Σελίδες

Κυριακή, 28 Ιουλίου 2013

Δεν ματάγινε ποτέ στο Ξηρόμερο, τέτοια γιορτή, τέτοιο παλιακό πανηγύρι στο γιορτάσιο της Αγίας Παρασκευής !
 
Στις 25 και 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν στην Κωνωπίνα, οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Οσιομάρτυρος και θαυματουργής  Αγίας Παρασκευής στο ομώνυμο ξωκλήσι που βρίσκεται σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων έξω από το Χωριό και μέσα στη «καρδιά» ενός σπάνιου φυσικού  δάσους.
Σ’ όλο το  Ξηρόμερο γιορτάζεται η Χάρης της θαυματουργής Αγίας Παρασκευής, ειδικότερα όμως στην Κωνωπίνα, γιορτάζεται  με ξεχωριστό τρόπο, και αγκαλιάζεται με ιδιαίτερη λατρεία από την τοπική κοινωνία.

Οι Κωνωπινιώτες προστατεύουν με τον καλύτερο τρόπο, το παραδοσιακό στοιχείο αυτών των εκδηλώσεων και συμμετέχουν  μαζικά  σ΄ ένα  γιορτάσιο,  που αποτελεί όαση χαράς και πολιτισμού, μέσα στην έρημο της σημερινής γκρίζας πραγματικότητας.

Πάνω  από  οκτακόσιοι  (800)  προσκυνητές (πρωτοφανής αριθμός πιστών) προσήλθαν  από την  ευρύτερη περιοχή, αλλά και από την Αθήνα, Πάτρα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Θέρμο κλπ, την Πέμπτη  25 Ιουλίου για να παρακολουθήσουν το Μέγα Εσπερινό, που τελέσθηκε υπαιθρίως και με φόντο τα Ακαρνανικά βουνά, χοροστατούντος του αιδεσιμοτάτου της Κωνωπίνας  Δημητρίου Χαμαλέτσου.

Μεγάλη συγκίνηση επικράτησε στο τρισάγιο που ακολούθησε, ύστερα από πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωνωπινιωτών, για την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ως ελάχιστο φόρο τιμής σ’ αυτούς που χάθηκαν αλλά παράλληλα, τιμώντας  και τους συνδημότες μας από τους οικισμούς του Αγίου Νικολάου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.

Ακολούθησε η καθιερωμένη αρτοκλασία και στη συνέχεια ο εκπληκτικός Λαογραφικός Σύλλογος Λεπενούς “Ο  Κατσαντώνης” παρουσίασε με μοναδικό τρόπο τη  δολοφονία του οπλαρχηγού Κώστα Λεπενιώτη, ένα σπάνιο δρώμενο που σαγήνεψε το πλήθος.


Σε παρακείμενο χώρο της εκδήλωσης, ψήνονταν στη σούβλα, όπως τα παλιά τα χρόνια, ένα Ξηρομερίτικο μοσχάρι, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κόσμου !

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε με περίσσια εγκαρδιότητα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνωπινιωτών κ. Βασίλης  Σκούρτας και αφού τους ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους, ευχήθηκε σ' όλους, η Χάρης της Αγίας, να τους προστατεύει και καλή διασκέδαση.


Στη συνέχεια άρχισαν τα όργανα …με την θαυμάσια ορχήστρα του Βασίλη  Παπαδογιώργου !
 

Το χορό ξεκίνησε τ’ ασκέρι των Λεπενιωτών,  φορώντας τις παραδοσιακές ενδυμασίες, (θυμίζοντας τις ρίζες μας), χορεύοντας με λεβέντικο τρόπο τραγούδια  του τόπου μας, κλέβοντας στην κυριολεξία την  παράσταση αλλά και τα χειροκροτήματα του κόσμου.


Με μέριμνα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, που είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης,  διατέθηκαν σε όλους τους παρευρισκομένους, που  κάθησαν στο τραπέζωμα, μεζές από μοσχάρι, εν αφθονία ψητές προβατίνες, συνοδευόμενες από παραδοσιακές πίτες, γλυκά,  ψωμί και τυρί Ξηρομερίτικο, προσφορές χωριανών μας αλλά και συμπατριωτών μας από τα γύρω χωριά: Αετό, Άγιο Νικόλαο, Φυτείες, Κομποτή, Κατούνα, γεγονός που υποδηλώνει την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου

Την επομένη 26-7-2013 και ώρα 07.30 τελέσθηκε παρουσία πιστών η θεία λειτουργία.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους: ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας κ. Νίκος , ο Αντιδήμαρχος κ. Θύμιος Φερεντίνος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί στη Νέα Εποχή» κ. Γιώργος Αποστολάκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου κ. Τάκης  Στεργίου,  ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Πάνος Στούπας,  οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Θεόδωρος Στούπας, Τζαβαλάς Δημήτριος, Πάνος Σαλοδημήτρης, Νίκος Βαρβάτος, ο Πρόεδρος του Χωριού μας κ. Νώντας Τσαμποδήμος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κατούνας κ. Κώστας Κασσούρας,  η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου η «ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΔΕΩΝΑ» κα Μπουμπούλη Αφροδίτη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγραμπελιωτών κ. Γιώργος Τσέλιος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αετού κ. Ζαφείρης Γιώργος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κομπωτής κ. Λίβας Χρήστος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δρυμού κ. Γιάννης Λιότσος,  ο Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Βόνιτσας κ. Παντελής Αποστολάκης
 

Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν με οιονδήποτε τρόπο στην επιτυχή έκβαση των εκδηλώσεων και εύχεται η χάρης της Αγίας να είναι αρωγός και προστάτης στη ζωή τους.

Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013

Ο εορτασμός της Αγίας Άννας στο χωριό μας


Το  ξωκλήσι της Αγίας Άννας  που βρίσκεται βορειοανατολικά του χωριού της Κωνωπίνας (στον απέξω δρόμο) είχε την τιμητική του.

Κτισμένο σε επιβλητικό σημείο και σε διάβα, στέκει αγέρωχο στην απανεμιά του χρόνου με το εικονοστάσι του μοναχικό παραστάτη, περιμένοντας καρτερικά τους λιγοστούς πλέον διαβάτες να ανάψουν το καντήλι της πίστης.


Κάθε χρόνο όμως στις 25 Ιουλίου είναι η τιμητική του ημέρα. Η εκκλησία μας γιορτάζει την κοίμηση της Αγίας Άννας και το εκκλησάκι μας αυτό, που είναι αφιερωμένο στην χάρη της, φοράει τα καλά του για να υποδεχθεί τους πιστούς,.


 Έτσι και φέτος ο μικρός του εσωτερικός χώρος και ο προαύλιος χώρος κατακλύστηκε από πιστούς που προσήλθαν για να ακούσουν  τη θεία λειτουργία, που χοροστάτησε ο εφημέριος της Κωνωπίνας  κ. Δημήτριος  Χαμαλέτσος.Μετά το πέρας, οι γυναίκες είχαν ετοιμάσει υπέροχους άρτους και  γλυκίσματα, τα οποία μοίρασαν στους παρευρισκομένους.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Αγία Άννα γιορτάζει δύο φορές το χρόνο.

Η μία είναι στις 9 Δεκεμβρίου όπου εορτάζεται: «Η Σύλληψης Αγίας Άννης προφήτιδος» και η δεύτερη στις 25 Ιουλίου όπου εορτάζεται: «Η Κοίμησης της Αγίας  Άννης» κατά την οποία γιορτάζει και το εκκλησάκι μας και οι Άννες της Κωνωπίνας.

 
Κυριακή, 14 Ιουλίου 2013

Αυτοί, που τόσο πολύ θα μας λείψουν !


      Στο φετινό γιορτάσιο της Αγίας Παρασκευής, θα μας λείψουν οι αγαπημένες μορφές εκείνων, που έφυγαν από κοντά μας "για πάντα", που είχαν συνεχόμενη παρουσία κάθε χρόνο στον εορτασμό της  Αγίας !
      Τώρα, βρίσκονται πλέον στα ουράνια, στο άπειρο έλεος του πλάστη και Θεού μας και γίνονται πια φωτεινές και παρήγορες συντροφιές μας, που ζουν καθημερινά μαζί μας, μέσα στη μνήμη μας και στις καρδιές μας.
     Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκέπασε.
                      Αιωνία τους η μνήμη !

(Όλες οι φωτογραφίες των αείμνηστων χωριανών μας, είναι τραβηγμένες κατά τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής)

 
 

Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013

Μεγάλο γιορτάσιο ετοιμάζεται στην Κωνωπίνα, για τη χάρη της Αγίας Παρασκευής !


Στην Κωνωπίνα, το  Ξηρόμερο γιορτάζει με λαμπρότητα και  με ξεχωριστό τρόπο την  Μεγαλομάρτυρα  Αγία Παρασκευή και είμαστε όλοι  καλεσμένοι ! 


Σ’ ένα μικρό ξωκλήσι, στην καρδιά του δάσους, δύο χιλιόμετρα έξω από το Χωριό Κωνωπίνα του Κεντρικού Ξηρομέρου, συρρέουν κάθε χρόνο στις 25 Ιουλίου, πλήθος πιστών για να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν τη χάρη της θαυματουργής μας Αγίας Παρασκευής.
 
Η Αγία Παρασκευή γιορτάζεται με θρησκευτική ευλάβεια σε πολλά χωριά του Ξηρομέρου.Ο εορτασμός όμως της Αγίας Παρασκευής, στην Κωνωπίνα, που διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο των εν Αθήναις Κωνωπινιωτών, αποτελεί ξεχωριστό  θρησκευτικό γεγονός,  με  μαζική συμμετοχή πιστών από όλο το Ξηρόμερο, όπου εξελίσσεται  σ’ ένα όμορφο παλιακό,  λαϊκό πανηγύρι.

Μετά το πέρας του υπαιθρίου Μέγα Εσπερινού με φόντο τα Ακαρνανικά βουνά, που γίνεται την 19.45 ώρα, θα ακολουθήσει Τρισάγιο για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και στη συνέχια αρτοκλασία και Παρουσίαση παραδοσιακών χορών του τόπου μας με αναπαράσταση από τον εκπληκτικό Λαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογο Λεπενούς “Ο Κατσαντώνης” του δρώμενου η δολοφονία του Κώστα Λεπενιώτη.Γιορτάζει ο Άγιος Νικόδημος στο Συνοικισμό Αγίου Νικολάου Κατούνας

Η Ιερά μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Νικοδήμου του προσφυγικού συνοικισμού Αγίου Νικολάου Κατούνας, προσκαλούν όλους τους πιστούς στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του εν Αγίοις Πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Ιουλίου 2013,σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:.........Ιερά Μητρόπολις
Αιτωλίας & Ακαρνανίας
~~~~~~~~~~~~~
Ιερός Ναός Αγίου Νικοδήμου
(Αγίου Νικολάου Πρόσφυγα)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Νικοδήμου, Αγίου Νικολάου Πρόσφυγα
σας προσκαλεί
στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του
εν Αγίοις Πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ
Σάββατο 13 Ιουλίου και ώρα 19:30 το απόγευμα, θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος.
Κυριακή 14 Ιουλίου το πρωί θα τελεσθεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Εκ του Ιερού Ναού

ΔΕΙΤΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ:
 


Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κατούνα, για την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας ...Δείτε και video !


  
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση και την δωρεάν παροχή υγείας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στο προαύλιο χώρο του Κέντρου Υγείας Κατούνας από κάτοικους της Κατούνας και των γύρω χωριών.
Οι κάτοικοι της περιοχής που συγκεντρώθηκαν, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, παρά τη αφόρητη ζέστη που επικρατούσε εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους και την αγανάκτησή τους για τα χρονίζοντα προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Κατούνας.
Διαβάστε  περισσότερα...

Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013

Στη Βουλή το πρόβλημα του Κέντρου Υγείας Κατούνας, ύστερα από ερώτηση των Βουλευτών του Νομού μας, Γ. Βαρεμένου και Μ. Τρανταφύλλου.


Το πρόβλημα της υπολειτουργίας του Κέντρου Υγείας Κατούνας,που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος και Μαρία Τριανταφύλλου, ζητώντας από τον υπουργό Υγείας να λάβει επειγόντως όλα τα αναγκαία μέτρα για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία του.
Οι δύο βουλευτές έχουν παρακολουθήσει το πρόβλημα από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσής του. Η Μαρία Τριανταφύλλου επισκέφθηκε την περιοχή και συζήτησε τις αιτίες του με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τις συνέπειές του με τους κατοίκους, ενώ ο Γιώργος Βαρεμένος υπέβαλε ως αναφορά στη Βουλή τη σχετική ανακοίνωση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Κατουνιωτών Αθήνας.
Όπως επισημαίνουν στην ερώτησή τους, το Κέντρο Υγείας βρίσκεται σε τροχιά κατάρρευσης, κυρίως λόγω ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό.
Αν και οιδρυτικός οργανισμός του προβλέπει 28 θέσεις προσωπικού, σήμερα διαθέτει μόνο πέντε νοσηλεύτριες, οι τρεις από τις οποίες έχουν μετακινηθεί στο Νοσοκομείο Αγρινίουκαι η μία κάνει χρήση της γονικής της άδειας. Δεν διαθέτει ασθενοφόρο, ούτε οδηγό.
Οι γιατροί που υπηρετούν στο Κέντρο, έχουν επανειλημμένα υποβάλει εκθέσεις και αναφορές, ακόμη και εξώδικη διαμαρτυρία, για την υποστελέχωση και τις ελλείψεις στην υλικοτεχνική του υποδομή, προβλήματα που οδήγησαν πρόσφατα σε παραίτηση δύο γιατρούς.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να μην υπάρχει πλέον η δυνατότητα καθημερινής εφημερίας από 2 γιατρούς,όπως προβλέπεται, οι εφημερίες να έχουν περιορισθεί, να καλύπτονται μόνο από ένα γιατρό χωρίς την παρουσία νοσηλευτή μετά το μεσημέρι, και οι ασθενείς να παραπέμπονται αναγκαστικά στο Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας.
Και οι δύο βουλευτές καταλήγουν:
-Επειδή η ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας σταδιακά χειροτερεύει,αυξάνοντας την ταλαιπωρία και την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών,
-Επειδή γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι, παρά την εργασιακή εξόντωση και τη μισθολογική εξαθλίωση, προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό το σύστημα Υγείας και δικαιολογημένα ζητούν την ενίσχυσή του,
-Επειδή το μέτρο του πολιτισμού και της δημοκρατίας βρίσκεται στην κάλυψη των θεμελιωδών και αναφαίρετων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην υγεία, για όλους τους πολίτες και, κυρίως, για τους πιο αδύναμους και απομονωμένους,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Αν προτίθεται να στελεχώσει επαρκώς το Κέντρο Υγείας Κατούνας,ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα και αποτελεσματικά;
2. Για ποιο λόγο δεν εφαρμόζεται το ισχύον οργανόγραμμα, από το οποίο προκύπτει ότι για την ομαλή λειτουργία του Κέντρου απαιτείται συγκεκριμένος αριθμός ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού;
ΠΗΓΗ:  ΞΗΡΟΜΕΡΟNEWS

Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2013

Λαμπρή γιορτή στην Κατούνα, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, για τη λήξη των κατηχητικών σχολείων, της ενορίας του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου

 

       Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 7 Ιουλίου 2013 η εορταστική εκδήλωση για τη λήξη των μαθημάτων των κατηχητικών σχολείων του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Κατούνας, στον αύλιο χώρο του Ναού.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό – ομιλία του Αρχιμ. Νεκταρίου Τριάντη, εφημερίου του Ιερού Ναού και Αρχιερατικού Επιτρόπου Κατούνας, ο οποίος χαρακτηριστικά είπε ¨ότι η Εκκλησία μας καλείται σήμερα να μεταφέρει το μήνυμα του ευαγγελίου στους πιστούς αλλά ιδιαιτέρως στον ευαίσθητο τομέα της νεότητος, το μήνυμα ότι ο Χριστός είναι εκείνος που κάνει τους νέους ολοκληρωμένες προσωπικότητες έτοιμες να δώσουν τον εαυτό τους για το καλό της κοινωνίας αλλά και να φτάσουν σε ύψη πνευματικά¨  και ευχαρίστησε τα παιδιά και όσους συνετέλεσαν στην διοργάνωση της εκδήλωσης, καθώς και τους γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στην Εκκλησία.
Ακολούθησε θεατρικό δρώμενο με θέμα τη ζωή και το μαρτύριο της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας, από τη θεατρική ομάδα του Ιερού Ναού, παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα αγοριών και κοριτσιών, προβλήθηκε power point σχετικά με τις δραστηριότητες της ενορίας και τραγούδια για την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία από την παιδική χορωδία των Ιερών Ναών Αγίου Δημητρίου και Αγίου Νικολάου Καινουρίου .
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο Ιεροκύρηξ της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Αρχιμ. π. Μακάριος Αντωνόπουλος , κληρικοί των γειτονικών ενοριών, ο Δήμαρχος Ακτίου – Βονίτσης, αντιδήμαρχοι,  ο Αστυνομικός Διοικητής Κατούνας και πλήθος κόσμου που καταχειροκρότησε τα παιδιά, που με παιδικό και νεανικό παλμό συμμετείχαν στην εκδήλωση.
Ο Σεβασμιώτατος κλείνοντας την εορτή συνεχάρη τον π. Νεκτάριο και τους συνεργάτες του για το έργο που επιτελούν στην ενορία τους και παρότρυνε τους γονείς και όλους τους παρευρισκομένους να μιλήσουν στα παιδιά τους για την Αλήθεια, για τον Χριστό και να τους διδάξουν την ελληνορθόδοξη παράδοση για να μπορέσουν έτσι να αντισταθούν στις κοινωνικές προκλήσεις που οδήγησαν όλα αυτά τα χρόνια την πατρίδα μας στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα.