Σελίδες

Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012

Μία ξεχωριστή Έκθεση μνήμης του έπους του 1940 στην Κατούνα !
Στα πλαίσια των  εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 28ηε Οκτωβρίου 1940  πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Κατούνα στις 27 και 28 Οκτωβρίου 2012, μία  ξεχωριστή  έκθεση, που διοργάνωσε  η Δημοτική Κοινότητα Κατούνας του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου του πρώην Δήμου Μεδεώνος, όπου ο Κωνωπινιώτης, λαογράφος – ερευνητής κ. Νίκος Ράππος, παρουσίασε,
 
για πρώτη φορά,  μοναδικά εκθέματα σε έντυπη  μορφή ενός άγνωστου  όπλου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της Προπαγάνδας , που  έπαιξε σημαντικό ρόλο στο παρασκήνιο και επηρέασε καθοριστικά την έκβαση του πολέμου.


Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε την 19.00 ώρα της 27 Οκτωβρίου από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κατούνας και οικοδεσπότη κ. Κασσούρα  Κωνσταντίνο και  εγκαινιάστηκε από τον  Δήμαρχο κ. Νίκο  Σολδάτο, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του εξήρε το πολύ σπουδαίο  έργο του Κωνωπινιώτη λαογράφου κ. Νίκου Ράππου.
 

Η Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατούνας «Αρχαία Μεδεώνα»  κα Νάνσυ Παπακωνσταντή  στην ομιλία της, αναφέρθηκε για την ιστορικότητα  και τις προεκτάσεις της επετείου του μεγάλου  ΟΧΙ.

Στη συνέχεια  ο λαογράφος – ερευνητής κ. Νίκος Ράππος, παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε για τα έκθεματα και την σημασία τους, εξειδικεύοντας  το εκπληκτικό υλικό της έκθεσης  κατά την ξενάγηση  των παρευρισκομένων, οι οποίοι έμεινα εντυπωσιασμένοι από τα σπάνια εκθέματα - ντουκουμέντα

Πρόκειται για ένα σπουδαίο γεγονός με ιδιαίτερη αξία μέσα από το οποίο αναδείχθηκε με εξαιρετική επιτυχία από τον εκθέτη κ. Νίκο Ράππο, μία άγνωστη πτυχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου,

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιερατικός Επίτροπος Κατούνας Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Τριάντης, ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας κ. Νίκος Σολδάτος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Φερεντίνος Ευθύμιος, Τζαβαλάς Δημήτριος και Γούδας Μιχαήλ, ο Διοικητής του Α.Τ. Κατούνας Δημήτριος Κόκκιος, οι  Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Σερεπίσιου Χρυσούλα, Λιόντου-Κέστου Αικατερίνη,  Σαλοδημήτρης Πάνος και  Στούπας  Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κωνωπίνας κ. Τσαμποδήμος Νώντας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Κατούνας κα Αριάδνη Χαλιμούδρα με όλο το Δ.Σ και η  Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατούνας  «Αρχαία Μεδεώνα»  κα. Αφροδίτη  Μπουμπούλη μαζί με όλο το Δ.Σ.

Τον Σύλλογο Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου εκπροσώπησε ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων  κ. Λεωνίδας Καραμπέκιος.
 

 

 Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

Έκθεση μνήμης του έπους του 1940 στην Κατούνα - “ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ: Ένα άγνωστο όπλο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου “


Η Δημοτική Κοινότητα Κατούνας του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας στα πλαίσια των  εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 28ηε Οκτωβρίου 1940 διοργανώνει το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 19.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου του πρώην Δήμου Μεδεώνος, στην Κατούνα, Έκθεση μνήμης του έπους του 1940, όπου ο Κωνωπινιώτης, λαογράφος – ερευνητής κ. Νίκος Ράππος, θα παρουσιάσει  εκθέματα με τίτλο: “ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ:  Ένα άγνωστο  όπλο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου “.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο γεγονός μέσα από το οποίο θα αναδειχθεί μία άγνωστη πτυχή του έπους του 1940, όπου ένα  άγνωστο  όπλο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, “Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ” έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο παρασκήνιο και επηρέασε καθοριστικά την έκβαση του πολέμου.


 

 

Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012

Σύλλογος Κατουνιωτών Αθήνας: Όχι λουκέτο στο Μουσείο Θυρρείου

 

      
Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε ο Σύλλογος Κατουνιωτών Αθήνας «Φίλιππος ο Ακαρνάν» προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, τους Βουλευτές του Νομού, την ΛΣΤ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων, τον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας, τον Πρόεδρο Τοπικής κοινότητας Θυρρείου και άλλους αποδέκτες, για το κλείσιμο του Μουσείου Θυρρείου.
Ο Σύλλογος Κατουνιωτών διαμαρτύρεται εντονότατα γιατί μετά από 50 χρόνια λειτουργίας τόλμησαν να αγγίξουν το Μουσείο Θυρρείου που είναι φύλακας της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας της Ακαρνανίας.
Η επιστολή του Συλλόγου Κατουνιωτών Αθήνας προς τον Υπουργό αναφέρει τα εξής:........
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ....
 

Προς: Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
Θεμα: Διαμαρτυρία για το Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας
 
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατουνιωτών Αθήνας παρεμβαίνει για μια ακόμα φορά και δηλώνει δημόσια την αντίθεσή του στην υποβάθμιση και στην απαξίωση της περιοχής μας με το κλείσιμο του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Θύρρειο .
Μετά από 50 χρόνια τόλμησαν να αγγίξουν και το Μουσείο που είναι φύλακας της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας της Ακαρνανίας.
Είναι το μοναδικό Μουσείο στην περιοχή μας στο οποίο σώζονται οι θησαυροί της τοπικής μας ιστορίας.
Στα πλαίσια των γενικότερων περικοπών δεν κόβουμε την ιστορία μας, ούτε τους πόλους ανάπτυξης της περιοχής μας.
Ζητούμε από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αρβανιτόπουλο άμεση λύση στο θέμα, έτσι ώστε να λειτουργήσει πάλι το Μουσείο αλλά και να επιστραφούν όλα τα ευρήματα που έχουν φύγει από αυτό.
Δηλώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα σε κάθε φορέα της περιοχής μέχρι την επαναλειτουργία του Μουσείου.
Στηρίζουμε ενεργά τους Κατοίκους στο Θύρρειο που περιμένουν την απάντηση του υπουργείου που αν είναι αρνητική θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις.
 
Λέμε όχι στην απαξίωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όχι στην απομόνωση της περιοχής μας.

ΓΙΑ  ΤΟ Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος   Ο Γεν.Γραμματέας
Κουτιβής Ευάγγελος    Ζώης Νικόλαος
Τα μέλη του Δ.Σ.
Παπαδημητρίου Γεώργιος
Λίτσος Ελευθέριος
Στούπας Σταμούλης
Τζαβαλάς Χρήστος
Μυτακας Κων/νος
 
Κοινοποίηση:
Βουλευτές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας
ΛΣΤ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων
Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας
Πρόεδρο Τοπικής κοινότητας Θυρρείου
Μέσα μαζικής ενημέρωσης
 
                                   ΠΗΓΗ:  ΞΗΡΟΜΕΡΟNEWS

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012

Επιστολή διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου, για το κλείσιμο του Μουσείου Θυρρείου


Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ) και οι σύλλογοι μέλη της με επιστολή προς τον Υπουργό Πολιτισμού, τον Περιφερειάρχη, τους Βουλευτές του Νομού, την ΛΣΤ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων, τον Δήμαρχο Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, διαμαρτύρεται με αφορμή την αναστολή λειτουργίας του Μουσείου Θυρρείου, η οποία προσβάλλει την αρχαιολογική ιστορία της περιοχής και της στερεί ένα κύτταρο πολιτισμού που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Η επιστολή της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών προς τον Υπουργό Πολιτισμού αναφέρει τα εξής:.......
 
                                                     Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2012

Προς

-κ. Υπουργό Πολιτισμού
-κ. Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας
-κ.κ. Βουλευτές Νομού Αιτωλ/νίας
-κ. Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλ/νίας
-κ. Δήμαρχο Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας
-κ. Δήμαρχο Δήμου Ξηρομέρου
-ΛΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων    
 Μεσολογγίου
-Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία
-Μ.Μ.Ε.
Δ Ι Α Μ Α Ρ Τ Υ Ρ Ι Α

ΤΗΣ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΚΑΙ  ΤΩΝ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΜΕΛΩΝ  ΤΗΣ

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφαση για την αναστολή λειτουργίας του Μουσείου Θυρρείου, στο οποίο στεγάζονται ανασκαφικά ευρήματα από το νεκροταφείο του αρχαίου Θυρρείου, απ' το αρχαίο Ανακτόριο, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή και αποτελεί άλλωστε το μόνο Μουσείο της περιοχής.
Η απαράδεκτη ενέργεια του Υπουργείου και της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μεσολογγίου δεν μας εξέπληξε. Είναι μια συνειδητή επιλογή υποβάθμισης και απαξίωσης των μουσείων της περιφέρειας στο όνομα του δημοσιονομικού προβλήματος και της πολιτικής του μνημονίου.
Για το Μουσείο Θυρρείου χρησιμοποιούν τη δικαιολογία ότι το ορεινό Θύρρειο είναι μακριά από τα αστικά κέντρα και δεν διευκολύνεται η πρόσβαση των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Όμως η πολιτεία δεν φρόντισε να δημιουργήσει οδικό δίκτυο προσβάσιμο προς το μουσείο.
Με την υπ. αρ. ΥΠΠΟ/ΔΙΟΙΚ/Α1/70458 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με αρ. φύλλου 1903/22-12-2003 έχουν κατανεμηθεί 3 οργανικές θέσεις στο μουσείο Θυρρείου ΔΕ φύλαξης-πληροφοριών.

Αυτές όμως δεν καλύφθηκαν ποτέ.
Τα προηγούμενα χρόνια οι αρμόδιοι διαβεβαίωναν ότι το μουσείο θα επισκευασθεί και ότι θα γίνει επέκταση του εκθεσιακού χώρου για να στεγασθούν τα ευρήματα της περιοχής.

Ούτε και αυτό έχει υλοποιηθεί.
Ό,τι νέο εύρημα ερχόταν στην επιφάνεια από διανοίξεις δρόμων, εκσκαφές οικοδομών, και όχι από ανασκαφές, μεταφερόταν σε μουσεία μεγάλων πόλεων ή ακόμα και σε άγνωστες κατευθύνσεις, όπως έγινε πρόσφατα με τα ευρήματα των ανασκαφών στην περιοχή του Ακτίου.
Τα ευρήματα που υπάρχουν στην περιοχή μπορεί να βρίσκουν στο μουσείο Θυρρείου ασφαλές καταφύγιο, στον τόπο που επί αιώνες κοσμούσαν.
Η Ομοσπονδία, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι-Μέλη της και οι φορείς της περιοχής διαμαρτύρονται έντονα για την αναστολή λειτουργίας του Μουσείου Θυρρείου, η οποία προσβάλλει την αρχαιολογική ιστορία της περιοχής και της στερεί ένα κύτταρο πολιτισμού που τόσο έχει ανάγκη.
Η Ομοσπονδία ενώνοντας τη φωνή της με τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής ζητά:
-Να επανδρωθεί με προσωπικό το Μουσείο, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει.
-Να επεκταθεί ο εκθεσιακός χώρος και να επιστραφούν τα ευρήματα της περιοχής, τα οποία αποτελούν μέρος του πολιτισμού μας.
-Να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές - επεμβάσεις, να εξοπλισθεί με σύγχρονα μηχανήματα ώστε να είναι λειτουργικό και ασφαλές.

-Να γίνει η κατάλληλη προβολή του Μουσείου, γεγονός που θα συμβάλλει στην ανάδειξη της περιοχής και των αρχαιοτήτων της.
Για την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου
και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Μέλη της

Ο Πρόεδρος                         Ο Γ. Γραμματέας
Δημήτρης Στεργίου         Αθανάσιος Γεροδημήτρης

 

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΩΠΙΝΙΩΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ : Διαμαρτυρία για το κλείσιμο του Μουσείου Θυρρείου Ακαρνανίας


 
Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών  Ξηρομέρου “ ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ  ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ” διατρανώνει με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την διαμαρτυρία  του, στην  απαράδεκτη και προκλητικότατη ενέργεια της Πολιτείας, για την αναστολή λειτουργίας του Μουσείου Θυρρείου Ακαρνανίας, που υποδηλώνει περίτρανα, τον ενταφιασμό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και υποβαθμίζει, φανερά πλέον, τον τόπο μας.

Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, αλληλέγγυος με τους συνδημότες, τους συμπατριώτες μας και όλους εκείνους τους φορείς που νοιάζονται για τα αυτονόητα και αντιμάχονται τέτοιες πρακτικές, συμμετέχει και στηρίζει ενεργά τις όποιες πρωτοβουλίες των κατοίκων και φορέων της περιοχής, κάνει έκκληση στον Υπουργό Πολιτισμού, να επανεξετάσει το θέμα, καλώντας παράλληλα τους Βουλευτές του Νομού μας, να πάρουν ξεκάθαρη θέση, στηρίζοντας έμπρακτα το δίκαιο αίτημα της επαναλειτουργίας του Μουσείου Θυρρείου Ακαρνανίας, εξασφαλίζοντας  όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, που θα καθιστούν  εύρυθμη την λειτουργία του Μουσείου, φροντίζοντας παράλληλα να επιστραφούν όλα εκείνα τα αρχαία  ευρήματα της περιοχής μας, που κοσμούν τις προθήκες άλλων Μουσείων της χώρα μας.

 

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012

A. E. Kωνωπίνας…Tο “τρένο”, σταμάτησε για λίγο στις ράγες !


Είναι ιδιαίτερα στενάχωρη η είδηση, της μη καθόδου της θρυλικής μας ομάδας  Α.Ε. Κωνωπίνας στα γήπεδα της Αιτωλοακαρνανίας, αφού δήλωσε αδυναμία συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Γ’ Κατηγορίας  ΕΠΣΝΑ.
 
Η ομάδα μας, που έγινε γνωστή στον χώρο του ευρύτερου τοπικού ποδοσφαίρου, αναδεικνύοντας διαχρονικά πληθώρα ταλέντων, που διαφήμισαν με τον καλύτερο τρόπο  το ποδόσφαιρο και το χωριό μας, έσβησε για λίγο (ελπίζουμε) τη μηχανή της…
Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν μέχρι την τελευταία στιγμή, ποδοσφαιριστές και παράγοντες της ομάδας μας, φαίνεται ότι δεν ήταν εφικτή η συμμετοχή της στο πρωτάθλημα, για διάφορους λόγους.
Και έτσι το “τρένο”, σταμάτησε για λίγο στις ράγες !
 
Θεωρούμε ότι είναι μεγάλο έλλειμμα για το χωριό μας  η πρόσκαιρη –έστω- αδρανοποίηση της θρυλικής μας Α.Ε.Κ., γιατί η ομάδα μας  έδινε οξυγόνο στο  χωριό μας και ήταν σημείο αναφοράς στην καθημερινότητά μας…
 
 
 
 

 

 

 

 

Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012

Κωνωπίνα: Ανάταση ψυχής στον Άγιο Ευθύμιο!

                    Πηγή:  ΞΗΡΟΜΕΡΟNEWS

 

 
  Η αποκατάσταση του ναού του Αγίου Ευθυμίου στην Κωνωπίνα, έχει αναδείξει το μεγαλείο του.
Σαν κόσμημα φωτίζει η εξωτερική του επιφάνεια.
Συναισθηματικά πλέον δεμένοι με το μοναστήρι οι Κωνωπινιώτες και οι πιστοί από τα γύρω χωριά, το επισκέπτονται συχνά, τελούνται ιερά μυστήρια, κυρίως βαπτίσεις και νοιώθουν παρηγοριά, αντλώντας δύναμη και κουράγιο, για να πορευτούν στον δικό τους δύσκολο αγώνα….  
 
  

Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012

Το βιοποριστικό πρόβλημα του Ξηρομέρου

 


Μερική άποψη της Κωνωπίνας από ψηλά
  
 
Γράφει ο: Δημήτριος Θ. Λύσσαρης*
Θα ήθελα να γράψω δύο λόγια για την μεγάλη αλλά παραγκωνισμένη ιστορία του τόπου μας, για τους σπουδαίους Ακαρνάνες και Ξηρομερίτες. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν πιο πιεστικά πράγματα, στα οποία πρέπει να δώσουμε όλοι μας την μέγιστη προσοχή. Όχι για λόγους προβολής του τόπου μας, αλλά καθαρά για λόγους βιοπορισμού και επιβίωσης.
Διατηρώ εδώ και μερικά χρόνια ψυγεία αποθήκευσης τυριών στην Κατούνα. Ο κόσμος που μας εμπιστεύεται αυξάνεται σταθερά, και τους ευχαριστώ γι' αυτό. Πλην όμως φέτος παρατήρησα ότι ενώ οι πελάτες μας αυξήθηκαν, οι ποσότητες που έφερνε ο καθένας μειώθηκαν.....


Προσπαθώντας να εξηγήσω το φαινόμενο αυτό μιλώντας με τον κόσμο, έμαθα ότι δυστυχώς φέτος, λόγω του πολύ βαριού περσινού χειμώνα, τα ζωντανά δεν είχαν γάλα, σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ζωντανά υπέφεραν λόγω ψύχους και υγρασίας, ενώ και οι κτηνοτρόφοι ήταν αναγκασμένοι να ταΐζουν συνεχώς.
Όπως καταλαβαίνετε, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, από την στιγμή που όλα τα σφαγεία θα είναι κλειστά του χρόνου, εκτός αυτού που βρίσκεται στον Αχελώο και δεν υπάρχει ουσιαστικά καλλιέργεια. Το μοναδικό εισόδημα δηλαδή είναι ο γαλατάς.
Δεν μπορώ όμως να δεχθώ ότι τέτοιες βαρυχειμωνιές και ζέστες όπως η φετινή, που ακόμα κρατάει, δεν μας έχουν ξαναβρεί. Επίσης μας έχουν βρει κατακτητές, επιδρομείς και διάφοροι εχθροί. Πως ξεπερνούσε ο κόσμος τα προβλήματα; τι ήταν αυτό που έκανε την διαφορά;
Αν δείτε προσεκτικά το ανάγλυφο του Ξηρομέρου, της αρχαίας Ακαρνανίας, θα συμφωνήσετε μαζί μου σε δύο πράγματα:
1.-Το ανάγλυφο του τόπου είναι αρκετά ανώμαλο, με συνεχείς λόφους, λίμνες και διακυμάνσεις ύψους, και
2.-τα δύο βουνά μας δεσπόζουν στον νομό μας (ο οποίος επισήμως δεν ανακηρύχθηκε ποτέ).
Αυτά όμως δεν αρκούν για να μας κρατήσουν εδώ επί χιλιετίες ολόκληρες, όταν μας πολεμούσαν θεοί και δαίμονες. Τι ήταν αυτό που έκοβε τον πολύ αέρα στους διάφορους επίδοξους επιδρομείς, ενώ τους απέτρεπε ταυτόχρονα από το να παραμείνουν επί μακρόν, ενώ μας εξασφάλιζε την επιβίωση;