Σελίδες

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου για τη μεθόδευση κλεισίματος του Μουσείου Θυρρείου Ακαρνανίας

 
      Προκλητικά απαράδεκτη και πολιτιστικά ανεύθυνη και ανάλγητη πράξη κατά της ιστορίας του τόπου μας, είναι η μεθόδευση του Υπουργείου Πολιτισμού και  της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων,  να κλείσει επί της ουσίας, το Μουσείο Θυρρείου Ακαρνανίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πολιτιστική μας κληρονομιά ως μοναδικό και θεμελιώδες στοιχείο της ταυτότητάς μας.
      Χωρίς ενδοιασμούς, δρομολόγησαν με απύθμενο θράσος, την μεταφορά των αρχαιολογικών ευρημάτων, από το Μουσείο Θυρρείου  στο Μουσείο Ναυπάκτου !
    Όμως, τους σταμάτησε η αγωνιστική και σθεναρή παρέμβαση των κατοίκων του Θυρρείου, που έκαναν γνωστό προς πάσα κατεύθυνση, ότι παρόμοιες ενέργειες θα πέσουν στο κενό, γιατί θα βρουν απέναντί τους το αγωνιστικό μένος των κατοίκων του χωριού αλλά και όλων των Ακαρνάνων.
   Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών  Ξηρομέρου “ ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ  ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ”, διατρανώνει με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την διαμαρτυρία  του, στην  απαράδεκτη και προκλητικότατη ενέργεια της Πολιτείας, για την μεθόδευση κλεισίματος του Μουσείου Θυρρείου Ακαρνανίας, που υποδηλώνει περίτρανα, τον ενταφιασμό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και υποβαθμίζει, φανερά πλέον, τον τόπο μας.
   Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, αλληλέγγυος με τους συνδημότες, τους συμπατριώτες μας και όλους εκείνους τους φορείς που νοιάζονται για τα αυτονόητα και αντιμάχονται τέτοιες πρακτικές, συμμετέχει και στηρίζει ενεργά τις όποιες πρωτοβουλίες των κατοίκων και φορέων της περιοχής, κάνει έκκληση στον Υπουργό Πολιτισμού, να επανεξετάσει το θέμα, καλώντας παράλληλα τους Βουλευτές του Νομού μας, να πάρουν ξεκάθαρη θέση, στηρίζοντας έμπρακτα το δίκαιο αίτημα της επαναλειτουργίας του Μουσείου Θυρρείου Ακαρνανίας, εξασφαλίζοντας  όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, που θα καθιστούν  εύρυθμη την λειτουργία του, φροντίζοντας παράλληλα να επιστραφούν όλα εκείνα τα αρχαία  ευρήματα της περιοχής μας, που κοσμούν τις προθήκες άλλων Μουσείων της χώρα μας.

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014

Τ’ Αη Θυμιού ! Ξεχωριστή γιορτή για το Ξηρόμερο και … ονειρεμένες στιγμές παράδοσης στη Κωνωπίνα


Με λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών,
η  γιορτή του Αη Θυμιού στην Κωνωπίνα   !

Με μεγάλη λαμπρότητα, ιδιαίτερη  κατάνυξη  και με τη συμμετοχή πλήθος πιστών που προσήλθαν από την ευρύτερη περιοχή, γιορτάστηκε χωριό Κωνωπίνα του κεντρικού Ξηρομέρου, στις 19 & 20 του Γενάρη ο εορτασμός της τοπικής Βυζαντινής εκκλησίας, που είναι αφιερωμένη
στη χάρη του Αγίου Ευθυμίου.
Ο εορτασμός ξεκίνησε την Κυριακή  19 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 16.30, όπου τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός μέσα σε κλίμα βαθειάς κατάνυξης, στην  ασφυκτικά γεμάτη εκκλησούλα, χοροστατούντων του εφημέριου της Κωνωπίνας Δημητρίου Χαμαλέτσου και του ιεροδιακόνου Νικοδήμου Ζαβογιάννη συμμετέχοντος και του ιεροκήρυκα  Κολοχέρη  Αθανασίου.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε η ευλογημένη και καθιερωμένη αρτοκλασία, που προσέφεραν οι πιστοί και μοιράστηκε στο εκκλησίασμα αντί για αντίδωρο που δίνει ο παπάς στην πρωινή ακολουθία.
Την επόμενη, ημέρα Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 07.00 τελέσθηκε η θεία λειτουργία χοροστατούντος του εφημέριου της Κωνωπίνας πατήρ  Δημητρίου Χαμαλέτσου παρουσία, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολου Κατσιφάρα, του Δημάρχου Ακτίου – Βόνιτσας κ. Νίκου Σολδάτου και του Αστυνομικού Διευθυντού Ακαρνανίας κ. Τσόλκα  Φωτίου.

