Σελίδες

Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013

Αναβίωσε χθές με τον καλύτερο τρόπο στην Κατούνα, το έθιμο της τσιγαρίδας από τον Τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο « Η Αρχαία Μεδεών ».
Την τελευταία Κυριακή του χρόνου 29 Δεκεμβρίου 2013 και με «ανοιξιάτικο καιρό» μέσα στο καταχείμωνο αναβίωσε με εξαιρετική επιτυχία στην Κατούνα, στο κεφαλοχώρι του Ξηρομέρου για πρώτη φορά το έθιμο της τσιγαρίδας  από τον Τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο « Η Αρχαία Μεδεών ».
 
Μέσα σε γιορτινή ατμόσφαιρα οι Κατουνιώτες αλλά και οι κάτοικοι των γύρω χωριών, πέρασαν ένα ευχάριστο πρωϊνό, απολαμβάνοντας ένα έθιμο, που είχε και έχει απόλυτη ταύτιση με τον τόπο μας, το έθιμο της τσιγαρίδας.
 
Οι διοργανωτές με τη συμπαράσταση εθελοντών, κατοίκων αλλά και επαγγελματιών του  χωριού,  κατάφεραν να δημιουργήσουν  μία γιορτινή  ατμόσφαιρα και να δώσουν μεγάλη χαρά και ικανοποίηση σ’ όσους Ξηρομερίτες είχαν την τύχη να επισκεφθούν της Κατούνα.
Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών, εύχεται σ’ όλους τους Κατουνιώτες και στους Ξηρομερίτες  υγεία και καλύτερη προκοπή να τους φέρει ο Καινούργιος Χρόνος και στον Τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο, να έχει πάντα επιτυχίες .

Δείτε πολλές φωτογραφιες


Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013

Θερμές ευχές από το Σύλλογο Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου ....


Τα κάλαντα από τον Πάνο Κοτίνο επίκαιρα όσο ποτέ !      Κάλαντα
     του Πάνου Κοτίνου
     (Γραμμένα το 2006)
 
Πάνος  Κοτίνος 
Καλήν ημέρα άρχοντες
σήμερα θα σας ψάλω,
και το πουγκί μην ψάχνετε
ρεγάλο δεν γουστάρω.

Καλήν ήμέρα άρχοντες
κι’ από ψηλά θα’ αρχίσω
τους βουλευτές και υπουργούς
να τους καταχερίσω.  
                
Εθνοσωτήρες άρχοντες
που χάσανε την τσίπα
και όλα όσα τάξανε
ήτανε είπα ξείπα.

Καλήν ημέρα άρχοντες
με την σινιέ γραβάτα
και ας μην ξεχωρίζεται
το σκύλο απ΄ τη γάτα.

Καλήν ημέρα βουλευτές
σ’ όποιο κι αν είστε κόμμα
που έναν ολόκληρο λαό
τον ρίξατε σε κώμα.

Καλήν ημέρα άρχοντα
με του λαού την ψήφο
(που όταν τον χρειάζεσαι)
δεν ξέρεις φίλε αν μιλάς
σ’ εκείνον η στον τοίχο.

Καλήν ημέρα στο λαό
κι εβίβα στα κορόιδα
που τόσα χρόνια σέρνουνε
το κάρο σαν τα βόδια.

Καλήν ημέρα σου λαέ
που ζεις με υποσχέσεις
ποιόν να διαλέξεις δεν μπορείς
να φτύσεις και να χ….ς.

Καλήν εσπέρα φίλοι μου
εκεί στην επαρχία
που κάθε χρόνο κλείνουνε
και κάνα δυο σχολεία.

Καλήν εσπέρα χωριανοί
και κοντοπατριώτες
τώρα που χάθηκε  ο καπνός
κοιμάστε με τις κότες.
Ελπίζω μες τα όνειρα
αν βρείτε και ποιος φταίει
προτού σας πνίξουν οι καημοί
οι δόσεις και τα χρέη.

Πάρτε παλούκι αγριλιάς
νάχει πενήντα  ρόζους
και μαλακώστε τα πλευρά
σε ψεύτες και «μαγγιώρους» .

Χρόνια πολλά Ξηρόμερο
άντε με γεια τα μπάνια
τώρα σου λένε φύτεψε
μπρόκολα και ραπάνια.

Χρόνια πολλά μην ξεχαστώ         
στων Αχυρών το φράγμα                
δέκα φορές εγκαίνια
κι η τρύπα ακόμα άδεια.
       
Έμαθα θάρθουνε ξανά
να κόψουν την κορδέλα
γιατί ζυγώνουν εκλογές
μην χάσουν την… παδέλα.

Καλήν ημέρα άρχοντες
κι αν είν΄ ο ορισμός σας
πέντε κουβέντες θα σας πω
μόνο για το καλό σας.

Βάλτε μυαλό στο καύκαλο
και στρώστε κώλο κάτω
γιατί σας βλέπω απ’ την κορφή
στον πάτο και πιο κάτω. 

Καλήν ημέρα άρχοντες
κι εδώ βάζω τελεία
              γιατί αν πω τι σκέφτομαι                 
                           με βλέπω εξορία.                                  
                              
2006       Πάνος Κοτίνος

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013

Λίμνη Αμβρακία – Μια αλλιώτικη λίμνη !


του Βασίλη  Βαρέλη  *  
ο κ. Βασίλης  Βαρέλης

Φανταστείτε ένα ταξίδι με μια μηχανή του χρόνου. Αν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο, δύο εκατομμύρια χρόνια πριν, στο τέλος της περιόδου που οι γεωλόγοι ονομάζουν Πλειόκαινο, θα παρατηρούσαμε ότι δεν υπήρχαν στην περιοχή μας τέσσερις λίμνες, όπως σήμερα, αλλά μόνο μία τεράστια λίμνη που κάλυπτε όλη την πεδιάδα του Αγρινίου.

Η λίμνη αυτή γέμιζε κυρίως με τα νερά του Αχελώου, αλλά και άλλων μικρών ρεμάτων και χειμάρρων. Έπειτα, όμως, από μεγάλες γεωλογικές ανακατατάξεις, τα νερά της λίμνης άρχισαν σιγά-σιγά να φεύγουν προς τη θάλασσα μέσω των στενών της Κλεισούρας, τα «Κύκνεια Τέμπη» της αρχαιότητας. Έτσι η στάθμη της αρχαίας εκείνης λίμνης άρχισε βαθμιαία να υποχωρεί με αποτέλεσμα πρώτη η Αμβρακία να αποχωριστεί από τη μητρική λίμνη. Στη συνέχεια απομονώθηκε η Τριχωνίδα ενώ τελευταίες ξεχώρισαν η Λυσιμαχεία και ο Οζερός.


              ΦΩΤΟ:  Νώντας  Μπουμπούλης
 
Η Αμβρακία λοιπόν δε γειτονεύει απλώς με τις τρεις άλλες λίμνες, αλλά έχει και κοινή καταγωγή και κάποιος θα περίμενε να μοιάζει πολύ με τις «αδερφές» της. Όμως η αλήθεια είναι ότι διαφέρει και μάλιστα διαφέρει πολύ, τόσο στη χημική σύσταση των νερών της όσο και στους οργανισμούς που φιλοξενεί.

Ανήκει στις λίμνες θειικού τύπου, έχει δηλαδή υψηλές συγκεντρώσεις θειικών ιόντων. Αυτό οφείλεται στα πετρώματα των βουνών γύρω από τη λίμνη που αποτελούνται από γύψο. Η λίμνη δεν τροφοδοτείται από ρέματα ή κάποιον ποταμό, αλλά από υπόγεια νερά που διαβρώνουν σιγά-σιγά αυτά τα πετρώματα μεταφέροντας με αυτό τον τρόπο τα συστατικά τους στο νερό της λίμνης. Ως προς τη χημική σύσταση, επομένως, η Αμβρακία είναι, ίσως, μοναδική στην Ελλάδα.


Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι το μεγάλο της βάθος, που έχει υπολογιστεί περίπου στα πενήντα μέτρα. Το πιο βαθύ της σημείο βρίσκεται πιο χαμηλά από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι δηλαδή μία κρυπτολίμνη. Η Αμβρακία δε δέχεται μεγάλη ποσότητα νερών, κι από την άλλη, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού δεν έχουμε πολλές βροχές ενώ τα νερά της χρησιμοποιούνται για άρδευση.

Το νερό της λίμνης ανανεώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, περίπου μία φορά κάθε έξι χρόνια. Έτσι, τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της ξηρασίας, της άρδευσης και του μεγάλου της βάθους, στο βυθό της λίμνης δεν υπάρχει οξυγόνο, επικρατούν δηλαδή ανοξικές συνθήκες, επηρεάζοντας όλους τους οργανισμούς που ζούνε μέσα της. 
 


Έχοντας όλα αυτά τα «ξεχωριστά» χαρακτηριστικά η Αμβρακία φιλοξενεί και αντίστοιχα «ξεχωριστή» χλωρίδα και πανίδα. Σε κάθε μελέτη της λίμνης καταγράφονται και νέα είδη φυτικών και ζωικών οργανισμών. Μερικοί μοιάζουν με τους οργανισμούς που ζούνε στις άλλες λίμνες της περιοχής όμως πολλοί έχουν καταγραφεί εδώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ζούνε μόνο σε αντίστοιχες λίμνες της Ευρώπης, της Αμερικής, αλλά και τροπικών περιοχών. Επίσης, κάποια από τα ψάρια που ζούνε στην λίμνη είναι απειλούμενα και υπό καθεστώς προστασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 

Οι ιδιαιτερότητες συνεχίζονται και έξω από το νερό. Δεν βλέπουμε καλαμιώνες όπως συνηθίζεται στις λίμνες, αλλά πουρνάρια, δάφνες, σπάρτα και βελανιδιές. Η Αμβρακία χρησιμοποιείται επίσης από ένα μεγάλο αριθμό αποδημητικών πουλιών. Κορμοράνοι, αγριόπαπιες και πολλά είδη ερωδιών (τσικνιάδες) χειμάζουν στις όχθες της. Έχουν παρατηρηθεί και αρπακτικά, όπως σταυραετοί και χρυσαετοί, που είναι απειλούμενα είδη.

Για τους λόγους αυτούς η λίμνη βρίσκεται υπό το καθεστώς προστασίας του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000. Οι περιοχές αυτές είναι πολύ σημαντικές για την διατήρηση της άγριας ζωής του πλανήτη μας. Αυτό δε σημαίνει ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα στη λίμνη, όπως το ψάρεμα, η γεωργία ή το κυνήγι, αλλά όλες πρέπει να γίνονται ελεγχόμενα. Η φιλοσοφία του δικτύου στηρίζεται στην αμφίδρομη αρχή ότι δεν μπορούμε να διαχειριζόμαστε μια περιοχή αν δεν την προστατεύουμε και δεν μπορούμε να προστατεύουμε μια περιοχή αν δεν τη διαχειριζόμαστε κατάλληλα.

Η Αμβρακία είχε την τύχη να μην ρυπανθεί σε ανεπανόρθωτο βαθμό από τους ανθρώπους. Αποτελεί έναν σημαντικό υδροβιότοπο και ένα ξεχωριστό υδάτινο οικοσύστημα. Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι η ανάδειξη και η προβολή των σπάνιων χαρακτηριστικών της και η ήπια τουριστική ανάπτυξη.
Το χωριό Κωνωπίνα και στο βάθος η λίμνη Αμβρακία

Η προστασία της είναι υποχρέωση μας. Και είναι υποχρέωσή μας προς την «άγρια ζωή» και τη βιοποικιλότητα, που αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

*  Ο Βασίλης Βαρέλης είναι Χημικός, υποψήφιος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Διδάσκει στο Γενικό Λύκειο Κατούνας.
 

( Τα ανωτέρω είναι, από την ομιλία του κ. Βασίλη  Βαρέλη, κατά την περιβαλλοντολογική δράση που πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου σε συνεργασία με τον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας, στις 20 Νοεμβρίου 2013, στη λίμνη Αμβρακία, με τη συμμετοχή των μαθητών και καθηγητών του Γυμνασίου και Λυκείου Κατούνας ).


Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013

Κεραυνός “χτύπησε” το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής του χωριού μας !


Τα τελευταία ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν κυρίως τη Δυτική Ελλάδα με απίστευτη σφοδρότητα, επέφεραν πλήγμα στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται μόλις δύο χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του χωριού μας,
Το μοναχικό εκκλησάκι  το έπληξε  με απίστευτη σφοδρότητα κεραυνός, τρυπώντας την κεραμοσκεπή στο χώρο του ιερού, διαπερνώντας το ταβάνι προξενώντας ρηγμάτωση  στο δάπεδο και εκτινάσσοντας την ανατολική πόρτα της εκκλησούλας προξενώντας της ζημιές. Επίσης,  υπέστη ζημιές  ο χώρος του ιερού καθώς και φθορές τα καντήλια.
Το φαινόμενο αυτό, να «χτυπηθεί» η εκκλησία μας από κεραυνό, καταγράφεται ως πρωτοφανές στα χρονικά του χωριού μας και λύπησε ιδιαίτερα όλους του Κωνωπινιώτες.
‘Όταν έγινε αντιληπτό το συμβάν, ο ιερέας του χωριού μας Δημήτριος Χαμαλέτσος, μετέβη στο τόπο με τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου, ενημερώνοντας ταυτόχρονα την Αστυνομία.
Στον τόπο προσήλθε ο Διοικητής του Α.Τ. Κατούνας κ. Κόκκιος Δημήτριος, για την επιβαλλόμενη τυπική αυτοψία και καταγραφή του συμβάντος.
Εντύπωση προκάλεσε το εύρος των ζημιών  σχεδόν σ’ όλο το Ναό.
Πρωταρχική ενέργεια του εκκλησιαστικού συμβουλίου ήταν να επισκευάσει τη σκεπή της εκκλησίας, ώστε να μην υποστεί περαιτέρω φθορές από τις βροχοπτώσεις.
Το εκκλησάκι αυτό ανεγέρθη το 1992 στη χάρη της  Αγίας Παρασκευής,  από τον Σύλλογο Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου και κάθε χρόνο συρρέουν στις 25 και 26 Ιουλίου, πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου, για να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν τη χάρη της θαυματουργής μας Αγίας.

Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2013

Ένα τεράστιο περιβαλλοντολογικό πάρκο δημιουργείται στη καρδιά του Ξηρομέρου !Ο  Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου είναι ευαισθητοποιημένος σε θέματα περιβαλλοντολογικής προστασίας και με εμφανή  παρουσία  σε δράσεις που προασπίζουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των συμπατριωτών μας. 
 Πρόσφατη  δράση, αυτή, του εμπλουτισμού με γόνο κυπρίνου της λίμνης Αμβρακίας, που έγινε στις 20 Νοεμβρίου 2013, σε συνεργασία με τον Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας και τοπικούς φορείς της περιοχής. 
Επωφελούμενοι της εν λόγω δράσης και δεδομένης της ευκαιρίας, αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε για να επισκεφθούμε τον λατομικό χώρο που γίνεται  η εξόρυξη  γύψου από την Γυψοβιομηχανία  KNAUF

Ύστερα από συνεννόηση με τον Δ/ντή του Εργοστασίου KNAUF κ. Κουκαριώτη Στέλιο,

(υπεύθυνο  για το χώρο της περιβαλλοντολογικής αποκατάστασης) της  άλλοτε λατομικής έκτασης, που ήδη έχει γίνει  εξόρυξη του γύψου,, στη περιοχή  ΓΥΨΑΡΑ, εδαφικής έκτασης της Δημοτικής Ενότητας Μεδεώνος του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, από τη γνωστή  Γυψοβιομηχανία  KNAUF, που  δραστηριοποιείται επί χρόνια  στη περιοχή.

Ο κ. Διευθυντής, προθυμοποιήθηκε να μας συνδράμει και όρισε μία ομάδα εργαζομένων της εταιρείας KNAUF, να μας ξεναγήσει, γιατί ο χώρος δεν είναι προσπελάσιμος για το κοινό.

Έχοντας εκ των προτέρων ανησυχία και  προδιάθεση για την αρνητική εικόνα του λατομικού χώρου που θα αντικρίζαμε, κάνοντας συνειρμούς με παρόμοιες καταστάσεις σε άλλες περιοχές της χώρας μας, αλλά και έχοντας εικόνα παλαιοτέρων χρόνων του συγκεκριμένου χώρου, μείναμε πράγματι έκπληκτοι, βλέποντας να απλώνεται μπροστά μας, όσο πιάνει το ανθρώπινο μάτι, ένα πανέμορφο καταπράσινο τοπίο, ένα θαυμάσιο οικολογικό πάρκο  με χιλιάδες θάμνους και δέντρα φυτεμένα, περιποιημένα, «δεμένα» αρμονικά μεταξύ τους σ’ όλη την επίμαχη έκταση, με τέλεια χωροταξική μελέτη, περιφραγμένη και απόλυτα ασφαλής !
Την περιήγησή μας στο χώρο ανέλαβε ο κ. Σκεπετάρης Νεκτάριος επικεφαλής του κλιμακίου της εταιρείας, που μαζί με τους εργαζομένους : Μολώνη  Γεώργιο υπεύθυνο μηχανικό, Χρήστο Τίγκα Πρόεδρο εργαζομένων του εργοστασίου KNAUF, Αποστόλη Καρακώστα, Αποστόλη Γερονικολό, Παναγιώτη Μαλτέζο, Βασίλειο Μπαλάφα,  και Κώστα Τσιούνη, μας ενημέρωσαν λεπτομερώς για το μεγάλο αυτό εγχείρημα που είναι μία καινοτομία στα περιβαλλοντολογικά δεδομένα της χώρας μας.

Το άλσος αυτό, επεκτείνεται σε ακτίνα περίπου διακοσίων (200) στρεμμάτων και υπάρχουν σαράντα δύο (42) διαφορετικά φυτά και θάμνοι που ευδοκιμούν απόλυτα στη περιοχή μας, όπως βελανιδιές, αριές, άγριες ελιές, κουτσοπιές, ακακίες, κυπαρίσσια, λεύκες,   κλπ.

Τα δέντρα επίσης που είναι  φυτεμένα,  ανέρχονται σε είκοσι χιλιάδες (20.000)  και συνεχώς αυξάνονται.

Είναι συνδεδεμένα και ποτίζονται αυτόματα με τελειοτάτου τύπου αρδευτικό σύστημα που τροφοδοτείται από γεώτρηση, που έχει  διανοιχθεί αποκλειστικά  γιαυτό  το  σκοπό.


Τα στάδια αποκατάστασης μετά την εξόρυξη του γύψου από το έδαφος είναι τρία. Προέχει η επιχωμάτωση του εδάφους, ακολουθεί η  δεντροφύτευση και η υποστήριξη των δέντρων και τελευταία γίνεται η  άρδευση και η περίφραξη  του χώρου.

Επίσης, στο εν λόγω πάρκο, έχουν προβλεφθεί  πλατείες και αμφιθέατρα για διάφορες πολιτιστικές, οικολογικές και πανεπιστημιακές εκδηλώσεις.

Πράγματι, η όποια  καλογραμμένη περιγραφή γιαυτό το συγκεκριμένο χώρο, υπολείπεται κατά πολύ της εικόνας, η οποία πέρα της  θελκτικής καταπράσινης φύσης,  σε  συνδυασμό  με την πανοραμικότητα  της λίμνης,  δημιουργεί ένα υπέροχο οπτικό θέαμα.

Επίσης, θα πρέπει να γίνει ειδική μνεία στους εργαζομένους της εταιρείας, που είναι επιφορτισμένοι με την συντήρηση και προστασία αυτού πανέμορφου πάρκου που με εντυπωσιακή αγάπη και προσήλωση  μεριμνούν με μεράκι και περισσή  φροντίδα  για  την περιποίηση του χώρου και των δέντρων, κλέβοντας πολλές φορές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους.

Με δική τους μέριμνα, όπως  είπαν με υπερηφάνεια, αναπαράγουν σε φυτώρια, δύσκολα είδη δέντρων όπως το πουρνάρι κλπ δέντρα, για να διανθίσουν πιο αποτελεσματικά τη φυσική χλωρίδα της περιοχής μας και ν’ αναδείξουν μια καινοτόμα περιβαλλοντολογική δράση στη καρδιά του Ξηρομέρου.

Στεκόμαστε με σεβασμό στο έργο τους, είμαστε συμπαραστάτες τους στην προάσπιση του περιβάλλοντος και τους παροτρύνουμε να συνεχίσουν με το ίδιο μεράκι το έργο τους, που θα αποφέρει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα ανεκτίμητης αξίας για την περιοχή μας.


Ως επίλογο όλων των παραπάνω,  φαίνεται  πλέον ότι ΥΠΑΡΧΕΙ  ΕΛΠΙΔΑ.  Η αρμονική και αγαστή συνύπαρξη  της βαριάς βιομηχανίας με την αγάπη και την ευαισθησία για το περιβάλλον μπορεί να επιφέρει θαυμάσια αποτελέσματα…

ΔΕΙΤΕ  ΠΟΛΛΕΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013

ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΥΝΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ "ΦΙΛΙΠΠΟΣ Ο ΑΚΑΡΝΑΝ" ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕ


 
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατουνιωτών Αθήνας «Φίλιππος ο Ακαρνάν» στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του και της απαραίτητης όσο ποτέ σήμερα σύσφιξης των σχέσεων συγχωριανών και φίλων, διοργάνωσε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο των εργαζομένων του ΟΤΕ Αττικής επί της 3ης Σεπτεμβρίου 110 στην Πλατεία Βικτωρίας την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013. Δυστυχώς τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα με τις πολλές καταιγίδες εκείνη την ώρα στην Αττική δεν επέτρεψαν σε πολύ κόσμο να βγει από τα σπίτια του. 

Κόντρα σε όλα αυτά όμως αλλά και στις διακοπές ρεύματος η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τον υπάρχον κόσμο μιας και έγιναν μούσκεμα και ταλαιπωρήθηκαν να έρθουν μέχρι εκεί και τους ευχαριστούμε που έκαναν αυτή την υπεράνθρωπη προσπάθεια. Η εκδήλωση δεν ήταν δυνατόν να αναβληθεί μιας και μας τίμησαν με την παρουσία τους κάτω από τέτοιες συνθήκες. 
Πιστεύουμε όμως πως τους δικαιώσαμε για την επιλογή τους την μέρα αυτή να βρεθούν σε μια σπάνια ποιοτική και διαφορετική αλλά πραγματική πολιτιστική εκδήλωση, χωρίς χορούς και πανηγύρια διότι δεν είναι αυτός ο μοναδικός σκοπός των συλλόγων. 
Στην είσοδο της αίθουσας υπήρχαν δεκάδες βιβλία τοπικού περιεχομένου όπου μπορούσαν οι παρευρισκόμενοι να τα ξεφυλλίσουν και να τα αναζητήσουν στα βιβλιοπωλεία ή από τους συγγραφείς και Συλλόγους. 
Στη συνέχεια μια διακοπή ρεύματος από την καταιγίδα, με αστραπές και βροντές, μας καθυστέρησε για λίγο αλλά ο ηλεκτρολόγος ευτυχώς αμέσως αποκατέστησε τη βλάβη. Η εκδήλωση ξεκίνησε παρουσιάζοντας την εξαίρετη δουλειά του Γιώργου Μπελεσιώτη με τα ντοκιμαντέρ που έκανε για την περιοχή μας και προτείναμε αυτά να προβληθούν στα σχολεία του Δήμου μας, μιας και αυτός τα παραχωρεί. Ο  Βονιτσάνος σκηνοθέτης Γιώργος Μπελεσιώτης πήρε το μικρόφωνο συγκινημένος και ευχαρίστησε όλους και αναφέρθηκε στο έργοτου επίσης ευχαρίστησε το σύλλογο για την πρωτοβουλία αυτή αλλά και την έκπληξή του για την βράβευση που του επιφύλαξε. Στη συνέχεια παρουσιάσθηκε ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ του που έχειβραβευτεί πολλές φορές και έχει δείξει η κρατική τηλεόραση με τίτλο « Στα Γρέκια του Βάτου» και αναφέρεται στην δεκαετία του 70 όπου ερχόταν για ξεχειμαδιό πολλοί κτηνοτρόφοι την άνοιξη, εκεί στον οικισμό του Βάτου και δημιουργούσαν μια οργανωμένη κοινωνία (τα λόγια είναι περιττά σας το δείχνουμε πιο κάτω).