίτερα στο θλιβερό συμβάν, και στη συνέχεια  προχώρησε στο επετειακό σκέλος της εκδήλωσης, αναφερόμενος με σεβασμό  στα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Κωνωπινιωτών, που  δημιούργησαν αυτόν τον μεγάλο Σύλλογο, προτρέποντας τους παρευρισκομένους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των οκτώ ιδρυτικών μελών, αλλά και της αδικοχαμένης μικρής 17χρονης, που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή, μέσα σε έντονα συγκινησιακό κλίμα.

Σπάνιες φωτογραφίες με θαλάσσιες χελώνε στην περιοχή της Βόνιτσας !

 

         
        
      Το μοναδικό οικοσύστημα του Αμβρακικού φιλοξενεί πολλές θαλάσσιες χελώνες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και αποτελεί μια περιοχή με σπουδαία σημασία για την επιβίωση του είδους και όχι μόνο.
        Ο χωριανός μας    Λεωνίδας Καραμπέκιος, συνεπαρμένος  από την γοητεία των θαλάσσιων χελώνων  που αντίκρυσε στην Βόνιτσα, έδωσε με την φωτογραφική του κάλυψη, μοναδικές εικόνες !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2012

Υπέροχο ποίημα του Άρη Μπιτσώρη, για τα τριάντα χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου Κωνωπινιωτών !


Διαβάστε ένα υπέροχο ποίημα, που απήγγειλε ο ποιητής Άρης Μπιτσώρης από την Μπαμπίνη Ξηρομέρου, στην εκδήλωση που έγινε στην Κωνωπίνα, στις 11 Αυγούστου, για τα τριάντα χρόνια από ιδρύσεως του Συλλόγου Κωνωπινιωτών, όπου ήταν κεντρικός ομιλητής !




¨ ΟΙ  ΔΩΔΕΚΑ  ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ¨
Άρης  Μπιτσώρης


Δεν είναι ένα ούτε δυο, πάνε τριάντα χρόνια
κάποιοι που ήταν έφηβοι έχουνε τώρα εγγόνια.

Τότε λοιπόν κάτι παιδιά από την Κωνωπίνα
συνάχτηκαν και ίδρυσαν σύλλογο στην Αθήνα.

¨ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ¨  τίτλος και σύμβολό τους
τιμώντας ένα ιστορικό μνημείο στο χωριό τους.

Σύλλογος πάντα ενεργός κι όχι μια απλή σφραγίδα
αλλά σημείο αναφοράς, ζεύξη με την πατρίδα.

Παράδειγμα προς μίμηση, του Ξηρομέρου  φάρος 
με  ίσκιο και υπόληψη πολλά καντάρια βάρος.

Σε όλα τα επίπεδα εκτείνονται οι δράσεις
με άρτια οργάνωση και οι συνεστιάσεις.

Με εκδόσεις και χορευτικό που πήρε διακρίσεις
κι όπου κι αν εμφανίστηκε έφερε συγκινήσεις.

Και βέβαια μες στο χωριό ποικίλες οι εκδηλώσεις
αισθητικές κατασκευές και αναπαλαιώσεις.

¨ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΩΝΩΠΙΝΑΣ¨ τους -εφημερίς με κύρος-
αγγίζει καίρια θέματα τεκμηριωμένα πλήρως.
Όμως το πιο σημαντικό απʼ όσα έχει προσφέρει είναι η συλλογικότητα που έχει καταφέρει.

Να υπάρχει στους συγχωριανούς σύμπνοια κι αρμονία
που είναι το ζητούμενο σʼ αυτή την κοινωνία.

Σʼ ετούτη την επέτειο για τα τριάντα έτη
θαρρείς μια μυστική φωνή εντός μου με προτρέπει,
δημόσια να συγχαρώ τους ¨Δώδεκα Αποστόλους¨ με ευχές για υγεία, προκοπή στους χωριανούς σας όλους.

Ο   Σύλλογος  που   ριζιμιά  λιθάρια   έχει   σπάσει
(που οι ρίζες του πολύ βαθιά έχουν φτάσει)
Είμαι   απολύτως   σίγουρος   ότι   θα   τα   χιλιάσει.




Τρίτη, 14 Αυγούστου 2012

Κυκλοφορεί το Βιβλίο των κ.κ. Βαγγέλη Κουτιβή και Γιώργου Μπαρμπαρούση : "ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ" ...

 

 
    Στη διάθεση των κατοίκων του Δήμου Ακτίου –Βόνιτσας, της Αιτωλ/νιας αλλά και σε όλο το φιλομαθές κοινό, βρίσκεται πλέον το βιβλίο «ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ (από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα)» του Βαγγέλη Κουτιβή και του Γεωργίου Μπαρμπαρούση που εκδόθηκε από το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου –Βόνιτσας.
     Είναι το πρώτο βιβλίο που έχει κυκλοφορήσει και αναφέρεται σε 23 πόλεις, χωριά και οικισμούς.
Βόνιτσα, Κατούνα, Πάλαιρο, Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας, Άγιο Νικόλαο Κατούνας, Αετός, Ακτιο, Αχυρά, Βάτος, Βούστρι, Δρυμός, Θύρρειο, Κομποτή, Κωνωπίνα, Λουτράκι Κατούνας, Μοναστηράκι, Παλιάμπελα, Περατιά, Πλαγιά, Πωγωνιά, Σκλάβαινα, Στενό και Τρύφου περιλαμβάνονται σε 320 σελίδες με επένδυση σπάνιο ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό....