Σελίδες

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013

Επιστρέφουν στον καπνό οι Ξηρομερίτες αγρότες

 


 
 
Επιστρέφουν στην καλλιέργεια καπνού οι αγρότες στο Ξηρόμερο, οι οποίοι την είχαν εγκαταλείψει πριν από χρόνια.
Οι αγρότες πιστεύουν ότι ο καπνός θα τους εξασφαλίσει ένα καλό εισόδημα που θα δώσει διέξοδο στα προβλήματα των και θα φέρει ζωή και ανάπτυξη στην παραγκωνισμένη περιοχή του Ξηρομέρου.
Στη φετινή περίοδο οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα καλλιεργηθούν στη περιοχή μας από πολλούς αγρότες, οι ποικιλίες τσεμπέλι και βιρτζινία αλλά εκείνο που κυριαρχεί είναι η ποικιλία Σ-53 για την οποία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Ήδη στα χωριά έχουν γίνει ενημερωτικές συναντήσεις, έχουν υπογραφεί συμβόλαια μεταξύ της εταιρείας και των καπνοκαλλιεργητών, ώστε να ξεκινήσει η καλλιέργεια της ποικιλίας καπνού Σ-53.


Φωτο: Ενημερωτικη συνάντηση στον Αετό
 
Οι συναντήσεις στα χωριά έγιναν με πρωτοβουλία της εταιρείας, ο Γεωπόνος τους ενημέρωσε για την καλλιέργεια όπως: το κίτρινο φύλλο, καλό αερισμό, καλή ξήρανση ακόμα και κοτσάνι, δέματα, για τις μηχανές αρμαθιάσματος, τα κεσεδάκια, για να ξεκινήσουν την καλλιέργεια του καπνού Σ-53 στην περιοχή, δίνοντας ικανοποιητικό εισόδημα στους καπνοκαλλιεργητές, αφού η τιμή φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 4 ευρώ το κιλό.
Να τονίσουμε ότι εάν πετύχει το εγχείρημα θα δοθεί ουσιαστικό εισόδημα στους αγρότες και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής σε μία εποχή που υπάρχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στο Ξηρόμερο που τα χωράφια είναι χέρσα και που σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να ερημώσει η περιοχή μας.
 
ΥΓ. Ήδη και στη Κωνωπίνα, αρκετοί χωριανοί μας, προσανατολίζονται να επαναδραστηριοποιηθούν στην καλλιέργεια του καπνού, που τη γνωρίζουν άριστα από τα γενοφάσκια τους !

 

Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013

Με μεγάλη επιτυχία η ΗΜΕΡΙΔΑ για τις νέες καλλιέργειες στην Κατούνα !

 

 
Στην κατάμεστη αίθουσα του π. Δημαρχιακού Μεγάρου Μεδεώνος, στην Κατούνα, πραγματοποιήθηκε η ΗΜΕΡΙΔΑ  για νέες καλλιέργειες υπό την αιγίδα του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας και με διοργανωτές τους εν Αθήναις Πολιτιστικούς Συλλόγους και τους Τοπικούς φορείς του Δήμου.
Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε για να ενημερωθεί από τους ομιλητές για τις νέες καλλιέργειες που είναι συμβατές με το Ξηρομερίτικο έδαφος......
 
ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ....

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

Ημερίδα για τις νέες καλλιέργειες στην Κατούνα, στις 23 Μαρτίου 2013 ...ΚΑΤΟΥΝΑ, Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013: ΗΜΕΡΙΔΑ -
Νέες καλλιέργειες, νέοι ορίζοντες, ελπιδοφόρες  προοπτικές στον αγροτικό τομέα ! 
     Ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας σε συνεργασία με τους εν Αθήναις Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου και τους Τοπικούς φορείς, διοργανώνουν στην Κατούνα, το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013, στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας Μεδεώνος,  και ώρα 11.00΄π.μ., ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα, τις Νέες Καλλιέργειες, προοπτικές - δυνατότητες καλλιέργειας και προώθησης τους στην αγορά.


Σάββατο, 9 Μαρτίου 2013

Ποίηση: ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΙΚΟΥ ΡΑΠΠΟΥ (του Άρη Μπιτσώρη)


Ο λαογράφος Νίκος Ράππος

Το ποίημα του Άρη Μπιτσώρη είναι εμπνευσμένο από την   επίσκεψη που πραγματοποίησε ο ίδιος το πρόσφατο καλοκαίρι, στο Μουσείο του Νίκου Ράππου στην Κωνωπίνα, όπου στους στοίχους του, αποτυπώνεται με μοναδικό τρόπο αλλά και με περίσσιο σεβασμό, η  σπουδαιότητα  του έργου του Ξηρομερίτη λαογράφου !

