Σελίδες

Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014

Λαμπρός εορτασμός της Αγίας Παρασκευής στην Κωνωπίνα Δεν ματάγινε ποτέ τέτοιο πανηγύρι, τέτοια γιορτή,
 τόσο όμορφο γλέντι  !
Στις 25 και 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν στην Κωνωπίνα με εξαιρετική επιτυχία, οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Οσιομάρτυρος Αγίας Παρασκευής στο ομώνυμο ξωκλήσι που βρίσκεται σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων έξω από το Χωριό και μέσα στη «καρδιά» του δάσους. 

Ο περιβάλλον χώρος και ο δρόμος του εξωκλησιού θύμισαν για λίγες ώρες σκηνές από μεγαλουπόλεις (στις δόξες τους)  με εκατοντάδες αυτοκίνητα ν’ αναζητούν χώρο στάθμευσης. 
Πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή προσήλθαν στην Κωνωπίνα την Παρασκευή 25 Ιουλίου, παρά την απογευματινή βροχούλα,  για να παρακολουθήσουν το Μέγα Εσπερινό που τελέσθηκε υπαιθρίως, χοροστατούντος του αιδεσιμότατου κ. Δημητρίου Χαμαλέτσου.
Ακολούθησε η καθιερωμένη αρτοκλασία και στη συνέχεια με μέριμνα του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, ακολούθησε φιλόξενο τραπέζωμα, όπου πάνω από (500) άτομα παρακάθησαν και απόλαυσαν εξαιρετικές ντόπιες ψητές προβατίνες, συνοδευόμενες από τυρί, ψωμί και Ξηρομερίτικα εδέσματα, όπως λογιών - λογιών πίτες, γλυκά κλπ., που ετοίμασαν με περίσσιο μεράκι οι χρυσοχέρες Κωνωπινιώτισσες γυναίκες.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνωπινιωτών κ. Βασίλης Σκούρτας καλωσόρισε τους προσκεκλημμένους με περίσσια εγκαρδιότητα και τους ευχήθηκε καλή διασκέδαση.
Κάτω από τον έναστρο ουρανό και αγνάντια από το θρυλικό βουνό του Ξηρομέρου, τον Μπούμστο, ακολούθησε ένα ωραιότατο γλέντι, όπου χορευτές επιδέξιοι αλλά και λιγότερο ταλαντούχοι αλλά και εντελώς ατάλαντοι, παρασυρμένοι από την μοναδική ορχήστρα και την σπουδαία φωνή του Βασίλη Παπαδογιώργου, ξεφάντωσαν μέχρι το πρωϊ. 

 Στην Κωνωπίνα κάθε χρόνο τέτοια μέρα, αναβιώνει με παραδοσιακό τρόπο ένα όμορφο έθιμο που αγκαλιάζεται και προστατεύεται από την τοπική κοινωνία και αποτελεί μία όαση χαράς και πολιτισμού μέσα στην έρημο της σημερινής γκρίζας πραγματικότητας.

Την επομένη 26 Ιουλίου 2014 και ώρα 07.30 τελέσθηκε παρουσία πιστών η θεία λειτουργία. Όσοι «τυχεροί» παρευρέθηκαν θα έχουν να θυμούνται πως πέρασαν μια υπέροχη βραδιά στην Κωνωπίνα, σ’ ένα πανέμορφο μέρος (μέσα στο δάσος), παρέα με φιλόξενους ανθρώπους, υπό τη σκέπη της θαυματουργής Αγίας του λαού μας, της Αγίας Παρασκευής ! 
Παραβρέθηκαν τιμώντας τη χάρη της Αγίας και το χωριό της Κωνωπίνας ο Δήμαρχος Ακτίου - Βόνιτσας κ. Νίκος Σολδάτος, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κωνωπίνας κ. Χρήστος Τίγκας, ο Ξηρομερίτης Ποιητής Άρης Μπιτσώρης,

Ο εκπαιδευτικός-συγγραφέας κ. Ιωάννης Σαλάππας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Σαλοδημήτρης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατούνας «Η Αρχαία Μεδεώνα» και νεοεκλεγείσα Δημοτική Σύμβουλος κα Αφροδίτη Μπουμπούλη, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αετού κ. Γιώργος Ντέμος, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παπαδάτου κ. Νίκος Ζαρέντης, ο Πρόεδρος του Ιππικού Ομίλου Κατούνας κ. Βαγγέλης Λύσσαρης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγραμπελιωτών Αθήνας κ. Γιώργος Τσέλιος και την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου εκπροσώπησε ο κ. Δημήτρης Κοθρούλας.
Δείτε πολλές φωτογραφίες

Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014

Στην Κωνωπίνα, το Ξηρόμερο γιορτάζει με λαμπρότητα και με ξεχωριστό τρόπο την Μεγαλομάρτυρα Αγία Παρασκευή και είμαστε ΟΛΟΙ καλεσμένοι !Σ’ ένα μικρό ξωκλήσι, στην καρδιά του δάσους, δύο χιλιόμετρα έξω από το Χωριό Κωνωπίνα του Κεντρικού Ξηρομέρου, συρρέουν κάθε χρόνο στις 25 Ιουλίου, πλήθος πιστών για να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν τη χάρη της θαυματουργής μας Αγίας Παρασκευής.

Η Αγία Παρασκευή γιορτάζεται με θρησκευτική ευλάβεια σε πολλά χωριά του Ξηρομέρου.
Ο εορτασμός όμως της Αγίας Παρασκευής, στην Κωνωπίνα, που διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, αποτελεί ξεχωριστό θρησκευτικό γεγονός, με μαζική συμμετοχή πιστών από όλο το Ξηρόμερο, όπου εξελίσσεται σ’ ένα όμορφο παλιακό, λαϊκό πανηγύρι.

Μετά το πέρας του υπαιθρίου Μέγα Εσπερινού με φόντο τα Ακαρνανικά βουνά, που γίνεται την 19.45 ώρα, θα ακολουθήσει η καθιερωμένη αρτοκλασία.


Με την φροντίδα των ανθρώπων του Πολιτιστικού Συλλόγου, Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου αλλά και των γυναικών του χωριού, ετοιμάζεται “τραπέζωμα” για όλους του πιστούς και προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ εν αφθονία ψητή προβατίνα σούβλας, συνοδευόμενη με τυρί, ψωμί και από Ξηρομερίτικα εδέσματα (πίτες, γλυκά κλπ) που θα ετοιμάσουν οι χρυσοχέρες Κωνωπινιώτισσες .

Ακολουθεί γλέντι τρικούβερτο με τον πρώτο λόγο να έχει η θαυμάσια ορχήστρα του Βασίλη Παπαδογιώργου και χορός μέχρι πρωϊας, κάτω από τον έναστρο ουρανό και αγνάντια από τον Μπούμστο !
Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, προσκαλεί και φέτος όλους τους συμπατριώτες μας Ξηρομερίτες και όχι μόνο, να παρευρεθούν στο γιορτάσιο της Αγίας Παρασκευής, συμμετέχοντας σ’ ένα ιδιαίτερο θρησκευτικό γεγονός και να περάσουν όμορφα γλεντώντας μέχρι το πρωϊ.


Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2014

ΦΩΤΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ με το φακό του ΞΗΡΟΜΕΡΟNEWS από το υπέροχο πανηγύρι του χωριού μας !
 ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ονειρεμένες διαδρομές στη παράδοση μέσω ενός πανέμορφου πανηγυριού στην Κωνωπίνα !


Μοναδικές στιγμές έζησαν, όσοι τυχεροί πανηγυριώτες προσήλθαν Σάββατο 28 Ιουνίου 2014 στην Κωνωπίνα,  για να παραβρεθούν στον πανηγύρι του χωριού, που διοργάνωσε για πρώτη φορά ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου.
 Το πανηγύρι της Κωνωπίνας, το οποίο τα τελευταία χρόνια, για διάφορους λόγους είχε ανασταλεί, επανήλθε «δριμύτερο», φέρνοντας μαζί του παράλληλα, παραδοσιακά έθιμα του τόπου μας, που  προσέδωσαν δυναμική πολιτισμού και ξέχωρη ομορφιά.
Ξεκίνησε στις 20.00  με τον Μέγα Εσπερινό, που τελέσθηκε υπαιθρίως, στον αύλιο χώρο της εκκλησίας μας, χοροστατούντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου Κατούνας, Αρχιμανδρίτη  κ. Νεκταρίου Τριάντη και του εφημερίου του χωριού μας κ. Δημητρίου Χαμαλέτσου, παρουσία των πιστών, και στη συνέχεια ακολούθησε η καθιερωμένη αρτοκλασία.
Αμέσως μετά, ξεκίνησαν οι πανηγυρικές εκδηλώσεις στο παρακείμενο χώρο της πανέμορφης πλατείας, όπου  ο χωριανός μας λαογράφος – ερευνητής κ. Νίκος Ράππος, είχε εκθέσει μοναδικά εκθέματα δίσκων βινυλίου και σπάνιους συλλεκτικούς φωνόγραφους.

Παράπλευρα  ψήνονταν από το πρωϊ στη σούβλα, δύο εκλεκτά Ξηρομερήτικα μοσχάρια που έβοσκαν στις λάκες του Αη Νικόλα Ξηρομέρου, από τη φάρμα ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ, τα οποία μοιράστηκαν στους πανηγυριώτες ΔΩΡΕΑΝ μαζί με πίτες που ετοίμασαν οι χρυσοχέρες Κωνωπινιώτισσες.
Ακολούθησε το δρώμενο «Το ξινόγαλο στα χωρία Ξηρομέρου » από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Λεπενούς ο 

Κατσαντώνης, όπου σε πραγματικές συνθήκες είδαν οι πανηγυριώτες, πως παρασκευάζεται το ξινόγαλο καθώς και την ιδιαίτερη τεχνική του κατά την επεξεργασίας του.
Στη συνέχεια, Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλης Σκούρτας, με περίσσια εγκαρδιότητα καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τους ευχήθηκε να περάσουν μια όμορφη βραδιά.

Ακολούθησε τρικούβερτο γλέντι μέχρι το πρωϊ, όπου ο Νίκος Βλαχοδήμος με την ορχήστρα του συντρόφευαν μουσικά τους εκατοντάδες πανηγυριώτες που είχαν κατακλύσει την πλατεία.

Όμορφο γλέντι, επιδέξιοι χορευτές, ωραίες μοναδικές στιγμές απογείωσαν το κέφι, θυμίζοντας παλιούς καλούς καιρούς.
Τις πανηγυρικές εκδηλώσεις τίμησαν με τη παρουσίας τους:
Ο Αρχιερατικός Επιτρόπος Κατούνας, Αρχιμανδρίτης Νεκταρίος Τριάντης, ο εφημέριος του χωριού μας κ. Δημητρίος Χαμαλέτσος,
Ο Πρόεδρος της Κωνωπίνας κ. Νώντας Τσαμποδήμος, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κωνωπίνας κ. Χρήστος Τίγκας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου κ. Τάκης Στεργίου, ο Διοικητής του Α.Τ Κατούνας κ. Δημήτριος Κόκκιος, ο Αντιδήμαρχος  κ. Ευθύμιος Φερεντίνος, ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Στούπας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου κ. Πάνος Στούπας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Πάνος Σαλοδημήτρης  και Δημήτριος Τζαβαλάς, ο νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής του  Συνδυασμού « Πολίτες σε Δράση» κ. Νίκος Λιάπης, η νεοεκλεγείσα Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατούνας κα. Αφροδίτη Μπουμπούλη, η νεοεκλεγείσα Δημοτική Σύμβουλος Βέμη – Καρέλου Αθηνά, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κατούνας κ. Κώστας Κασσούρας, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κατούνας κ. Θωμάς Καφρίτσας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινόητας Κομπωτής κ. Χρήστος Λίβας, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγραμπελιωτών Αθήνας κ. Γιώργος Τσέλιος, ο Πρόεδρος του ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟΥ ΦΥΤΕΙΩΝ κ. Θεόδωρος Ρούτσης, ο Πρόεδρος του Ιππικού Ομίλου Κατούνας κ. Βαγγέλης Λύσσαρης.

Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου εκφράζει την ευαρέσκειά του, σ’ όλους όσους συνέβαλαν μ’ οιονδήποτε στην επιτυχή έκβαση των πανηγυρικών εκδηλώσεων και βεβαιώνει ότι, θα παραμείνει θεματοφύλακας των πολιτιστικών αξιών του τόπου μας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή, που έχουν αλλοτριωθεί  και εκφυλιστεί  τα ήθη και έθιμα του τόπου μας.
Και του χρόνου με υγεία !
ΔΕΙΤΕ   ΠΟΛΛΕΣ   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