Σελίδες

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΩΠΙΝΙΩΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ - Στις 9 Μαρτίου 2014 η Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας και η Γ.Σ. του Συλλόγου ...


SOS - ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ: Άμεση ανάγκη για οικονομική στήριξη έχει 17χρονος συγχωριανός μας, μαθητής λυκείου που νοσηλεύεται σε Αθηναϊκό νοσοκομείο.

 

 

 Ένας 17χρονος συγχωριανός μας, μαθητής λυκείου, χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας, προκειμένου να αντιμετωπίσει σοβαρή ασθένεια που τον ταλαιπωρεί.
     Ο  άτυχος μαθητής, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας και πρόκειται να  υποβληθεί σε δύσκολη επέμβαση.
Κάνουμε έκκληση σ’ όσους μπορούν να βοηθήσουν, έστω και από το υστέρημά τους, καταθέτοντας  όποιο χρηματικό ποσό  μπορεί ο καθένας, στον Τραπεζικό Λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας, που είναι: : 303/662027-26 .
   Μαζί με τις ευχές μας για γρήγορη ανάρρωση ας δείξουμε και την αλληλεγγύη μας στηρίζοντάς τον.


Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014

Κυκλοφορούν τα νέα βιβλία του Ξηρομερίτη ποιητή Άρη Μπιτσώρη

  Μπαμπινιώτης της διασποράς, γεννημένος στο Μαρούσι Αττικής, μεγαλωμένος στην Αθήνα με Ξηρομερίτικη, όμως, ανατροφή, ο Άρης Μπιτσώρης συμμετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα του Ξηρομέρου ως μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπαμπίνης “ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΠΑΜΠΛΕΚΗΣ”. 
  Σπούδασε Μαθηματικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και εργάζεται ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση. Ζει στη Θεσσαλονίκη, αλλά το μυαλό και η καρδιά του βρίσκονται στη Μπαμπίνη, το Ξηρόμερο και γενικότερα στην Αιτωλοακαρνανία.
 
   Με αγάπη για την παράδοση και αγωνία για το παρόν και το μέλλον της ιδιαίτερης πατρίδας του, παρεμβαίνει «εμμέτρως πλην σαφώς» στις τοπικές εφημερίδες, σε λογοτεχνικά περιοδικά και στο οικολογικό περιοδικό «Βελανιδιά».Επίσης διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας “εν Μπαμπίνη”. Παράλληλα γράφει σάτιρες, στίχους για τραγούδια και έχει διασκευάσει, σε νεοελληνική απόδοση, στίχους αρχαίων ποιητών που περιέχονται στην Παλατινή Ανθολογία.


Λίγα λόγια για το κάθε βιβλίο:
                        

ΕΓΕΡΘΗΤΙ : Όλοι οι στίχοι της χρονιάς που πέρασε.
Έμμετρες σάτιρες και 

προβληματισμοί.


Ο ΚΡΕΙΤΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΗΤΤΩΝ: ΟιΝΕΦΕΛΕΣ του Αριστοφάνη σε έμμετρη
                                                        ελεύθερη μετάφραση.


Ο ΠΑΝΤΟΠΩΛΗΣ…: Ο περιπετειώδης βίος ενός Μικρασιάτη.
Ο ΜΕΤΡΗΜΕΝΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ:   ΟΠΛΟΥΤΟΣ του Αριστοφάνη σε έμμετρη
                                                            απόδοση.
ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΥΧΗ ….: Η τραγική 

ιστορία ενός νέου.…ΟΙ ΠΑΡΕΕΣ…: Τα κείμενα, οι έμμετρες γέφυρες, τα ποιήματα και οι στίχοι των
                                 τραγουδιών της παράστασης ¨ΕΜΜΕΤΡΩΣ ΠΛΗΝ ΣΑΦΩΣ¨
                                 στη Θεσσαλονίκη.
…ΦΤΩΧΕΙΑ….: Ένα παραμύθι σε έμμετρη απόδοση.ΠΗΓΗ: mpampini

Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2014

Σπήλαιο Κωνωπίνας : Επίσκεψη μελών της Εταιρείας Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας «ΧΕΙΡΩΝ» και του «ΣΕΛΑΣ»    Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014 επισκέφθηκαν το Χωριό μας, μέλη  της  Εταιρείας Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας «ΧΕΙΡΩΝ» συνοδευμένα από τον Βιοσπηλαιολόγο Κώστα Μπακολίτσα μέλους του «ΣΕΛΑΣ» με σκοπό να εξερευνήσουν το Σπήλαιο Κωνωπίνας  και να καταγράψουν ενδιαφέροντα επιστημονικά  ευρήματα.