 
Ο ποιητής Αρης Μπιτσώρης

ΜΟΥΣΕΙΟ  ΝΙΚΟΥ  ΡΑΠΠΟΥ
 
Μικρός ήμουν που άκουσα την παρακάτω ρήση:
ότι ο άνθρωπος βουνά μπορεί και να κινήσει.
Ότι με θέληση ισχυρή και θαύματα θα κάνει∙
όμως ένα μικρό παιδί το νόημα δεν πιάνει.

Κι ως τώρα που υποτίθεται πως έχω γνώσεις, πείρα
τα λόγια αυτά ουδέποτε στα σοβαρά τα πήρα.
Ώσπου το καλοκαίρι αυτό πήγα στην Κωνωπίνα
τριακόσια και χιλιόμετρα μακριά απ’ την Αθήνα.

Μα ο δρόμος ο νοσταλγικός της βάβως και του πάππου
με ’φερε στο ξεχωριστό ¨ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΙΚΟΥ ΡΑΠΠΟΥ¨.
Ως αδαής περαστικός εντός του χώρου εισήλθα
μα ως ευσεβής προσκυνητής από ναό εξήλθα.Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

ΟΙ ΗΤΤΕΣ .....ενός τόπου, σε στοίχους Άρη Μπιτσώρη !
      Με αφορμή το Σχέδιο ΑΘΗΝΑ του Υπουργείου Παιδείας, που επί της ουσίας καταργεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο και υποβαθμίζει ένα από τα καλύτερα ΤΕΙ της χώρας μας  με σπουδαίες διακρίσεις, αυτό του Μεσολογγίου, ο Ξηρομερίτης ποιητής Άρης Μπιτσώρης  έγραψε τους παρακάτω στοίχους :


Ο ποιητής Άρης Μπιτσώρης
 

 ΟΙ  ΗΤΤΕΣ

Έχουμε λίμνες, θάλασσες
ποτάμια και βουνά
που ΄ναι απαξιωμένα
έρημα κι ορφανά.

Διεθνές αεροδρόμιο,
λιμάνι ασφαλές
που βλέπεις τη μιζέρια
και σου ’ρχεται να κλαις.Κυριακή, 3 Μαρτίου 2013

Δείτε video  από τον χορό του Xωριού μας !ΦΩΤΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ από την μεγαλειώδη χοροεσπερίδα των Κωνωπινιωτών στο Χαϊδαρι με το φακό του ΞΗΡΟΜΕΡΟNEWS !Δείτε πιο πολλές φωτογραφίες

ΦΩΤΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ από τον μεγάλο χορό των Κωνωπινιωτών !


 Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Σπάζοντας το «μνημονιακό φράγμα» … ξεφάντωσαν στο γλέντι οι Κωνωπινιώτες !


 
   Σε πείσμα των  καιρών πραγματοποιήθηκε χθες 2 Μαρτίου 2013, με εξαιρετική  επιτυχία, η ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου στην επώνυμη Ταβέρνα των δυτικών προαστίων (Χαϊδάρι) «Ο ΑΓΓΕΛΟΣ», που πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις  για μια υπέροχη βραδιά που θα μείνει αξέχαστη  σ’ όλους, όσους παρευρέθηκαν.


Ο χώρος του καταστήματος ασφυκτικά γεμάτος, επιβεβαίωνε την απόλυτη επιτυχία της εκδήλωσης, προς μεγάλη ικανοποίηση των διοργανωτών.Βέβαια στην προκειμένη περίπτωση, το ωφέλιμο συνδυάστηκε και με το τερπνό, γιατί  το κατάστημα διέθετε απίθανη κουζίνα με λαχταριστές γεύσεις και μία πολύ καλή ορχήστρα, η οποία ενισχύθηκε με ένα καταπληκτικό κλαρίνο και μια απίθανη

 κιθάρα των Γιαννιωτών  Βασίλη και Μιχάλη Μαρκόπουλου, που συνόδευαν την καθαρόαιμη Ξηρομερίτικη φωνή του Θανάση  Αναγνωστέλου  στα δημοτικά μας τραγούδια, απογειώνοντας στην κυριολεξία το κέφι και τη διασκέδαση,  “διευκολύνοντας”  τους μερακλήδες να βγουν στην πίστα και να χορεύουν ασταμάτητα μέχρι το πρωί !

     Τα Μέλη και οι Φίλοι μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου και στην κυριολεξία επιβεβαίωσαν με τον καλύτερο τρόπο την πλατιά στήριξή τους στην Συλλογική προσπάθεια, δίνοντας παράλληλα τεράστια δύναμη  στο Δ.Σ  για συνέχιση των προσπαθειών τους.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλης  Σκούρτας καλωσόρισε παρευρισκομένους και αφού τους ευχαρίστησε για τη μεγάλη συμμετοχή τους σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς,  έδωσε την υπόσχεση ότι ο  Σύλλογος, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους συγχωριανούς μας, καταβάλλοντας  κάθε δυνατή προσπάθεια, για να βοηθήσει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των.