Παρέστησαν επίσης  στον εορτασμό του Αγίου Ευθυμίου,  ο Αρχηγός του Συνδυασμού “Μαζί στη νέα εποχή” και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας κ. Αποστολάκης Γεώργιος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ Φερεντίνος Ευθύμιος,  Κωνσταντίνος Στούπας, Κομποτιάτης Παναγιώτης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κωνωπίνας κ. Νώντας Τσαμποδήμος, ο Διευθυντής του Εργοστασίου KNAUF κ. Στέλιος Κουκαριώτης,  ο Διοικητής του Α.Τ. Κατούνας, Υπαστυνόμος κ. Δημήτριος Κόκκιος,  ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Πάνος Στούπας,  οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας κ.κ, Παναγιώτης Σαλοδημήτρης, Δημήτρης Τζαβαλάς, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κατούνας κ. Κώστα Κασσούρας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κομπωτής κ. Λίβας Χρήστος, ο Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Βόνιτσας
 κ. Αποστολάκης Παντελής, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αχυρών κ. Τραυλοστάθης Δημήτριος, ο Πρόεδρος του Σωματείου  Εργαζομένων του Εργοστασίου KNAUF κ Χρήστος Τίγκας,  η Πρόεδρος του Τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κατούνας «Η Αρχαία Μεδεών» κα. Μπουμπούλη Αφροδίτη μαζί με όλα τα μέλη του Δ.Σ, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας κ. Πάνος Καλογιάννης, από τον Αγροτικό Σύλλογο Αγρινίου (Ένωση) ο κ. Γιάννης Τσιώλος,   , καθώς επίσης τοπικοί παράγοντες και πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή που είχαν κυριολεκτικά κατακλύσει τον ναό και τον  αύλιο χώρο του.
Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας  ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου στο θαυμάσιο αύλιο χώρο του ναού,  αναβιώσε  για πρώτη φορά το τοπικό πατροπαράδοτο έθιμο της «μπαζίνας»όπου οι γυναίκες του χωριού,  επιμελήθηκαν για την παρασκευή  και τη διανομή της, σ’ όλους τους
παρευρισκομένους, οι οποίοι  είχαν την τύχη να δουν πως παρασκευάζεται «η μπαζίνα»  και να γευτούν ένα υπέροχο θρεπτικό έδεσμα, που στα παλαιότερα χρόνια ήταν συνυφασμένη με τις κρύες μέρες του χειμώνα και ιδιαίτερα τις μέρες του χιονιά, μεγαλώντας γενιές και γενιές Ξηρομεριτών.
    Παράλληλα, οι φιλόξενες Κωνωπινιώτισες,  ετοιμάσαν  νοστιμότατες ζεστές τσιγαρίδες, που προσέφεραν με κρασί, τσίπουρο  και Ξηρομετίτικα γλυκίσματα και πίτες σ’ όλους τους παρευρισκομένους, οι οποίοι έζησαν μοναδικές στιγμές και γεύτηκαν παραδοσιακά εδέσματα του τόπου μας.

Ακολούθησε «κέρασμα» σε καφενείο του Χωριού, όπου ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κωνωπίνας κ. Νώντας Τσαμποδήμος,  δεξιώθηκε τους επισκέπτες.
Ο εορτασμός του Αγίου Ευθυμίου στο Χωριό Κωνωπίνα του Κεντρικού Ξηρομέρου  έχει καθιερωθεί πλέον, σ’ ένα μεγάλο θρησκευτικό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή που χρόνο με το χρόνο παρουσιάζει αυξανόμενη συμμετοχή πιστών που προσέρχονται από όλο τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας και όχι μόνο.

Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου εκφράζει την ευαρέσκειά του, σ’ όλους όσους προσήλθαν στην Κωνωπίνας, και τίμησαν με την παρουσία τους  τον εορτασμό, της μοναδικής εκκλησίας του Αγίου Ευθυμίου στο  Ξηρόμερο  και το Νομό Αιτ/νίας, ευχόμενος ο Άγιος Ευθύμιος να είναι αρωγός και προστάτης στη ζωή τους.


 Όλους όσους στήριξαν την προσπάθεια του Συλλόγου με οιονδήποτε τρόπο για την επιτυχή έκβαση των εκδηλώσεων για τη χάρη του Αγίου.

Ιδιαίτερα όμως εκφράζει  τις ευχαριστίες  και την αγάπη του,  σ’ όλες τις   Κωνωπινιώτισσες  γυναίκες που πρωταγωνίστησαν στην αναβίωση των πατροπαράδοτων εθίμων του τόπου μας.
Και του χρόνου με υγεία ! 

Δείτε  περισσότερες φωτογραφίες... 

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014

Ιδρύθηκε Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραδοσιακών Προϊόντων στην Κατούνα


  Μια ιδέα που  εδώ και πολύ καιρό ήταν στόχος από μερικές γυναίκες του χωριού μας που ήθελαν να προσφέρουν, να αναδείξουν και να παράγουν δικά τους τοπικά προϊόντα γίνεται πραγματικότητα.
    Σκοπός του συνεταιρισμού είναι η απασχόληση των  γυναικών, η ανάπτυξη του τόπου, η διατήρηση και η διάδοση της παράδοσης μέσα από την παραγωγή και τη διάθεση μιας σειράς υγιεινών, ποιοτικών χειροποίητων προϊόντων φτιαγμένων με μεράκι, επίσης χειροποίητα έργα λαϊκής τέχνης κλπ.
Στις 10 Ιανουαρίου 2014 στην αίθουσα του π. Δημαρχείου Μεδεώνος έγιναν οι αρχαιρεσίες και η εκλογή των μελών του Δ.Σ. που είναι οι εξής: 
 Καραμπούλη Παναγιώτα, Φίλη Μαρία, Κολύδα Αργυρώ, Νταλταγιάννη Μαρία, Κώτσου Βασιλική, Σεραφή Ντίνα, Κουδούνα Θεοδώρα και αναπληρωματικές Καρέλου Αθηνά, Μπακογιώργου Αλέκα και Μπλίτσα Ελένη.
Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου  χαιρετίζει την καινοτόμο πρωτοβουλία που ξεκίνησαν γυναίκες της Κατούνας,  ευχόμενος να ευοδωθεί με τον καλύτερο τρόπο  η προσπάθειά τους  και να βρει μιμητές στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου, προς όφελος της χειμαζόμενης τοπικής οικονομίας.


ΠΗΓΗ  KatounaNews

Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014

Στη Κωνωπίνα γιορτάζει το εκκλησάκι του Άη Θυμιού, μοναδικό στο Ξηρόμερο και σ’ ολόκληρο το Νομό Αιτωλοακαρνανίας !


     Το Βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ευθυμίου, μετόχι της πάλαι ποτέ κραταιάς Επισκοπής Αετού, με έτος κτήσης το 1650, που βρίσκεται σε λοφίσκο και σε επιβλητικό σημείου εντός του χωριού Κωνωπίνα Ξηρομέρου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας γιορτάζει στις 19 και 20 Ιανουαρίου 2014
.

     Το εκκλησάκι πανηγυρίζει και πλήθος κόσμου το επισκέπτεται κάθε χρόνο για να προσκυνήσει, μιας και είναι η μοναδική εκκλησία, αφιερωμένη στη χάρη του Αγίου Ευθυμίου στο Ξηρόμερο και σ’ ολόκληρο το Νομό Αιτωλοακαρνανίας !


  Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας (20 Ιανουαρίου), ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου θα αναβιώσει  για πρώτη φορά το τοπικό πατροπαράδοτο έθιμο της «μπαζίνας» όπου οι γυναίκες του χωριού, θα φροντίσουν για την παρασκευή της και τη διανομή της, σ’ όλους τους παρευρισκομένους, οι οποίοι θα έχουν την τύχη να δουν πως παρασκευάζεται «η μπαζίνα»  και να γευτούν ένα υπέροχο θρεπτικό έδεσμα, που στα παλαιότερα χρόνια ήταν συνυφασμένη με τις κρύες μέρες του χειμώνα και ιδιαίτερα τις μέρες του χιονιά, μεγαλώντας γενιές και γενιές Ξηρομεριτών.
    Παράλληλα, οι Κωνωπινιώτισες, θα ετοιμάσουν  νοστιμότατες ζεστές τσιγαρίδες, που θα προσφέρουν με κρασί και τσίπουρο σ’ όλους τους παρευρισκομένους.

    Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας, σας προσκαλούν να παραβρεθείτε στο εορτασμό και να ζήσετε τη μοναδικότητα των στιγμών !

Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014

Η Κατούνα γιορτάζει τον πολιούχο της Άγιο Αθανάσιο


         Από τις 15, 16, 17, 18 και 19 Ιανουαρίου 2014,  οι καμπάνες θα χτυπάνε από το πρωί, για τον Πολιούχο της Κατούνας, τον  Άγιο Αθανάσιο που γιορτάζει και ταυτόχρονα η Κατούνα θα υποδεχθεί μέσα σε κλίμα κατανύξεως την Θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Γηροκομιτίσσας από την Ιερά Μονή Γηροκομείου της πόλεως των Πατρών, στην πλατεία του χωριού υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. ΚΟΣΜΑ.
       Το πρόγραμμα του εορτασμού σύμφωνα με εκκλησιαστικό Συμβούλιο έχει ως εξής:

Πρόσκληση για τις εκδηλώσεις του
Αγίου Αθανασίου πολιούχου Κατούνας


Ιερά  Μητρόπολις  Αιτωλίας  και  Ακαρνανίας.
Ιερός  Ναός  Αγίου  Αθανασίου
Κατούνας

