Σελίδες

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Επιτυχημένη η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Πόλεις και χωριά του δήμου Ακτίου Βόνιτσας» στην Αθήνα


 
Σε μια πολύ όμορφη βραδιά στη Αθήνα, παρουσία πλήθους κόσμου, η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία και ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας, διοργάνωσαν από κοινού χθες Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013, το βράδυ, στη Στοά του Βιβλίου, μία υπέροχη βραδιά στην οποία παρουσιάστηκε το βιβλίο, των Βαγγέλη Κουτιβή και Γιώργου Μπαρμπαρούση: «Πόλεις και χωριά του δήμου Ακτίου Βόνιτσας».
Το βιβλίο που εξέδωσε το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας περιλαμβάνει 23 πόλεις, χωριά και οικισμούς, όπως: Βόνιτσα, Κατούνα, Πάλαιρο, Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας, Άγιο Νικόλαο Κατούνας, Αετός, Άκτιο, Αχυρά, Βάτος, Βούστρι, Δρυμός, Θύρρειο, Κομποτή, Κωνωπίνα, Λουτράκι Κατούνας, Μοναστηράκι, Παλιάμπελα, Περατιά, Πλαγιά, Πωγωνιά, Σκλάβαινα, Στενό και Τρύφου, σε 320 σελίδες, με πλούσιο, ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό.....
ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ-PHOTOTSELIOS...

Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013

Και άλλες φωτογραφίες από την κοπή της πίτα του Συλλόγου μας


 

 Δείτε πιο πολλές φωτογραφίες

Με επιτυχία έκοψε την πρωτοχρονιάτική πίτα ο Σύλλογός μας !


 
Την Κυριακή  27 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 10.30 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, σε αίθουσα του ξενοδοχείου STANLEY, στην Αθήνα,  η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας καθώς και η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας με θέματα.. α) Διοικητικός – Οικονομικός Απολογισμός έτους 2012, β) Προοπτικές του Συλλόγου  κατά το έτος 2013.
   Η προσέλευση των μελών και φίλων ήταν ικανοποιητική παρά τις γενικότερες αντίξοες συνθήκες.
   Μέσα σε ένα  εορταστικό περιβάλλον ο  Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου μας  κ. Λεωνίδας Καραμπέκιος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τους ευχήθηκε καλή χρονιά. Αμέσως μετά, ο χωριανός μας, πρωτοπρεσβύτερος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Νέας Ιωνίας  πατήρ Νεκτάριος Γερονικολός, ευλόγησε κατά τα καθιερωμένα και  έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του Συλλόγου.
     Τα δύο τυχερά φλουριά της βασιλόπιτας, που αντιστοιχούσαν σε χειροποίητα  ασημένια κοσμήματα,  προσφορά προς τον Σύλλογο, των χωριανών μας, που διατηρούν Εργαστηρίο Αργυροχρυσοχοΐας στο Μοσχάτο, Σπύρου και Γιώργου Γεροχρήστου, έπεσαν στον  κ.  Σπύρο Τσαμπόδήμο και στην κα Ζολώτα Κωνσταντίνα, φίλη της χωριανής μας  κας  Χαράς  Τσαμποδήμου-Καρεφυλλάκη.
      Αμέσως μετά, ακολούθησε η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, και αφού διαπιστώθηκε απαρτία εξελέγη ομόφωνα το Προεδρείο της Γ.Σ. με Προεδρεύοντα τον κ. Σπύρο Τσαμποδήμο και Γραμματέα την κα Αρετή Καρατσόλα . 

      Το λόγο πήρε αμέσως, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Γ.Σ και έδωσε το λόγο στον Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλειο  Σκούρτα, ο οποίος έκανε απολογισμό για τα πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου  της απερχόμενης χρονιάς και στη συνέχεια διαβάστηκε ο οικονομικός απολογισμός που ομοφώνως  ψηφίστηκαν από την Γενική Συνέλευση.
Στη συνέχεια ο λόγος εδόθη στον κ. Λεωνίδα Καραμπέκιο, ο οποίος αναφέρθηκε στο  Φράγμα Αχυρών και των εμπαιγμό των χωριών μας τόσα χρόνια τώρα, καθώς στην ουσιαστική παρέμβαση του Συλλόγου για να υπάρξει στην παρούσα φάση, προέκταση του αγωγού και πλήρωση με νερό από το Φράγμα Αχυρών, της υπάρχουσας υδατοδεξαμένης του χωριού της Κωνωπίνας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σοβαρότατο πρόβλημα με τις απολύσεις προσωπικού στο εργοστάσιο Knauf, που στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε γίνεται ζήτημα επιβίωσης για τις οικογένειες των απολυμένων εργατών.
   Συνέχεια της εκδήλωσης κλήθηκαν στο βήμα και απεύθυναν  χαιρετισμό στους παρευρισκομένους ο Αντιδήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας κ. Θύμιος Φερεντίνος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου κ. Τάκης Στεργίου  και ο Διευθυντής της εφημερίδας «Αιτωλοακαρνανική» και επίτιμο μέλος του Συλλόγου μας  κ. Χρυσόστομος Πατούλας. 
 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι :
.     Ο πρωτοπρεσβύτερος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Νέας Ιωνίας  πατήρ Νεκτάριος Γερονικολός
.           Η Βουλευτής του Νομού μας κα Νίκη  Φούντα
     Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ακτίου –Βόνιτσας κ. Θύμιος  Φερεντίνος
.      Ο τέως Αντιδήμαρχος και νυν Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας κ. Δημήτρης Τζαβαλάς
         Ο Πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ.  κ. Τάκης Στεργίου
.           Ο  Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Προϊστάμενος Γραμματείας  του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας κ. Παναγιώτης  Κοντός
.      Το μέλος του συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτιου - Βόνιτσας και υπεύθυνο για θέματα αθλητισμού κ. Δημάκας Δημήτριος
.      Ο Συγγραφέας και πρωην Πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ  κ. Μπάμπης  Κουβέλης
.      Ο Διευθυντής της εφημερίδας «Αιτωλοακαρνανική» κ. Χρυσόστομος Πατούλας
.      Ο Γενικός Γραμματέας της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης κ. Χρήστος Γαζέτας
.      Ο  Πρόεδρος του Συλλόγου Κατουνιωτών Αθήνας κ. Βαγγέλης Κουτιβής
.      Ο Πρόεδρος του Συλλόγου  Αετινών  Αθήνας  κ. Θανάσης  Αναγνωστέλος και το μέλος κ. Νικόλαος Καρύκης καθώς και ο πρώην Πρόεδρος κ. Χρήστος Ντέμος
.      Η Πρόεδρος και η Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατούνας “Αρχαία Μεδεών” κα Αφροδίτη Μπουμπούλη
.      Τον Σύλλογο  Βονιτσάνων εκπροσώπησε ο  κ. Φώτης Μπρούμος.
.      Ο Λεπενιώτης δημοσιογράφος κ. Νίκος Μουρτζιάπης
   Δείτε πολλές φωτογραφίες

ΦΩΤΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ από την Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Συλλόγου Κωνωπινιωτών


Σε λίγο νέα από την εκδήλωση και πληθώρα φωτογραφικού υλικού

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

Διοργάνωση Ημερίδας στην Κατούνα υπό την αιγίδα του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, για νέες βιώσιμες καλλιέργειεςΦώτο από την επίσκεψη του γεωπόνου κ. Γάτσιου στην Κωνωπίνα
       Ο  Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου ιδιαίτερα ανήσυχος για την ολοένα αυξανόμενη οικονομική κρίση που υφίσταται ο τόπος μας, με συνέπεια τον μαρασμό και την εξαθλίωση των χωριών μας, αναζητώντας λύσεις που θα δώσουν προοπτική - διέξοδο στους καθημαγμένους συμπατριώτες μας, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ του Συλλόγου, ήλθε σε επικοινωνία με τον Γεωπόνο κ. Κάσσανδρο  Γκάτσιο,  ειδικευμένο σε νέες, βιώσιμες καλλιέργειες  και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την 20 Ιανουαρίου 2013 την Κωνωπίνα, όπου θα είχαν άτυπη συνάντηση με τα Μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου Κωνωπινιωτών, εκπροσώπους της Δημοτικής  και Τοπικής Αρχής για να συζητήσουν, κατ’ αρχή, την δυνατότητα  διοργάνωσης Ημερίδας στο Δημαρχιακό Μέγαρο Κατούνας, για την ανάδειξη από καθ’ ύλη αρμοδίους, βασικών θεμάτων που εστιάζονται κατά βάση στην προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης, που θα αναζωογονήσουν και θα τονώσουν την δοκιμαζόμενη τοπική οικονομία, δίνοντας έμφαση σε νέες καλλιέργειες που ενδείκνυται και ευδοκιμούν στον τόπο μας. 

Ο γεωπόνος κ. Γάτσιος  με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κωνωπινιωτών  κ. Βασίλη Σκούρτα  
 και τον Πρόεδρο του χωριού μας κ. Νώντα Τσαμποδήμο
     Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κοινοτικό Κατάστημα Κωνωπίνας, με συμμετοχή της Βουλευτίνας του Νομού μας κας Νίκης Φούντα, των Αντιδημάρχων του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας κ.κ. Θύμιου Φερεντίνου και Κων/νου Στούπα, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Κωνωπίνας κ. Νώντα Τσαμποδήμου, του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετινών Αθήνας κ. Θανάση Αναγνωστέλου και Μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ όπως πραγματοποιηθεί την 23 Μαρτίου 2013,  Ημερίδα  στο Δημαρχιακό Μέγαρο Κατούνας, υπό την αιγίδα του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας με διοργανωτές τους Τοπικούς και Πολιτιστικούς φορείς, προκειμένου γίνει εμπεριστατωμένη ενημέρωση των συνδημοτών μας,  για τις νέες καλλιέργειες που θα φέρουν την πολυπόθητη  προοπτική ανάπτυξης στα χωριά μας.
 
  Τα διαδικαστικά και οι λεπτομέρειες της διεξαγωγής της Ημερίδας θα αποφασισθούν από τον Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.

ΦΩΤΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ από τον λαμπρό εορτασμό του Αγίου Ευθυμίου στην Κωνωπίνα Ξηρομέρου     Δείτε περισσότερες φωτογραφίες......

Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

Με μεγάλη λαμπρότητα και κατάνυξη η γιορτή του Αη Θυμιού στην Κωνωπίνα Ξηρομέρου !
Στις 19 & 20 του Γενάρη 2013,  μέσα σε χειμωνιάτικο τέμπο και με τα Ακαρνανικά βουνά να έχουν “φορέσει αποβραδύς τον λευκό τους επενδύτη”, στο χωριό Κωνωπίνα της ενδοχώρας του Ξηρομέρου, πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα και με την αρμόζουσα θρησκευτική κατάνυξη ο εορτασμός της τοπικής βυζαντινής εκκλησίας που είναι αφιερωμένη στη χάρη του Αγίου Ευθυμίου, η οποία κτίσθηκε το 1650  και ως μετόχι  ανήκε στην πάλαι ποτέ κραταιά Επισκοπή Αετού.
Ανακαινίσθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία του  Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, με συνεισφορές μελών και φίλων και με την οικονομική στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας ύστερα από έμπρακτο ενδιαφέρον του τότε Νομάρχη κ. Θύμιου Σώκου και σύμφωνα με τις υποδείξεις της 22ας Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, έχοντας αναδειχθεί σε ένα σπάνιο μεταβυζαντινό μνημείο.
Ο εορτασμός ξεκίνησε το Σάββατο  19 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 17.00, όπου τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός σε μία ασφυκτικά γεμάτη εκκλησία, χοροστατούντων των ιερέων κ.κ Βελισσαρίου Καντούνη και του εφημέριου της Κωνωπίνας Δημητρίου Χαμαλέτσου. 

Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε η ευλογημένη και καθιερωμένη αρτοκλασία, που προσέφεραν οι πιστοί και μοιράστηκε στο εκκλησίασμα αντί για αντίδωρο που δίνει ο παπάς στην πρωινή ακολουθία.


Φωτορεπορτάζ από τον λαμπρό εορτασμό του Αγίου Ευθυμίου, που έγινε στην Κωνωπίνα του κεντρικού ΞηρομέρουΣε λίγο νέα από τον εορτασμό  και  περισσότερες φωτογραφίες ….