Σελίδες

Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014

Όταν μια σπίθα ανάβει πυρκαγιά … Ξεκίνησαν μαθήματα χορού στο Δημοτικό Σχολείο Κωνωπίνας !Πριν ακόμα στεγνώσει η μελάνη για την προσπάθεια που καταβάλει ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου για ν’ ανακαινιστεί το εγκαταλελειμμένο  Δημοτικό Σχολείο, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα και τον Δήμο, προκειμένου  αξιοποιηθεί ως Πολιτιστικό Κέντρο, ώστε να παραμείνει  ζωντανό κύτταρο του χωριού, αλλά και του Δήμου μας γενικότερα, ήλθαν τα ευχάριστα μαντάτα από την γενέτειρά μας !


Συστάθηκε ήδη, με πρωτοβουλία της χωριανής μας και μέλους του Συλλόγου μας, κας Αθανασία Κάτρη-  Μπαλάφα, χορευτικό Τμήμα για τα παιδάκια του χωριού μας, με έδρα το Δημοτικό μας Σχολείο !
Τα μαθήματα χορού ξεκίνησαν και πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή στις 11.00 π.μ,  σε μία από τις αίθουσες του ορόφου του Σχολείου, που ήταν σε καλύτερη κατάσταση και πληρούσε τις προϋποθέσεις για τη διδασκαλία και τα δέκα τρία (13) παιδάκια που συμμετέχουν, υπό την καθοδήγηση της κας Αθανασίας Κάτρη - Μπαλάφα, φιλοδοξούν να αποκομίσου  χρήσιμες  χορευτικές δεξιότητες, ωφέλιμες για το μέλλον τους.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η χωριανή μας κα Αθανασία Κάτρη -  Μπαλάφα προσφέρει τις γνώσεις και το χρόνο της αφιλοκερδώς, κάνοντας πράξη αγάπης προς τα παιδάκια του χωριού μας, αλλά παράλληλα, αρχίζει να φαίνεται η πρώτη σημαντική θετική  εξέλιξη  που επιβεβαιώνει την ορθότητα της πρωτοβουλίας του Συλλόγου μας για το Δημοτικό μας Σχολείο.


Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου εκφράζει την ευαρέσκειά του και την αμέριστη υποστήριξη αυτής της πρωτοβουλίας, που αναβαθμίζει το μικρο - κοινωνικοπολιτιστικό  γίγνεσθαι του χωριού μας και  αναδεικνύει αξίες που χάθηκαν στο χρόνο !
Επιπροσθέτως, είναι έκδηλη η ικανοποίησή όλων των Κωνωπινιωτών, γιατί η πρωτοβουλία αυτή,  δίνει ζωή και δημιουργία σ’ ένα σημαντικό χώρο για εμάς, εκ των περιστάσεων εγκαταλελειμμένο και απαξιωμένο, που όδευε με μαθηματική ακρίβεια  στην  καταστροφή.


Είναι ελπιδοφόρο τουλάχιστον, που ακούγονται ακόμα παιδικές φωνούλες, έστω τις Κυριακές….στο χώρο του Δημοτικού μας Σχολείου!

Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014

Σε απομόνωση τα χωριά της ενδοχώρας του Ξηρομέρου ! Χωρίς σύνδεση με τον οδικό άξονα της Αμβρακίας οδού ...!

Αεροφωτογραφία που δείχνει τον οδικό άξονα  της  Αμβρακίας  οδού, στο ύψος της λίμνης 
-  Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι κάτοικοι της Κατούνας και των γύρω χωριών που αντιδρούν στις αλλαγές των σημείων κατασκευής κόμβων σύνδεσης με τον δρόμο Άκτιο-Αμβρακία
-    Στην απομόνωση το κεντρικό Ξηρόμερο
-    Στο ΥΠΕΧΩΔΕ ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας, Γιώργος Αποστολάκης, σε αναζήτηση χρηματοδότησης για ανακατασκευή του δρόμου Κατούνα-Λουτράκι
       Αποκομμένοι από το κυρίως οδικό δίκτυο της περιοχής αισθάνονται οι κάτοικοι της Κατούνας, του Αετού, της Κομποτής και της Κωνωπίνας, αφού δεν τους εξυπηρετεί η χάραξη των κόμβων που συνδέουν τα χωριά τους με τον οδικό άξονα Άκτιο-Αμβρακία. 
      Η αιτία είναι ότι με την υλοποιούμενη χάραξη πρέπει να διανύσουνμεγαλύτερες χιλιομετρικές αποστάσεις για να βρεθούν στον κύριο δρόμο πουτους ενώνει με την έδρα του δήμου τους, την Βόνιτσα. 
   Για το θέμα είναι ενήμερος και ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας, Γιώργος Αποστολάκης, ο οποίος μάλιστα αυτές τις μέρες πραγματοποιεί επαφές στην Αθήνα προκειμένου να εξεταστούν εναλλακτικά σχέδια, όπως αυτό της ανακατασκευής του δρόμου Λουτράκι-Κατούνα.....
       Μπορεί εδώ και αρκετούς μήνες τα εργοτάξια της Ιόνιας Οδού και των βοηθητικών δρόμων να έχουν πάρει πάλι μπρος και, παρά τις καθυστερήσεις που είναι δεδομένες, να υπάρχουν αισιόδοξες προβλέψεις ότι μέσα στην επόμενη διετία κάποια κομμάτια θα είναι πλήρως έτοιμα και θα παραδοθούν, ωστόσο δεν σημαίνει ότι και η χάραξη που έχει γίνει τόσο των δρόμων, όσο και των κόμβων, είναι η καλύτερη δυνατή και ικανοποιεί τους πάντες. 
     Έτσι, μπορεί το Αγρίνιο, η μεγαλύτερη πόλη του νομού να μένει ουσιαστικά «εκτός» Ιονίας Οδού αφού η σύνδεσή του με αυτή… κάπου ξεχάστηκε, διαμαρτυρίες όμως ακούγονται και από άλλα σημεία της Αιτωλοακαρνανίας.

       Αφορμή για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ αποτέλεσαν καταγγελίες κατοίκων της περιοχής της Κατούνας αναφορικά με την επαναχάραξη των κόμβων σύνδεσης με τον άξονα Άκτιο-Αμβρακία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν τους βρίσκει σύμφωνους, αφού ο κόμβος που αρχικά σχεδιάζονταν θα εξυπηρετούσε καλύτερα τις ανάγκες τους. 
       «Όλα έγιναν για να μειωθεί το κόστος του εργολάβου», λέει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας, Πάνος Καλογιάννης, ο οποίος επιπλέον υποστηρίζει ότι η αλλαγή στην χάραξη των κόμβων που έγινε το 2012, δεν γνωστοποιήθηκε σε κανέναν με αποτέλεσμα να βρεθούν προ εκπλήξεως.
       Όπως και να έχει όμως, η αλήθεια είναι ότι τώρα είναι πράγματι αργά για να αλλάξει κάτι, γεγονός το οποίο παραδέχεται και ο καινούριος Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας, Γιώργος Αποστολάκης. 
       Μιλώντας στην εφημερίδα «Σ», άφησε αιχμές για αμέλεια επί του ζητήματος από την προηγούμενη δημοτική αρχή, καθώς το θέμα είχε επισημανθεί από τον ίδιο σε παλιότερες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.         Συνεχίζοντας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όταν ο ίδιος διατελούσε Δήμαρχος Ανακτορίου, μέσω της προσωπικής του ενασχόλησης με το θέμα πέτυχε την κατασκευή πέντε κόμβων σε μήκος 22 χιλιομέτρων δρόμου για την πρόσβαση στον πρώην Δήμο.
          Αυτές τις μέρες μάλιστα ο ίδιος βρίσκεται στην Αθήνα όπου έχει επαφές και συνομιλίες με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αναζητώντας χρηματοδότηση ή ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα για την ανακατασκευή του δρόμου Κατούνα-Λουτράκι. Η υπάρχουσα κατάσταση του δρόμου είναι πάρα πολύ άσχημη, αυτός όμως θα μπορούσε να ανακατασκευαστεί με νέες προδιαγραφές και να αποτελέσει έτσι μια μερική τουλάχιστον λύση στον πρόβλημα τηςμετακίνησης των κατοίκων του Ξηρομέρου από και προς την έδρα του Δήμου.
      Όπως παραδέχεται ο κ. Αποστολάκης, είναι πρακτικά ακατόρθωτο να αλλάξει ο σχεδιασμός των κόμβων, την στιγμή που έχει περάσει τόσο χρονικό διάστημα και τα έργα έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. Ωστόσο υπάρχει ελπίδα να εξοικονομηθούν χρήματα από κάποια πηγή και να προχωρήσει το έργο του δρόμου ο οποίος θα συνδέει την Κατούνα με το Λουτράκι, αν και το έργο δεν είναι επιλέξιμο από το ΣΕΣ, τον διάδοχο δηλαδή του ΕΣΠΑ.            
      Παράλληλα, με την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Αποστολάκης αναζητά λύση και για τον βιολογικό καθαρισμό της Κατούνας, οι εργασίες για τον οποίο έχουν σταματήσει αφού το έργο απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ.
    Το πρόβλημα των κατοίκων όμως παραμένει, καθώς ο πρώτος κόμβος, στη θέσηΣαμάρι, απέχει σχεδόν 10 χιλιόμετρα από την Κατούνα και την Κωνωπίνα και 20 χιλιόμετρα από τον Αετό και την Κομποτή, ενώ ο δεύτερος κόμβος σύνδεσης, ανάμεσα σε Λουτράκι και Δρυμό, είναι ακόμη μακρύτερος κατά τέσσερα με πέντε χιλιόμετρα. 

       Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αρχικό σχέδιο προβλέπονταν κόμβος στη θέση Σαμάρι, πολύ πιο κοντά δηλαδή στα χωριά της περιοχής, γεγονός που θα μείνε κατά πολύ τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων. Ο κ. Καλογιάννης μάλιστα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα να υπάρξουν κινητοποιήσεις των κατοίκων που διεκδικούν αποκατάσταση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
Κώστας Καρακώστας
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
http://sinidisi.gr/

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014

Με λαμπρότητα και βαθιά κατάνυξη η γιορτή της Παναγιάς μας στην Κωνωπίνα Ξηρομέρου !


Στις 20 & 21 Νοεμβρίου 2014,  στην Κωνωπίνα Ξηρομέρου, πραγματοποιήθηκε με την προσήκουσα λαμπρότητα και με την αρμόζουσα θρησκευτική ευλάβεια ο εορτασμός της τοπικής  εκκλησίας, που είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Παναγίας Θεοτόκου, της επονομαζόμενης Πολυσπορίτισσας.

Ο εορτασμός ξεκίνησε την Πέμπτη  20 Νοεμβρίου  και ώρα 17.30, όπου τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός μέσα σε έντονα κατανυκτικό κλίμα, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, παρουσία

   των ιερωμένων:  Αρχιερατικού Επιτρόπου Κατούνας Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Τριάντη, Αρχιμανδρίτη Μακαρίου  Αντωνόπουλου, αιδεσιμοτάτων: Σπυρίδωνα Μανιαβού, Θεοδοσίου Αθανασοπούλου, Κοσμά Τσιτσιβού, , Βασιλείου Λιάκου, Γεωργίου Τσαρνά, Νικόδημου Ζαβογιάννη  και  του εφημερίου του χωριού μας Δημητρίου Χαμαλέτσου, όπου  στην κυριολεξία σαγήνεψαν με τις υπέροχες ψαλμωδίες τους, όσους τυχερούς  παραβρέθηκαν.

Ο Σεβασμιότατος με το μειλίχιο λόγο του, σαγήνεψε για μια ακόμη φορά τους πιστούς  προκαλώντας  Θεία συγκίνηση και ιδιαίτερη ικανοποίηση στους Κωνωπινιώτες και σ’ όλο το εκκλησίασμα  ανυψώνοντας την πίστη μας στη Θεομήτορα , κάτι που το έχουμε ανάγκη τόσο πολύ στις μέρες μας.


Μετά το πέρας, ακολούθησε αρτοκλασία, όπου διενεμήθηκε άρτος  και γλυκά κατά τα καθιερωμένα.

Την επόμενη 21 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 07.00 τελέσθηκε η θεία λειτουργία χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη Ιεροθέου Κοκόση και  του εφημέριου της Κωνωπίνας πατήρ  Δημητρίου Χαμαλέτσου παρουσία του Διοικητού του Α.Τ. Κατούνας κ. Κόκκιου Δημητρίου, του Δημοτικού Συμβούλου και επικεφαλή  του Συνδυασμού «Ανοικτός Δήμος»  κ. Φερεντίνου Ευθυμίου,

της Δημοτικής Συμβούλου και Γραμματέως του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας κας Βέμη-Καρέλου Αθηνάς, της Δημοτικής Συμβούλου και Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατούνας «Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΔΕΩΝΑ»  κας Αφροδίτης Μπουμπούλη,  των Δημοτικών Συμβούλων: κ.κ. Θωμά Καραμάνη και Πάνου Σαλοδημήτρη, του Προέδρου της Κωνωπίνας κ. Χρήστου Τίγκα και μελών του Τοπικού Συμβουλίου κ.κ. Κωστακιώτη Σωκράτη και Νώντα Τσαμποδήμου, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Αετού κ. Γιώργου Ντέμου, της Διευθύντριας του ΕΠΑΛ Αμφιλοχίας κας Βασιλικής Μουρατίδου, 
της Προέδρου του Συλλόγου Γυναικών Κατούνας κας Αριάδνης Χαλιμούδρα, της Προέδρου του Γυναικείου Συνεταιρισμού Παραδοσιακών Προϊόντων Κατούνας κας Παναγιώτας Καραμπούλη, του Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κατούνας κ. Θωμά Κουδοούνα καθώς και κατοίκων του χωριού και πλήθους πιστών από την ευρύτερη περιοχή που είχαν  κατακλύσει τον ναό.

Στη συνέχεια διανεμήθηκαν τα «πολυσπόρια»,  που αναβιώσαν και φέτος στην  Κωνωπινα με τον καλύτερο τρόπο,  το Γυναικείο Τμήμα του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου,
το οποίο μερίμνησε για την παρασκευή τους και τη διανομή τους, σ’ όλους τους παρευρισκομένους, με την συνδρομή της Τοπικής Κοινότητας Κωνωπίνας, φροντίζοντας έτσι, ώστε να μείνει ζωντανό και στις μέρες μας ένα πανάρχαιο έθιμο του τόπου μας.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Χωριού της Κωνωπίνας κ. Χρήστος Τίγκας παρέθεσε κέρασμα σε καφενείο του Χωριού, όπου  προσφέρθηκαν καφές, γλυκά και υπέροχο ντόπιο  τσίπουρο. Απευθυνόμενος  στους παρευρισκομένους τους ευχαρίστησε από καρδιάς, που τιμήσανε με την παρουσία τους την μεγάλη αυτή γιορτή, για το χωριό της Κωνωπίνας.


Ευχόμαστε του χρόνου, να αξιωθούμε όλοι μας, να παρευρεθούμε στην γιορτή της Παναγιάς μας και να προσκυνήσουμε τη χάρη της.
Περισσότερες φωτογραφίες......

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014

Εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παναγίας μας στην Κωνωπίνα ΞηρομέρουΣτιγμές μεγάλης κατάνυξης στην Κωνωπίνα κατά τον Μέγα Πανηγυρικό  Εσπερινό  !


Ο εορτασμός ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη  20 Νοεμβρίου  και ώρα 17.30, όπου τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μέσα σε έντονα κατανυκτικό κλίμα, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, παρουσία   των ιερωμένων:  Αρχιερατικού Επιτρόπου Κατούνας Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Τριάντη, Αρχιμανδρίτη Μακαρίου  Αντωνόπουλου, αιδεσιμοτάτων: Σπυρίδωνα Μανιαβού, Θεοδοσίου Αθανασοπούλου, Κοσμά Τσιτσιβού, Βασιλείου Λιάκου, Γεωργίου Τσαρνά, Νικόδημου Ζαβογιάννη  και  του εφημερίου του χωριού μας Δημητρίου Χαμαλέτσου, όπου  στην κυριολεξία σαγήνεψαν με τις υπέροχες ψαλμωδίες τους, όσους τυχερούς  παρεβρέθηκαν.
Αύριο πληρέστερο ρεπορτάζ και πολλές φωτογραφίες ......


Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014

Με ξεχωριστή λαμπρότητα αναμένεται η γιορτή της Παναγιάς μας, στην Κωνωπίνα Ξηρομέρου !

ΦΩΤΟ:  ΞΗΡΟΜΕΡΟNEWS
Στα Εισόδια της Θεοτόκου, που η Εκκλησία μας τα γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου, είναι αφιερωμένη και η εκκλησία του Χωριού μας.
Η ημέρα αυτή, έχει καθιερωθεί ως γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί η Παναγία μας είναι η Προστάτιδα των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας .
Και γνωρίζουμε για αυτή τη μέρα, την είσοδο της Παναγίας μας στο Ναό και την αφιέρωσή της στο Θεό εκ μέρους των ευλαβεστάτων γονέων της, του Ιωακείμ και της Άννης.

Φέτος ημερολογιακά η ημέρα του εορτασμού είναι η  Παρασκευή ( 21 Νοεμβρίου 2014 ) και αναμένεται να προσέλθει πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή για να λειτουργηθεί.
    Όμως, ο φετινός εορτασμός κατά τη παραμονή, Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014, έχει  κάτι ιδιαίτερο κάτι το ξεχωριστό που θα λαμπρύνει περισσότερο την μεγάλη αυτή γιορτή.

Θα παραστεί κατά το Μέγα Εσπερινό, που θα πραγματοποιηθεί  την 17.30 ώρα, ο  Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ.  Κοσμάς συμμετασχόντων ιερέων της περιοχής μας !Στη  μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης τον μήνα Νοέμβριο, που κατ’ έθιμο ονομάζουμε  “Της Παναγιάς της πολυσπορίτισσας”παλαιότερα, οι χωριανοί μας γεωργοί, είχαν ανάπαυλα από τις γεωργικές ενασχολήσεις τους, συμμετέχοντας μαζικά στον εορτασμό, παρασκευάζοντας παράλληλα οι γυναίκες τους χωριού μας, τα λαχταριστά πολυσπόρια, που ήταν κάθε λογής δημητριακά και όσπρια με προσθήκη πολλές φορές από σταφίδες, μύγδαλα, καρύδια, όπου τα διένειμαν μετά τον εκκλησιασμό σ’ όλους τους χωριανούς, ανταλλάσοντας μεταξύ τους ευχές με την παράκληση προς την Παναγία μας, να τους εξασφαλίσει κατά την ερχόμενη χρονιά αφθονία καρπών !Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα πολυσπόρια ήταν το αποκλειστικό φαγητό των χωριανών μας, κατά την ημέρα εκείνη.
    Τα «πολυσπόρια»θα αναβιώσουν και φέτος στην  Κωνωπινα, όπου το Γυναικείο Τμήμα του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, θα φροντίσει για την παρασκευή τους και τη διανομή τους, σ’ όλους τους παρευρισκομένουςμε μέριμνα της Τοπικής Κοινότητας του χωριού μας και τη συνδρομή του Συλλόγου, ώστε να μείνει ζωντανό και στις μέρες μας ένα πανάρχαιο έθιμο του τόπου μας.
Είθε να αξιωθούμε όλοι μας, να παρευρεθούμε στην γιορτή της Παναγιάς μας, στην Κωνωπίνα, και να προσκυνήσουμε τη χάρη της.ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου  καλεί  τα Μέλη μας και τους απανταχού Κωνωπινιώτες και συμπατριώτες μας, που οι γενικότερες συνθήκες τους το  επιτρέπουν, να παραβρεθούμε στον εορτασμό της εκκλησίας του χωριού μας που είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου, στη γενέτειρά μας (Κωνωπίνα), στις 20  και 21 Νοεμβρίου συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα και το Σύλλογό μας.Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014

Έγινε το “έλα να δεις” στο γλέντι των Κωνωπινωτών στην Αθήνα !Ο Σύλλογος Κωνωτο Σαββατόβραδο της 15ης Νοεμβρίου 2014  πινιωτών Ξηρομέρου στα πλαίσια πρωτοβουλιών του διοργάνωσε συνεστίαση – αντάμωμα Μελών και Φίλων του,  στη γνωστή Μουσική Ταβέρνα “Ελαφοκυνηγός ”,
που βρίσκεται μεταξύ Αμπελοκήπων, Ν. Φιλοθέης & Παλαιού Ψυχικού.
Οι Κωνωπινιώτες και οι φίλοι τους, σε πείσμα των καιρών,  βρέθηκαν όλοι μαζί, σ’ ένα καταπληκτικό – ζεστό μαγαζί,  που πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για να περάσουν μια όμορφη βραδιά, καθώς συνδύαζε το «τερπνόν μετά του ωφελίμου», μιας και το κατάστημα διέθετε  υπέροχη κουζίνα και πολύ καλή ορχήστρα για τη ψυχαγωγία τους.

 Είχαν την ευκαιρία να πουν  τα δικά τους,  φέρνοντας πάντα στη μνήμη τους το αγαπημένο τους χωριό, να ανταλλάξουν θύμησες που βρίσκονται βαθιά κρυμμένες μέσα στην καρδιά τους και να επιβεβαιώσουν στην κυριολεξία με τον καλύτερο τρόπο την πλατιά στήριξή τους στο Συλλογική  προσπάθεια, δίνοντας παράλληλα τεράστια δύναμη  και στα μέλη του Δ.Σ  για συνέχιση των προσπαθειών τους.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Βασίλης  Σκούρτας καλωσόρισε παρευρισκομένους και αφού τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, έδωσε την υπόσχεση ότι ο  Σύλλογος, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους συγχωριανούς μας, επικεντρώνοντας το λόγο του, την προσπάθεια που καταβάλει ο Σύλλογος με την βοήθεια της Δημοτικής και Τοπικής αρχής για την ανακαίνιση του εγκαταλελειμμένου Δημοτικού Σχολείου Κωνωπίνας, με την προοπτική μελλοντικά να  αξιοποιηθεί ως Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού. 

Με «τούτα και μετ’ άλλα» το κέφι δεν άργησε να απογειωθεί στην και η διασκέδαση, έπιασε κόκκινο  “διευκολύνοντας”  τους μερακλήδες να βγουν στην πίστα και να χορεύουν ασταμάτητα μέχρι το πρωί !


   Την εκδήλωση  τίμησαν με την παρουσία τους:  Ο Πρόεδρος του Χωριού της Κωνωπίνας κ. Χρήστος Τίγκας, ο Πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ  κ. Τάκης Στεργίου, ο Αντιπρόεδρος της ΠΑΝΣΥ κ. Βασίλης Μπουρνάζος,  ο Διευθυντής- Εκδότης της Εφημερίδας ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ  κ. Πατούλας Χρυσόστομος, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ  Ε.Κ.Μ. Αγρινίου, κ. Γιώργος Ζαρέντης από την Παπαδάτο, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φυτειωτών "ΤΟ ΛΙΓΟΒΙΤΣΙ"  κ. Δημοσθένης Κουτσομπίνας, το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Κατουνιωτών Αθήνας και πρώην Πρόεδρος κ. Βαγγέλης Κουτιβής, ο πρώην   Πρόεδρος του Συλλόγου Αγραμπελιωτών Αθήνας κ. Γιώργος Τσέλιος, το Σύλλογο Θυρειωτών εκπροσώπησε το μέλος του Δ,Σ. κα. Ελευθερία Σώζου, το Σύλλογο Μοναστηρακιωτών εκπροσώπησε το μέλος του Δ.Σ.  κ. Διονύσης Πετρόπουλος.  

   Ο Σύλλογός Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όλους του συγχωριανούς και τους φίλους, που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση,  και ιδιαίτερα τους χωριανούς : Γιώργο και Σπύρο Γεροχρήστο, Γιώργο Βενέτη, Φίλιππο Κοθρούλα, που προσέφεραν τα δώρα  της λαχειοφόρου αγοράς που διενήργησε ο Σύλλογός,  για την  οικονομική του στήριξη.


Και του χρόνου καλό αντάμωμα με υγεία για τους Κωνωπινιώτες και τους φίλους τους….
Δείτε πολλές φωτογραφίες......

Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014

Σπήλαιο Κωνωπίνας – Ένα πανέμορφο μνημείο της Ξηρομερίτικης φύσης, στη δίνη της κρατικής αδιαφορίας …

Επίσκεψη - εξερεύνηση από τον σπηλαιολόγο κ. Γιάννη Ζαβιτσανάκη
Σπήλαιο Κωνωπίνας - Χρυσάφι στ' αζήτητα !
Στις 17 Ιουνίου 2014 επισκέφθηκε την Κωνωπίνα, με σκοπό να εξερευνήσει το σπήλαιο ο Αιτωλοακαρνάνας Σπηλαιολόγος κ. Γιάννης Ζαβιτσανάκης, ο οποίος εντυπωσιασμένος από τον εκπληκτικό σταλακτικό διάκοσμο συνέταξε τη παρακάτω ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ  ΕΚΘΕΣΗ, την οποία παραθέτουμε αυτούσια για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας :

Ο σπηλαιολόγος κ. Γιάννης Ζαβιτσανάκης
                                 
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ  ΕΚΘΕΣΗ

 Στα μέσα Ιουνίου του 2014, επισκέφθηκα το «Σπήλαιο Κωνωπίνας». Γνωστό σπηλαιοβάραθρο, για το οποίο είχα ακούσει και διαβάσει πολλά. Είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου, για να αποκτήσω και ιδία αντίληψη. Και, παράλληλα, να μετρήσω – αποτυπώσω και να φωτογραφίσω και ο ίδιος το σπήλαιο.
Το μικρό σπήλαιο, έχει είσοδο από «πηγάδι» δεκατεσσάρων μέτρων βάθους, το οποίο οδηγεί στην μοναδική αίθουσα, που έχει μέγιστο μήκος 18 περίπου μέτρα και μέγιστο πλάτος περίπου 14. Η 6μετρη κλίση του δαπέδου της αίθουσας, δίνει στο χώρο ένα μέγιστο βάθος -20 μέτρων.

Είθισται – και πολύ ορθά, οι σπηλαιολόγοι να κοινοποιούμε τις εκθέσεις που συντάσσουμε επί σπηλαίων στις αρμόδιες Αρχές. Και όχι να τις δημοσιοποιούμε. Ωστόσο, το αμείωτο ενδιαφέρον των κατοίκων της Κωνωπίνας για την τουριστική αξιοποίηση του σπηλαίου της περιοχής τους, ενδιαφέρον που εκδηλώνεται έντονα εδώ και τρεις δεκαετίες, «υποχρεώνει» να δημοσιοποιηθεί  μια σχετική εκτίμηση, κατά το δυνατόν περιληπτικά και απλουστευμένα.


Έχοντας διεισδύσει - μόνο στο νομό Αιτωλοακαρνανίας - σε 120 σπήλαια όλων των τύπων – οριζόντια, βάραθρα, σπηλαιοβάραθρα, καταβόθρες, σπηλαιοπηγές, διακλάσεις κλπ, δηλαδή στο σύνολο ουσιαστικά των σπηλαίων του νομού και, επομένως, διαθέτοντας μέτρο σύγκρισης για τα σπηλαιολογικά δεδομένα της περιοχής, μπορώ να διαβεβαιώσω πως, το σπήλαιο Κωνωπίνας, είναι πραγματικά ξεχωριστό. 
Φυσικά, κάθε σπήλαιο είναι μοναδικό και έχει την ιδιαίτερη ομορφιά και αξία του. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία στο εν λόγω σπήλαιο που, συνδυαζόμενα μάλιστα, το διαφοροποιούν σημαντικά από τα υπόλοιπα του τόπου.


Συγκεκριμένα:
      1) Μεγάλη σχηματική και χρωματική ποικιλία σπηλαιοδιακόσμου. Σταλαγμίτες όλων των σχημάτων - πυργοειδείς, ακόμα και σπάνιοι “κουνουπιδόσχημοι”.
Κολώνες – μερικές, εν τη γενέσει τους, καθώς παρακολουθούμε σε αυτές τη συνάντηση σταλαγμιτών και σταλακτιτών. Σταλακτίτες παραπετασματοειδείς, ασπιδοειδείς, ακόμα και  «κρυστάλλινοι» μακαρονοειδείς - με τόσο μεγάλη ανάπτυξη, που φτάνουν να σχηματίζουν και αυτοί κολώνες. Λεπτεπίλεπτοι, διάφανοι ελικτίτες. Κοράλλια των σπηλαίων. Ογκώδεις σπηλαιοαποθέσεις στα τοιχώματα.


Διαβάστε περισσότερα και δείτε πολλές καταπληκτικές φωτογραφίες του σπηλαίου, που μας παραχώρησε προς χρήση ο σπηλαιολόγος κ. Γιάννης Ζαβιτσανάκης....