Π  ρ  ό  σ  κ  λ  η  σ  ι  ς

Το  Εκκλησιαστικό  Συμβούλιο
του  Ιερού  Ναού Αγίου Αθανασίου Κατούνας
σας προσκαλεί
στις  λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του
εν Αγίοις πατρός ημών
Αθανασίου  Πατριάρχου Αλεξανδρείας
Πολιούχου και Προστάτου της  πόλεώς μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ

Τετάρτη  15  Ιανουαρίου 2014
17:00’μμ  Υποδοχή της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Γηροκομιτίσσης από την Ιερά Μονή Γηροκομείου της πόλεως των Πατρών, στην πλατεία της πόλεώς μας υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. ΚΟΣΜΑ.
Τέλεση Δοξολογίας επί τη αφίξει της Ιεράς Εικόνος  και εν συνεχεία η ακολουθία του  Εσπερινού.

Πέμπτη   16  Ιανουαρίου  2014 
10:00’ π.μ. θα τελεσθεί Ιερά Παράκληση της  Παναγίας της Γηροκομίτισσας. 
19:30’μμ Ιερά  Αγρυπνία επί τη εορτή του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Αντωνίου του Μεγάλου.

Παρασκευή  17 Ιανουαρίου  2014       
10:00’ π.μ. θα τελεσθεί Ακολουθία των Χαιρετισμών της  Παναγίας μας.   
Το απόγευμα και  ώρα 6:00’ μμ θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. ΚΟΣΜΑ.

Σάββατο  18  Ιανουαρίου 2014
    Ημέρα μνήμης του εν Αγίοις πατρός ημών Αθανασίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας του Μεγάλου Πολιούχου και προστάτου της πόλεώς μας θα τελεσθεί Πανηγυρική Θεια Λειτουργία Ιερουργούντος και ομιλούντος του Πανοσ. Αρχιμ. π. Θεοδοσίου Τσιτσιβού Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και εν συνεχεία η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Γηκοκομιτίσσης και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Αθανασίου στην κεντρική οδό της πόλεώς μας.
17:00’ μμ θα τελεσθεί το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου.

Κυριακή  19  Ιανουαρίου 2014
07:00’πμ   Όρθρος και Θεία Λειτουργία Ιερουργούντος και ομιλούντος του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας Γηροκομιτίσσης Πατρών Πανοσ. Αρχιμ. π. Συμεών Χαντζή.
17:00’μμ   Θα τελεσθεί  Ιερά Παράκληση και εν συνεχεία η αναχώρηση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας.


 Εκ του Ιερού Ναού

Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2014

Στη γιορτή του Αη Θυμιού στη Κωνωπίνα, τα καλύτερα…
       Το τοπικό πατροπαράδοτο έθιμο της  «μπαζίνας», θα αναβιώσει φέτος για πρώτη φορά στην  Κωνωπινα, ανήμερα του Αη Θυμιού (20 Ιανουαρίου),
όπου οι γυναίκες του χωριού μας, με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα φροντίσουν για την παρασκευή της και τη διανομή της, σ’ όλους τους παρευρισκομένους, με την συνδρομή του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, ώστε να μείνει ζωντανό και στις μέρες μας ένα πανάρχαιο έθιμο του τόπου μας.

      Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την τύχη να δουν πως παρασκευάζεται «η μπαζίνα»  και να γευτούν ένα υπέροχο θρεπτικό έδεσμα, που στα παλαιότερα χρόνια ήταν συνυφασμένη με τις κρύες μέρες του χειμώνα και ιδιαίτερα τις μέρες του χιονιά, μεγαλώντας γενιές και γενιές Ξηρομεριτών.


      Παράλληλα, οι «χρυσοχέρες» γυναίκες του χωριού μας, θα ετοιμάσουν νοστιμότατες ζεστές τσιγαρίδες, που θα προσφέρουν με κρασί και τσίπουρο σ’ όλους τους παρευρισκομένους.

    Είθε να αξιωθούμε όλοι μας, να παραβρεθούμε στη γιορτή της του Αη Θυμιού, στην Κωνωπίνα, και να προσκυνήσουμε τη χάρη του, νοιώθοντας παράλληλα και τις γευστικές απολαύσεις μιας άλλης εποχής.

Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2014

Εορτασμός Αγίου Ευθυμίου στην Κωνωπίνα - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου

Ο  Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, εν’ όψει του εορτασμού του Αγίου Ευθυμίου στη γενέτειρά μας, στις 19 και 20 Ιανουαρίου 2014, απευθύνει πρόσκληση στις γυναίκες του Χωριού μας, να συνδράμουν στην αναβάθμιση των εορταστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με τον Σύλλογο, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητάς μας.