Σελίδες

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικη Αλληλεγγύη από τον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας

 

Φέτος τα Χριστούγεννα συγκεντρώνουμε:
 
ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΡΟΥΧΑ
ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΙΔΗ
ΦΑΡΜΑΚΑ-ΓΕΝΙΚΑ ΕΙΔΗ
ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ-ΠΑΠΛΩΜΑΤΑ

Τα είδη που θα συγκεντρωθούν θα διανεμηθούν σε οικογένειες του τόπου μας που τα έχουν ανάγκη.....

Από 3/12/2012 μέχρι 12/12/2012 και ώρες 09.00 πμ -13.00 μμ

Στην κάτω αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑΣ .

Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας
Ομάδα Πρόνοιας
Ομάδα Πολιτισμού
 
Πηγή: http://e-vonitsa.blogspot.gr

Παναιτωλοακαρνανική Γιορτή - Κοπή Πίτας από την ΠΑΝ.ΣΥ.


 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ     
       Η Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία (ΠΑΝ.ΣΥ), με απόφαση του Κ.Σ θα πραγματοποιήσει την ετήσια Παναιτωλοακαρνανική γιορτή – κοπή πίτας στις 13 Γενάρη 2013 ημέρα Κυριακή στο ξενοδοχείο STANLEY που βρίσκεται στην πλατεία Καραϊσκάκη Αθήνα. Ώρα έναρξης της εκδήλωσης 5 το απόγευμα έως 8 το βράδυ.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει:
α)-Παρουσίαση χορευτικών παραδοσιακών τμημάτων των συλλόγων μας
β)-Παρουσίαση-προβολή ενός θέματος από τον Νομό μας (θα καθοριστεί στο επόμενο συμβούλιο)
γ)  Κοπή πίτας Αιτωλοακαρνάνα.....
Στην εκδήλωση θα προσφερθούν δωρεάν καφές – τσάι – βουτήματα – κέικ – βασιλόπιτα.
Είσοδος ελεύθερη
Για το Κ.Σ.
Ο Πρόεδρος         Η Γεν. Γραμματέας
Παναγιώτης Χολής    Ευαγγελία Μπαμπάτσικου
...........................................
 ΠΑΝΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
   ΠΑΤΗΣΙΩΝ 5, ΜΕΓΑΡΟ ΤΡΙΚΟΥΠΗ
   4ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ, Τ.Κ. 10431
   ΤΗΛ./ΦΑΞ: 210-5220070
   www.pansy.gr

Η χοροεσπερίδα της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.) στα "Χίλια Αστέρια"

 

 
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.) πραγματοποιεί την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012 την Ετήσια Χοροεσπερίδα της.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο «ΧΙΛΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ», Αχαρνών 434 και Κωνσταντά 6 – Αθήνα Τηλ. 210 2525504, ώρα προσέλευσης: 22:00.....

Αμφιλοχία: Τα ψάρια βγήκαν ζωντανά στη στεριά !


 

Κοπάδια ψαριών –κατά εκατοντάδες- άρχισαν να πηδάνε έξω απ’ το νερό και να καταλήγουν σπαρταρώντας στο πλακόστρωτο, σε μια περίεργη, όσο και τραγική πράξη «αυτοκτονίας»!!!

Στην Αμφιλοχία ο καλός θεούλης φροντίζει μερικές φορές το χρόνο να μας δίνει...ψάρια.
Ξεκίνησε σήμερα όπως κάθε χρόνο τέτοιο καιρό σχεδόν το φαινόμενο του "μπαταρίσματος" της θάλασσας.
Αρκετές φορές το χρόνο και απροειδοποίητα ο κόλπος της Αμφιλοχίας λόγω κάποιου φυσικού φαινομένου βγάζει τα ψάρια στο αφρό ζαλισμένα....


Όλων των ειδών τα ψάρια που εκείνη τη στιγμή θα βρεθούν στον κόλπο. Τσιπούρες, σαργούς, γαρίδες, γλώσσες, κ.λ.π
Έτσι και σήμερα. Απο χθές το βράδυ η θάλασσα μας σέρβιρε ψάρια και εμείς ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση, με μια απόχη στο χέρι και ένα καλάθι ή μια σακούλα πήραμε το... δώρο μας.

Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012

Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για το χωριό μας, η επαναλειτουργία του Αγροτικού Ιατρείου


         Είναι ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός η επαναλειτουργία του Αγροτικού Ιατρείου του χωριού μας, ύστερα από προσπάθειες του Πρόεδρου της Τοπικής μας Κοινότητας κ. Επαμεινώνδα Τσαμποδήμου, γιατί επιλύθηκε ένα σοβαρό πρόβλημα, που αντιμετώπιζαν κυρίως, οι ηλικιωμένοι συγχωριανοί μας, που ήταν αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στην Κατούνα ή αλλού για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους, με ότι αυτό συνεπάγεται …

Ο  γιατρός μας, Επιμελητής Β’  κ. Ιωάννης Γουλιανός, έχει οργανώσει κατά τρόπο άψογο το Ιατρείο και παρέχει πέραν της  συνταγογράφησης φαρμάκων και   ιατρική υποστήριξη, απόλυτα ικανοποιητική, στους έχοντες ανάγκη συγχωριανούς μας.

Το Ιατρείο διαθέτει: Τραπεζάκι  νοσηλείας φιάλη οξυγόνου, ΗΚΓ, τραπεζάκι  καρδιογράφου, διαφανοσκόπειο, φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή με σύνδεση στο internet, εκτυπωτή συμβατό με τα νέα δεδομένα της συνταγογράφησης  καθώς και ένα πολυμηχάνημα –φαξ κλπ.

Θα πρέπει να εξάρουμε την στήριξη του  Κ.Υ.Κατούνας  και του Π.Ι.Παπαδάτου καθώς και την σημαντική συμβολή του ηλεκτρολόγου κ. Αποστολόπουλου από το Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας.

Μεγάλη είναι και  η συνεισφορά των χωριανών μας: Βασίλη  Σκούρτα του Νικολάου, προς το Αγροτικό Ιατρείο του χωριού μας, που δώρισε τον  εκτυπωτή και το πολυμηχάνημα., δευκολύνοντας έτσι τον δραστήριο γιατρό μας, στην συνταγογράφηση  των φαρμάκων, που έχουν ανάγκη οι χωριανοί μας, με τις καινούργιες διαδικασίες που έχει ορίσει το Υπουργείο Υγείας καθώς και της Αθανασίας  Ράππου σύζ. Αποστόλου που δώρισε στο Ιατρείο μας, μία σόμπα για την θέρμανση του χώρου καθώς και τρία πακέτα χαρτί εκτύπωσης Α4

Η επαναλειτουργία του Αγροτικού μας  Ιατρείου, καλύπτει μία από τις βασικές ανάγκες  των συγχωριανών μας  και την χαιρετίζουμε με θέρμη  !

 
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ της Κωνωπίνας”, φύλλο (69)
 

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012

Υπό καθεστώς ομηρίας


 

Με ιδιαίτερη ανησυχία και μεγάλη θλίψη καταγράφουμε τα απανωτά  κρούσματα και παρακολουθούμε την ραγδαία αύξηση κάθε μορφής  εγκληματικότητας  που συντελείτε τον τελευταίο καιρό στον τόπο μας και ιδιαίτερα στο χωριό μας, σε μια χρονική συγκυρία που  η τοπική κοινωνία ταλανίζεται από χίλια-μύρια προβλήματα και έχει  ανάγκη όσο ποτέ, τουλάχιστον να είναι ασφαλής !

Οι ζωοκλοπές πλέον έχουν γίνει ρουτίνα και έχουν «ξεπεραστεί», οι διαρρήξεις  οικιών σύνηθες φαινόμενο, ακόμη και κλοπή τρακτέρ συγχωριανού μας, κατεγράφη ως συμβάν, χωρίς όμως να βρεθούν οι δράστες από την Αστυνομία !  

Πράγματα αφύσικα, στα οποία τελευταία προστέθηκε και η σκληρή μορφή του εγκλήματος με την ληστεία σε βάρος συγχωριανής μας, από κουκουλοφόρους, όπου βιαιοπράγησαν στην άτυχη, ηλικιωμένη γυναίκα, προξενώντας της στο κεφάλι τραύματα που την οδήγησαν στο Νοσοκομείο Αγρινίου.

Και όλα αυτά συμβαίνουν στο χωριό μας.., συμβαίνουν στο τόπο μας !

Είναι κοινώς παραδεκτό και αναγνωρίζεται από όλους μας, ότι το πρόβλημα της εγκληματικότητας είναι μακράν το μεγαλύτερο πρόβλημα που βιώνει το χωριό μας και κατ’ επέκταση η περιοχή μας, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, που  μας κατατρώει σαν σαράκι αργά και σταθερά, απειλώντας θανάσιμα την μικρή μας κοινωνία, η οποία βρίσκεται σε απόγνωση, αισθανόμενη απροστάτευτη, φοβισμένη και καθημαγμένη από την αναποτελεσματικότητα  των αρμόδιων φορέων του κράτους.

 Η Εφημερίδα μας “ΤΑ ΝΕΑ της Κωνωπίνας”, σε παλαιότερα φύλα της, έχει αναδείξει κατ’ επανάληψη το πρόβλημα της εγκληματικότητας, ως κυρίαρχο πρόβλημα της περιοχή μας, που εγκυμονεί  μεγάλους κινδύνους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι, είναι εξόχως επικίνδυνη και γεννά από μόνη της ανεξέλεγκτες καταστάσεις, με απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να έχουν οδυνηρά αποτελέσματα.

Εκτιμώντας ότι η κατάσταση είναι σοβαρότερη από αυτή που διαφαίνεται, χτυπάμε την καμπάνα για μια ακόμη φορά δυνατά και θέτουμε προ των ευθυνών τους, τους  φορείς της πολιτείας που είναι εντεταλμένοι  να διασφαλίσουν την έννομη τάξη και να εμπεδώσουν το αίσθημα δικαιοσύνης σε φιλήσυχους ανθρώπους που βρίσκονται υπό καθεστώς ομηρίας…!

Η Συντακτική Επιτροπή

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ της Κωνωπίνας”, φύλλο (69)

 

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

Εθελοντική αιμοδοσία στην Κατούνα Ξηρομέρου. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ανταπόκριση του κόσμου

 

Η Κωνωπίνα ήταν παρούσα ! Ο πρόεδρος του Χωριού μας Νώντας Τσαμποδήμος,
 από τους πρώτους που έσπευσαν να στηρίξουν την προσπάθεια.
 
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ανταπόκριση του κόσμου , στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχαία Μεδεών» για εθελοντική αιμοδοσία !
Πάνω από 40 συμπολίτες μας ευαισθητοποιήθηκαν στις αυξημένες ανάγκες για αίμα και προσήλθαν χθές 18 Νοεμβρίου 2012,  στη αίθουσα του Δημοτικού Καταστήματος Κατούνας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, αισθάνεται την ανάγκη να  ευχαριστήσει δημόσια για την υποστήριξη της εν λόγω πρωτοβουλίας, το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου καθώς και το Τμήμα της Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου.

Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012

Θανάσης Αναγνωστέλος...ένας συμπατριώτης μας στο πάλκο !Ο Θανάσης Αναγνωστέλος παρέα με τον κλαρινίστα Βασίλη Μαρκόπουλο,
σε παλαιότερη εμφάνισή τους σε εκδήλωση του Συλλόγου Κωνωπινιωτών ..
      Ένας άνθρωπος δικός μας, ένας συνδημότης μας από τον Αετό, ο Θανάσης Αναγνωστέλος με ενεργή παρουσία επί σειρά ετών στον χώρο του Πολιτισμού, νυν  Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετινών Αθήνας «Ο ΜΠΟΥΜΣΤΟΣ», ξεδιπλώνοντας παράλληλα το καλλιτεχνικό του ταλέντο, αξιοποιώντας την μελωδική φωνή του, προχώρησε στην έκδοση του πρώτου του CD, με δώδεκα επιλεγμένα τραγούδια, που τα χαρακτηρίζει η χορευτική τους διάθεση σε μουσική του Βαλάντη Θεοδωρόπουλου και στοίχους των :   Άρη  Μπιτσώρη , Θεόδωρου Κοσμά  και Δημήτρη Τρυφιάτη

Το καινούργιο του CD με τίτλο «Ο έρωτας δεν κάνει εκπτώσεις»  που κυκλοφορεί σημειώνει μεγάλη επιτυχία και έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές από ανθρώπους του χώρου.

Είδη τα πρώτα τραγούδια που έχουν ξεχωρίσει και έχουν γίνει σουζέ είναι το ομότιτλο, “Ο Έρωτας δεν κάνει εκπτώσεις” και το  “Βάλε φτερά στον έρωτα”  του ποιητή Άρη Μπιτσώρη.

Παράλληλα, κατά την φετινή σαιζόν ο Θανάσης Αναγνωστέλος εμφανίζεται μαζί με τον Θανάση Βαρσαμά, την Σοφία Βώττα, Βασίλη Μαρκόπουλο, Μαρία Λόλλου  κα καλλιτέχνες στο κέντρο   “Μελωδία”  στα Άνω Λιόσια, Λεωφόρος Φυλής 69,  σε ένα καταπληκτικό πρόγραμμα και περιμένει όλους τους Ξηρομερίτες, όλους τους συμπατριώτες μας, όλους τους συνδημότες μας να τον στηρίξουν στην προσπάθειά του.

Η Συντακτική Επιτροπή της εφημερίδας μας εύχεται στον συνδημότη και  φίλο μας Θανάση Αναγνωστέλο να είναι υγιής  και να ευοδωθούν οι στόχοι του στην νέα του προσπάθεια.
 
Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ της Κωνωπίνας", Φύλλο 69

Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

Εθελοντική Αιμοδοσία αύριο Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012, στην Κατούνα Ξηρομέρου

                              
                                   ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ
Δίνοντας αίμα
σώζεις ζωές...

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαίας Μεδεώνας, επιχειρεί μια πρωτοβουλία ζωής, τη δημιουργία Τράπεζας Αίματος στην Δημοτική Κοινότητα Κατούνας, ξεκινώντας μια προσπάθεια κοινωνικής προσφοράς.

Η 1η Εθελοντική Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου και το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου την Κυριακή 18 Νοεμβρίου από τις 09:00 έως τη 13:30, στον ισόγειο χώρο του Δημαρχείου, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου με τη θερμή υποστήριξη του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου, του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη Πατέρα Νεκτάριου Τριάντη, της Αθλητικής Ομάδας Μεδεών και του Συλλόγου Γυναικών Κατούνας.

Παράλληλα στο χώρο της αιμοδοσίας μαθητές του Δημοτικού θα έχουν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν με θέμα την εθελοντική αιμοδοσία από τις 11:00 έως τη 13:00.


Καλούμε λοιπόν, όλους τους κατοίκους της Κατούνας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, να δείξουν ευαισθησία και να δώσουν Ζωή από τη Ζωή τους.
Δεν πρέπει να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε ότι η Αιμοδοσία αποτελεί το πολυτιμότερο δώρο Ζωής για κάποιον ο οποίος έχει απόλυτη ανάγκη από μετάγγιση Αίματος.
Απαραίτητες προϋποθέσεις κατά την προσέλευση στην αιμοδοσία του υποψήφιου Εθελοντή αιμοδότη για προσφορά αίματος είναι:

1.Να αισθάνεστε καλά.

2.Να είστε ξεκούραστοι.

3.Να έχετε κοιμηθεί την προηγούμενη ημέρα 6-7 ώρες τουλάχιστον.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Το Δ.Σ. Πολιτιστικού Συλλόγου Η Επιτροπή Νέων Αρχαίας Μεδεώνας,  Σ.Ε.Α Αγρινίου

 

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012

Λίμνη Αμβρακία: Η άλλη διάσταση της ομορφιάς !


Λίμνη  Αμβρακία Φθινοπωρινή εικόνα της λίμνης με το σύνηθες φαινόμενο της ομίχλης και τη μοναχική βαρκούλα, που δίνουν μια άλλη διάσταση ομορφιάς !
                                                                          ΦΩΤΟ:  Νώντας  Μπουμπούλης

 

Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012

Επιστρέφουν τα καπνά στην Αιτωλοακαρνανία ;

 

Προσπάθεια επιστροφής στην παραγωγή του καπνού φαίνεται ότι επιδιώκουν έμποροι αφού σύμφωνα με πληροφορίες προσελκύουν αγρότες για... την επιστροφή της καπνοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλ/νιας.

Μάλιστα, οι πρώτες επαφές έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ έχουν καθορίσει και συνάντηση για να συζητήσουν το θέμα στις 11 Δεκεμβρίου σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης.

Στις δεσμεύσεις τους έμποροι και μεταποιητές μιλούν για παραγωγή καπνού τύπου βιρτζίνια με πιθανή τιμή 2,50 με 2,90 ευρώ το κιλό. Ανάμεσα στα κίνητρα που υπόσχονται στους αγρότες είναι ότι θα υπάρξει μια μορφή επιδότησης της τάξεως 0,80 ευρώ το κιλό ενώ θα χρηματοδοτήσουν και την συντήρηση των φούρνων που διαθέτουν οι παραγωγοί και την μετατροπή τους από πετρέλαιο σε πέλετ για καύσιμη ύλη.

Από την πλευρά των παραγωγών τώρα, αν και υπάρχει έντονο το ενδιαφέρον για επιστροφή στη γνωστή καλλιέργεια του καπνού, υπάρχει έντονη ανησυχία για το αν οι έμποροι θα κρατήσουν τις δεσμεύσεις τους, με πολλούς να εκφράζουν τις ενστάσεις τους καθώς όπως λένε υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υποδομών όπως τα αρδευτικά δίκτυα και το κόστος άρδευσης αλλά και την αγροτική οδοποιία.
ΠΗΓΗ:cityvoice.gr
 

Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012

Ναι μεν αλλά, η Βουλή για το Μουσείο Θυρρείου Ακαρνανίας !

 

 
Προανήγγειλε επίσκεψη ο Τζαβάρας που υποβάθμισε την εμβέλεια του Μουσείου
Σαν το κλασικό, ναι μεν αλλά, απάντησε στη βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Νικολάου Μωραΐτη σχετικά με την αναστολή της λειτουργίας του Μουσείου Θυρρείου.
Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι δεν έκλεισε και ούτε πρόκειται να κλείσει, αλλά από δω και στο εξής το Μουσείο θα παραμένει ανοιχτό μόνο κατόπιν Ραντεβού.....
Ενδιαφέρον διάλογος αναπτύχτηκε στη Βουλή όταν ήρθε η ώρα να απαντηθεί από τον αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Τζαβάρα η ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Νικολάου Μωραΐτη σχετικά με την αναστολή της λειτουργίας του Μουσείου Θυρρείου.
Ο κ. Τζαβάρας υποβάθμισε την εμβέλεια του Μουσείου Θυρρείου υποστηρίζοντας ότι « Δεν μπορούμε να συντηρούμε ένα Μουσείο του οποίου η επισκεψιμότητα σε ετήσια βάση είναι της τάξεως των εκατό επισκεπτών το χρόνο. Μάλιστα, βάσει των στοιχείων που έχουμε, από αυτούς τους εκατό, οι τριάντα πέντε ήσαν μέλη του Ομίλου Φίλων της Αρχαιολογικής Εταιρείας Ακαρνανίας».
Σύμφωνα με τον Κ.Τζαβάρα: «το Μουσείο δεν έκλεισε και ούτε πρόκειται να κλείσει, αλλά ο τρόπος της λειτουργίας του είναι –και δεν μπορεί να είναι διαφορετικός- αντίστοιχος της επισκεψιμότητας που έχει. Δηλαδή, όποιος θέλει να επισκέπτεται αυτό το Μουσείο είναι υποχρεωμένος –και το γνωρίζει- να ειδοποιεί την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το συγκεκριμένο Μουσείο θα είναι στη διάθεσή του ακριβώς ως επισκέψιμος χώρος. Αυτά μπορούμε και αυτά επιβάλλεται να κάνουμε σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες που ο τόπος προσπαθεί να μπει σε ένα νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών του».
Ο αναπληρωτής υπουργός πάντως δεσμεύτηκε πως εντός των προσεχών ημερών, ίσως και στα τέλη του τρέχοντος μηνός, θα επισκεφτεί την Αιτωλοακαρνανία και θα έρθει και στο μουσείο.
Ο Νίκος Μωραΐτης υποστήριξε πως: «Το μουσείο σήμερα μπορεί να έχει επισκεψιμότητα, μπορεί να γίνει πόλος έλξης σε μια περιοχή που μαραζώνει πραγματικά από την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική. Αυτό, όμως, προϋποθέτει να υπάρχουν και προδιαγραφές. Γι’ αυτό ζητάμε να μεταφερθούν πίσω τα αρχαία. Έχουν πάει σε άλλες περιοχές και όχι μόνο στο μουσείο του Αγρινίου.
Υπάρχει ενδιαφέρον από εργαζόμενους και μπορούν να γίνουν οι μετατάξεις για να πληρωθούν οι τρεις οργανικές θέσεις. Υπάρχουν επίσης εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, με τους οποίους λειτουργούσε μέχρι χθες το μουσείο. Επομένως, δεν είναι θέμα εξόδων. Εμείς λέμε ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης».
Κάλεσε τον υπουργό να πάρει «απόφαση να λειτουργήσει πάλι το μουσείο τουλάχιστον προς το παρόν όπως λειτουργούσε με τους υπαλλήλους που έρχονταν από την Αμφιλοχία ή από άλλες περιοχές. Είναι απαίτηση των κατοίκων».
«Σε έναν βαθμό είμαστε ικανοποιημένοι που είπατε ότι δεν θα κλείσει το μουσείο, διότι διαφορετικά θα βρείτε απέναντί σας τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο του χωριού. Είναι πρόκληση απέναντι στην ιστορική, στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας» κατέληξε ο κ. Μωραΐτης .


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΥΡΡΕΙΟΥ: Η αρχή, η εξέλιξή του και το τέλος του;


 
Γράφει ο: Βαγγέλης Κουτιβής*

Το Θύρρειο ή Θύριο, είναι χωριό του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και είναι κτισμένο στις πλαγιές των Ακαρνανικών βουνών σε υψόμετρο 500 μέτρα από τη θάλασσα κοντά στη θέση της αρχαίας ομώνυμης πόλης. Έχει πληθυσμό 859 κατοίκους (απογραφή 2001), έκταση 43.237 στρέμματα και σήμερα διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας, ενώ παλιότερα ονομαζόταν Άγιος Βασίλειος.....

Το αρχαίο Θύρρειο εμφανίζεται στην πολιτική σκηνή τον 4ο αι. π.Χ., κατά περιόδους υπήρξε έδρα του Κοινού των Ακαρνάνων. Το 167 π.Χ. φαίνεται να είναι επίσημα, η τρίτη κατά σειρά και τελευταία, πρωτεύουσα του Κοινού των Ακαρνάνων.....
Το Θύρρειο ήταν έδρα νομισματοκοπείου και έκοβε νομίσματα την περίοδο 350-250 π.Χ. Τα τείχη που το περιέβαλαν, όπως περιγράφει ο Ξενοφών, ήταν τα πιο ισχυρά της Ελλάδας, με περίμετρο 10 χιλιόμετρα. Μεγάλα τμήματα σώζονται και σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση.
Πέντε χρόνια μετά τη ναυμαχία στο Άκτιο (31/30 π.Χ.) η πόλη καταστράφηκε από τους Ρωμαίους και οι κάτοικοί της υποχρεώθηκαν να μετοικήσουν στη νεοϊδρυθείσα Νικόπολη.


Το αρχαιολογικό Μουσείο στο Θύρρειο δημιουργήθηκε το 1961 στην είσοδο του χωριού επί εφόρου Αρχαιοτήτων, αρχαιολόγου Ευθύμιου Μαστροκώστα όπου ολοκληρώθηκαν η ανέγερση όσο και οι εργασίες για την έκθεση ευρημάτων για την ανάδειξη της αρχαίας ιστορίας της περιοχής.

Το Μουσείο αυτό είναι ένας από τους λιγοστούς αλλά μεγάλης σημασίας πόλος έλξης της περιοχής όπως και ο μοναδικός φύλακας της ιστορίας των Ακαρνάνων.


Στον κατάλογο «Αρχείο ευρημάτων Μουσείου στο Θύρρειο» είναι καταγεγραμμένα στα τέλη του 1993 σε δύο αίθουσες: Λίθινα αντικείμενα 263, Πήλινα αντικείμενα 130, Χάλκινα αντικείμενα μαζί με νομίσματα 55.Περιείχε εκθέματα όπως: Ηλιακό ωρολόγιο. Έργα γλυπτά μικρής και μεγάλης πλαστικής, ολόγλυφα και ανάγλυφα, αγγεία κυρίως ελληνιστικών χρόνων, μεταλλικά αντικείμενα ποικίλης καθημερινής χρήσης, νομίσματα. Επιτύμβιες στήλες, τεμάχια ψηφιδωτού, έργα μικροτεχνίας. (Ξεχωρίζει ένα πάνω σε φίλντισι που παρουσιάζει εργαστήριο σιδηρουργού. Λάρνακα).

Επίσης, επιτύμβιες επιγραφές αλλά και επιγραφές με επιγράμματα με καταλόγους ιερατικών θιάσων, με ψηφίσματα προξενίας ή με συνθήκες όπως αυτή η μεγάλη σημασίας της συμμαχίας Ρωμαίων και Θύρρειου του 94 π.χ., επίσης επιγραφή της συνθήκης της Συμμαχίας Αιτωλών και Ρωμαίων του 212 π.χ.


Τα εκθέματα είναι από διάφορα μέρη της Ακαρνανίας και όχι μόνο της περιοχής του αρχαίου Θύρρειου.

Όπως από την αρχαία ακρόπολη της Κεχροπούλας (Παλαίρου), από το αρχαίο Ανακτόριο, από την σημερινή περιοχή των Παλιαμπέλων, τη Βόνιτσα, από το Σπαρτάρι Βόνιτσας, τη θέση Λέκκα της Βόνιτσας, από την περιοχή του Μοναστηρακίου και από την περιοχή του Λουτρακίου Κατούνας, αυτά όλα έως το 1993 περίπου μιας και το βιβλίο του Αρχαιολόγου Ιωάννη Μερατζή με τίτλο «ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΥΡΡΕΙΟΥ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» εκδόσεις ΑΓΡΙΩΝΙΩΝ ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΙΣΤΟΡΙΑΣ Δ. ΣΤΕΡ. ΕΛΛΑΔΟΣ εκδόθηκε το 1994 από το οποίο σας παρουσιάσαμε περιληπτικά τα εκθέματα. 
 

Τα περισσότερα από τα εκθέματα παραδόθηκαν από τους κατοίκους του Θύρρειου αλλά και άλλων χωριών της Ακαρνανίας.

Σίγουρα το μουσείο θα ήταν πλουσιότερο σε εκθέματα αν πολλά από τα αρχαιολογικά ευρήματα δεν κατέληγαν στο αρχαιολογικό μουσείο Αγρινίου ή σε άλλα.
Το μουσείο λειτουργούσε από Τρίτη-Κυριακή 8:30 έως 3:00 με τηλ. 2643071209.


Στις μέρες μας δυστυχώς πληροφορηθήκαμε πως το Μουσείο έκλεισε.
Kλείνοντας μέσα του την πολιτιστική κληρονομιά των Ακαρνάνων.
Ανοιχτό για εκδρομείς και επισκέπτες είναι μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού με την ΛΣΤ΄ Εφορεία αρχαιοτήτων που έχει έδρα το Μεσολόγγι και υπάγεται το Μουσείο, τηλ. 26310-55654 και 26430-71209.

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ


(* Είναι πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατουνιωτών Αθήνας
     «Φίλιππος ο Ακαρνάν»)
Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012

Ένοπλη ληστεία σε διανομέα των ΕΛΤΑ στο Αρχοντοχώρι

 

Σοβαρό συμβάν σημειώθηκε πριν λίγο κοντά στο Αρχοντοχώρι του δήμου Ξηρομέρου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του agrinionews.gr, τρεις κουκουλοφόροι οπλοφορώντας σταμάτησαν διανομέα των ΕΛΤΑ και του απέσπασαν 8000 ευρώ κοντά στο χωριό στο δρόμο από τον Μύτικα.
Ο διανομέας (όχι μόνιμος υπάλληλος) των ΕΛΤΑ στο όχημα του είχε και τη σύζυγό του ενώ από τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται πως οι δράστες πυροβόλησαν για εκφοβισμό (βρέθηκαν δύο κάλυκες) με τις σφαίρες να περνούν κοντά από στο ανδρόγυνο και αρχικώς τουλάχιστον διέφυγαν πεζή.
Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών, ερευνάται εξονυχιστικά η περιοχή και στο σημείο είναι ο αστυνομικός διευθυντής Ακαρνανίας Δ. Τσακαρδάνος.
Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ:
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των Αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τριών δραστών οι οποίοι σήμερα (1-11-2012) το πρωί αφαίρεσαν από ταχυδρομικό διανομέα στη θέση Άγιος Ταξιάρχης Ξηρομέρου το χρηματικό πόσο των 8000 ευρώ. Οι δράστες ανέκοψαν την πορεία του οχήματος στο όποιο επέβαινε ο διανομέας και πυροβολώντας προς αυτό, τον ανάγκασαν να τους παραδώσει τα χρήματα που μετέφερε.
Πηγή: http://www.agrinionews.gr