    
    Την 5μελή αποστολή που απαρτίζετο από τους: Βασίλη Κατσούλη, Τσαγανού Ελένη, Αθηνά Ντάλλα, Θεόδωρο Ντόντο  και  Κώστα Μπακολίτσα,  υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινόητας κ. Νώντας Τσαμποδήμος καθώς και Κωνωπινιώτες που προσήλθαν στο άκουσμα της είδησης, για την  επίσκεψη των Σπηλαιολόγων.

    
     Η εξερεύνηση κράτησε τρεισήμισι ολόκληρες ώρες με τους σπηλαιολόγους να μελετούν ενδελεχώς τον διάκοσμο και την βιολογία του Σπηλαίου, κάνοντας παράλληλα  λεπτομερή χαρτογράφηση του χώρου.


    Έμειναν κυριολεκτικά εκστασιασμένοι από το καταστόλιστο σπήλαιο με  τον εκπληκτικό σταλακτικό διάκοσμο  που παραμένει δυστυχώς ακόμα αναξιοποίητο.    Ήταν τόσο εντυπωσιακά τα ευρήματα και η ομορφιά του σπηλαίου που εύλογα δημιούργησε απορία στα μέλη της αποστολής, γιατί ακόμη παραμένει αναξιοποίητο αυτό το αριστούργημα που έφτιαξε η φύση στα σπλάχνα της Κωνωπινιώτικης  γης.
    Θα πρέπει να επισημανθεί ότι,  όλες οι αποστολές σπηλαιολόγων που από το έτος 1982 διαχρονικά έχουν επισκεφθεί το σπήλαιο με επικεφαλής την αείμνηστη Άννα Πετροχείλου, όχι μόνο έμειναν εντυπωσιασμένοι από το θέαμα που αντίκρισαν, αλλά εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τα ευρήματα και  τον εκπληκτικό του διάκοσμο.
                        
   Δικαιολογημένα και εύλογα εγείρονται ερωτηματικά συγχωριανών και συνδημοτών μας, απευθυνόμενα προς τους αρμοδίους φορείς,  για την μη αξιοποίηση του Σπηλαίου.
      Δεν υπήρξε ποτέ κανένα  κοινοτικό ή άλλο πρόγραμμα  που θα μπορούσε να ενταχθεί η αξιοποίηση του  Σπηλαίου του Δήμου μας  ;
      Ως πολιτιστικό κίνημα μαζί με την τοπική κοινωνία έχουμε την υποχρέωση να ενεργοποιηθούμε οργανωμένα και με σχεδιασμό, ώστε να αναδείξουμε τις υποδομές  που θα επιφέρουν μία βιώσιμη τοπική ανάπτυξη. 


     Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, ως θεματοφύλακας  της πολιτιστικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς  και με γνώμονα πάντα το συμφέρον του τόπου μας  κατέβαλε και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς πάσα κατεύθυνση, για την ανάδειξη και αξιοποίηση του σπηλαίου.

    Κάνει έκκληση στις υπηρεσίες – φορείς που είναι καθ’ ύλη αρμόδιοι γιαυτό (Δήμος Ακτίου - Βόνιτσας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Υπουργείο Πολιτισμού), να εξετάσουν το θέμα ώστε να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που είναι διακαής πόθος όλων των Ξηρομεριτών και παρακαλεί όλους όσους μπορούν να συνδράμουν την προσπάθεια ανάδειξης του θέματος (Σπηλαιολόγους, πολιτιστικούς Συλλόγους, τοπικούς και κοινωνικούς φορείς,  έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο),  να βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί η αξιοποίησής ενός πανέμορφου σπηλαίου, που παραμένει θαμμένο από την αδιαφορία της πολιτείας.
 ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ........