Σελίδες

Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014

Την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015 η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας και η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου


Ο  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΚΩΝΩΠΙΝΙΩΤΩΝ  ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
Προσκαλεί
   Όλα τα μέλη και τους φίλους του, να παραβρεθούν  στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου μας και να λάβουν μέρος - παρακολουθήσουν σ)τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης
που θα γίνει στις 4 Ιανουαρίου 2015 ημέρα Κυριακή και ώρα 10.30 π.μ στο Ξενοδοχείο AΜΑΛΙΑ, Λεωφόρος Αμαλίας 10 στο Σύνταγμα.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014

Θερμές ευχές γεμάτες αγάπη από την Κωνωπίνα !


Αναβιώνει και φέτος στην Κατούνα, το πατροπαράδοτο έθιμο της Ξηρομερίτικης τσιγαρίδας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αρχαία Μεδεώνα» !
   O Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Αρχαία Μεδεώνα»  στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του αναβιώνει και φέτος στην Κατούνα, την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου και ώρα 10:30  το πρωί,  στην πλατεία του χωριού,  το έθιμο της πατροπαράδοτης Ξηρομερίτικης  τσιγαρίδας.
 Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου με την συνδρομή  πολλών εθελοντών, από νωρίς το πρωί θα στήσουν τα καζάνια και θα ανάψουν φωτιές στην πλατεία της Κατούνας για να μαγειρευτούν οι τσιγαρίδες με τον πατροπαράδοτο Ξηρομερίτικο τρόπο!
       Στη συνέχεια  θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί του τόπου μας από τα παιδιά του κατηχητικού σχολείου της ενορίας του Αγίου Αθανασίου και από το πολιτιστικό Λαογραφικό όμιλο Αγρινίου «ΟΙ ΜΕΡΑΚΛΗΔΕΣ»

         Είναι βέβαιο ότι, όσοι τυχεροί παρευρεθούν, θα έχουν να θυμούνται, ότι πέρασαν ένα ευχάριστο πρωϊνό στην Κατούνα, απολαμβάνοντας ένα μοναδικό πατροπαράδοτο έθιμο

ΚΩΝΩΠΙΝΑ: Και εκεί κοντά στα Χριστούγεννα αναθάρρησε η ελπίδα ! (και άλλες φωτογραφίες από τη μεγάλη εκδήλωση)

Και εκεί κοντά στα Χριστούγεννα αναθάρρησε η ελπίδα !


Μέσα σε όμορφο και εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στην Κωνωπίνα το απόγευμα του Σαββάτου της  20 Δεκεμβρίου 2014, η Χριστουγεννιάτικη γιορτή που διοργανώθηκε  από το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Κωνωπίνας, το Γυναικείο Τμήμα του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου και τα παιδάκια του νεοσύστατου χορευτικού τμήματος του χωριού, σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου.

Με πολλή αγάπη, περίσσια ζεστασιά, μπόλικη φαντασία και μεράκι  οι διοργανωτές κατάφεραν αφ’ ενός, να κερδίσουν το στοίχημα που είχε να κάνει  με το εορταστικό κομμάτι, που όλα  λειτούργησαν  άψοχα χάρη στην δημιουργικότητα των γυναικών του χωριού  και  αφ’ εταίρου, που μπόρεσαν επιτέλους, είχαν την δύναμη και άνοιξαν πάλι τις πόρτες του Δημοτικού Σχολείου, ύστερα από δέκα (10) ολόκληρα χρόνια απραξίας, που βολόδερνε στην ερήμωση και την εγκατάλειψη, για ν’ ακουστούν και πάλι παιδικές φωνούλες .


Οι χωριανοί που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση,  πέρασαν ένα ευχάριστο απόγευμα σε ένα χώρο  άρρηκτα συνδεδεμένος με τις αναμνήσεις τους,  είχαν να πουν τα καλύτερα, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους, βλέποντας  τις εργασίες που έχουν ήδη συντελεστεί έως τώρα, στον αύλιο χώρο αλλά και εσωτερικά του Δημοτικού Σχολείου.


Στο εορταστικό κομμάτι, όλα άγγιξαν την τελειότητα, ίσως και να την ξεπέρασαν. Η φαντασία στη Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, τα καθιερωμένα γλυκύσματα και η απλόχερη αγάπη απλωμένη από τις διοργανώτριες,


ανάγκασαν ακόμη και τον Αη Βασίλη να έλθει πρώϊμα, γιά να μην χάσει την ευκαιρία, και να παραστεί κ’ αυτός στη γιορτή.


Όλα άρχισαν με τον καθιερωμένο αγιασμό, για μια νέα αρχή  από τον εφημέριο του χωριού μας κ. Δημητρίο Χαμαλέτσο και στη συνέχεια τα παιδιά του χορευτικού υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλισσας κας Αθανασίας Κάτρη – Μπαλάφα, χόρεψαν παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας και  απήγγειλαν χριστουγεννιάτικα ποιήματα, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.Ο Πρόεδρος του χωριού κ. Χρήστος Τίγκας, εκ μέρους των γονέων των παιδιών προσέφερε στην κα Αθανασία  Κάτρη – Μπαλάφα ένα συμβολικό δώρο και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου κ. Γιώργος  Γεροχρήστος προσέφερε στα παιδάκια του χορευτικού και στη χοροδιδασκάλισσα κα Κάτρη – Μπαλάφα συμβολικά δωράκια κατά το έθιμο των ημερών.
Η όμορφη αυτή εκδήλωση, ήταν καλός οιωνός και ελπιδοφόρο ξεκίνημα  μιας νέας πολιτιστικής δυναμικής, που θα φέρει ανάταση και θα δώσει πνοή στην τοπική μας κοινωνία, που τόσο την έχει ανάγκη !


Η τεράστια όμως επιτυχία, που ήταν και απότοκος της μεγάλης Χριστουγεννιάτικης γιορτής, ήταν, το άνοιγμα ή καλύτερα η λειτουργία και σ’ αυτή τη μορφή του Δημοτικού μας Σχολείου, που ήταν διακαής πόθος ΟΛΩΝ των Κωνωπινιωτών.


 Ήταν το μεγάλο στοίχημα για ΌΛΟΥΣ τους Κωνωπινιώτες,  που  ως φαίνεται θα κερδηθεί και νωρίτερα του αρχικού σχεδιασμού, χάρη  στη κοινή προσπάθεια που καταβάλλεται, ύστερα από πρωτοβουλία του Συλλόγου Κωνωπινιωτών, του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας του χωριού μας, την αμέριστη στήριξη του Δήμου μας και την προσωπική εργασία πολλών χωριανών μας, που μπήκαν μπροστάρηδες, αφιερώνοντας αφιλοκερδώς εργατοώρες, για την επισκευή-συντήρηση των υποδομών του Σχολείου μας  με το μικρότερο δυνατό κόστος.


Γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε στο τέλος, ούτε καν στη μέση, είμαστε στην αρχή της προσπάθειας, αλλά παραπάνω από βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί ενωμένοι  ΟΛΟΙ  ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να κερδίσουμε  το τυχερό  ΤΖΑΚ  ΠΟΤ, που θα επαναφέρει το χωριό μας, σε τροχιά προόδου και προκοπής !
                  Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και του χρόνου με υγεία…..

Δείτε  πολλές φωτογραφίες…

Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014

Χίλιες ευχές και γιορτινές στιγμές στην Κωνωπίνα

                        ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Κωνωπίνας και το Γυναικείο Τμήμα του Συλλόγου Κωνωπινιωτών  Ξηρομέρου, μαζί με τα παιδάκια του νεοσύστατου χορευτικού τμήματος του χωριού μας, σας  προσκαλούν να παραβρεθείτε στη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο  20  Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 17.00 μ.μ. σε αίθουσα του  Δημοτικού μας  Σχολείου.Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2014

Κυκλοφορεί το Ημερολόγιο του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, για το 2015 …

   Κυκλοφόρησε και διανέμεται το ημερολόγιο του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου,  για το νέο έτος 2015.
    Το ημερολόγιο ετοιμάστηκε με μεράκι, είναι απλό, καλαίσθητο,  με όμορφο φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει την Κωνωπίνα  και δεν πρέπει να λείψει από κανένα Κωνωπινιώτικο σπίτι αλλά και κάθε φίλου του χωριού.
    Η έκδοση του ημερολογίου, στοχεύει στην οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου και ειδικότερα, ενίσχυση της εν εξελίξει προσπάθειας, για την συντήρηση-ανακαίνιση του Δημοτικού Σχολείου Κωνωπίνας, όπου και θα διατεθούν ΟΛΑ τα έσοδα από την πώλησή του.
     Η τιμή διάθεσης του  ημερολογίου είναι 5 ευρώ και μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου.
  Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου εκφράζει την ευαρέσκειά του προς τους χορηγούς του ημερολογίου, που στήριξαν την χρηματοδότηση της έκδοσης, συμβάλλοντας μ’ αυτό στην επιτυχή έκβαση της παραπάνω προσπάθειας.
Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014

Ζωντανά μνημεία της φύσης και απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, τα πλατάνια στη πλατεία του χωριού μας !
     Τα πλατάνια μας, είναι πανέμορφα !  Είναι εμβληματικές μορφές πλέον, στη σύγχρονη ιστορία του χωριού μας!
    Στέκουν αγέρωχα όλες τις εποχές του χρόνου, στη πλατεία  μας, κάνοντάς την ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ  και μοναδική, με την αναγεννημένη φρεσκάδα τους την άνοιξη, την υπέροχη σκιά τους το καλοκαίρι, την νοσταλγική τους εικόνα το φθινόπωρο και την μελαγχολική μοναξιά τους το χειμώνα, δίνουν ξεχωριστό στίγμα !


      Έχουν σκεπάσει με τους τεράστιους κλώνους τους, σχεδόν όλο το χώρο της πλατείας, δημιουργώντας εξαιρετικό τοπίο και ίσως, μοναδική εικόνα πανελληνίως.

   
    Οι πετρόκτιστες βρύσες  αρμονικά δεμένες με τον περιβάλλοντα χώρο δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα ομορφιάς στο χώρο,  αλλά παράλληλα, με το νεράκι τους, σβήνουν τη δίψα τους στα γιγαντιαία, δασιά πλατάνια μας, τις θερμές μέρες του καλοκαιριού.  Τα τελευταία χρόνια, πολύριζες από τα θεριεμένα πλατάνια, δημιούργησαν πρόβλημα στις σωληνώσεις και στη παροχέτευση νερού, με αποτέλεσμα το νεράκι, να μην ποτίζει επαρκώς τα πλατάνια, με ότι αυτό συνεπάγεται  και να τρέχει ανεξέλεγκτα παίρνοντας τη κατηφόρα προς του  Σπύρου Ράππου το καφενείο.


   


   Πολλές φορές, το καλοκαίρι, πλανόδιοι μεταπράτες αλλά και ρομά, επωφελούμενοι το νερό αλλά και τον ιδανικό ίσκιο από τα πλατάνια, έβρισκαν την ευκαιρία, έκαναν το μπάνιο τους, έπλεναν τον ρουχισμό τους  και τα διάφορα σαμπουάν – απορρυπαντικά που χρησιμοποιούσαν, λίμναζαν στο χώρο με ότι αυτό συνεπάγεται για τους περιοίκους χωριανούς μας αλλά  μοιραία απορροφούνταν και  από τα πλατάνια.
    Συνέπεια αυτού του φαινομένου, οι χωριανοί μας αναγκαστικά έκλειναν τις βρύσες κατά διαστήματα και προσπαθούσαν με εναλλακτικές λύσεις, μη επαρκείς όμως, να ποτίζουν τα πλατάνια.


    Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, αποκατέστησε την ορθή διαχείριση του νερού στο χώρο, βάζοντας ασφαλής βάνες και αυτόματο προγραμματιστή ποτίσματος, που θα κατανέμει ορθολογικά το νεράκι για να ποτίζονται ικανοποιητικά τα πλατάνια μας αλλά και να ανακουφιστούν οι χωριανοί μας,  από τις παρενέργειες της ασύδοτης χρήσης του νερού από πλανόδιους πραματευτάδες.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της Κωνωπίνας, φύλλο (76)