   Την εκδήλωση  τίμησαν με την παρουσία τους:  Ο  Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου κ. Τάκης Στεργίου, ο Πρόεδρος της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης κ. Μπάμπης Τσελεπής, Ο Λογοτέχνης – συγγραφέας κ. Πάνος Λαζαρόπουλος, ο Διευθυντής- Εκδότης της Εφημερίδας ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ κ. Πατούλας Χρυσόστομος,  ο Γενικός Γραμματέας της Ξ.Ε.ΛΟ.Τ  κ. Χρήστος Γαζέτας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κατουνιωτών Αθήνας κ. Βαγγέλης Κουτιβής,  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αετινών Αθήνας κ. Θανάσης Αναγνωστέλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγραμπελιωτών Αθήνας κ. Γιώργιος Τσέλιος, ο Πρόεδρος του  Συλλόγου Θυριωτών Αθήνας κ. Περικλής Μωραϊτης και το μέλος κα. Ελευθερία Σώζου, από τον Σύλλογο Φυτειώτών   παρευρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος κ. Δημοσθένης Κουτσομπίνας, η  Γραμματέας κα Βιβί Πατσιά και το Μέλος κα. Εύη Ζανιά, το Σύλλογο Βοντσάνων εκπροσώπησε ο κ. Φώτης Μπρούμος. 
 
   Ο Σύλλογός Κωνωπινιωτών εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όλους του συγχωριανούς και τους φίλους, που τίμησαν την εκδήλωσή μας με την παρουσία τους και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετινών Αθήνας κ. Θανάση Αναγνωστέλο, που αφιλοκερδώς και από ψυχής  τραγούδησε  με μοναδικό τρόπο Δημοτικά μας τραγούδια, που ξεσήκωσαν το ακροατήριο.

Επίσης ευχαριστεί θερμά όλους όσους προσέφεραν δώρα, προς ενίσχυση της λαχειοφόρου που διενήργησε ο Σύλλογός μας για οικονομική του στήριξη.


 

Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013

Τι τρανός χορός θα γένει ! Με τη σφραγίδα του Συλλόγου Κωνωπινιωτών...      
 Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου  σας προσκαλεί να παρευρεθείτε στην ετήσια χοροεσπερίδα του, που θα πραγματοποιηθεί
στις
 2  Μαρτίου 2013, ημέρα Σάββατο και ώρα 21.15, στη Ταβέρνα - Μεζεδοπωλείο  “Ο ΑΓΓΕΛΟΣ”,  Καραϊσκάκη 1β & Κοραή στο  Χαϊδάρι.

        Η παρουσία σας θα  δώσει σε μας χαρά και εσείς θα ανταμειφτείτε περνώντας μία όμορφη νύκτα σε ένα θαυμάσιο περιβάλλον  διασκεδάζοντας με φίλους και γνωστούς, ξεφεύγοντας για λίγο από τον “ασφυκτικό εναγκαλισμό” του μνημονίου  .-  Τιμή Πρόσκλησης   18  ευρώ και   ΟΛΑ  ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ

Διαβάστε το ποίημα του Άρη Μπιτσώρη, που απεικονίζει με τον ποιητικό του λόγο τον τραγικό χαμό των φοιτητών στη Λάρισα ..αλλά και «σφυροκοπά» αυτούς που έχουν την ευθύνη…!

ΤΟ ΜΑΓΚΑΛΙ
 
Αυτά που ως τώρα ακούγαμε
δεν ήτανε ειδήσεις∙
συμβάντα, περιστατικά
ασήμαντα της ζήσης.
 
Σήμερα βγήκε είδηση
αληθινά μεγάλη∙
στη Λάρισα οι φοιτητές
ανάψανε μαγκάλι.
 
Βάλαν φωτιά να ζεσταθούν,
δεν ψήσανε πανσέτες∙
νεκρούς τους βρήκαν το πρωί
κάτω απ’ τις κουβέρτες.
 
Μην πείτε πως στην άσφαλτο
πιότεροι νοματαίοι
χάνονται, ή περσότεροι
πάνε απ’ την πρέζα νέοι.
 
Καμία σχέση, ξέρετε
μαγκάλι τι σημαίνει;
Ότι γινήκαμε ξανά
της γης οι κολασμένοι.
 
Ντροπή σ’ αυτούς που γύρισαν
τη χώρα στα μαγκάλια
μα και σ’ αυτούς που τρέχανε
πίσω απ’ τα ρεμάλια.
 
Μα έστω και ελάχιστο
φιλότιμο είχε μείνει
θα ’χαν πνιγεί στον Πηνειό
όσοι έχουν την ευθύνη.

 
1-3-2013  Άρης  Μπιτσώρης