Σελίδες

Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015

Λαμπρός εορτασμός της Παναγίας της Πολυσπορίτισσας στην Κωνωπίνα !

Την Παρασκευή 20 & το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015,  στο χωριό μας, πραγματοποιήθηκε με την προσήκουσα θρησκευτική ευλάβεια ο εορτασμός της τοπικής  εκκλησίας του χωριού μας, που είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Παναγίας Θεοτόκου, της επονομαζόμενης Πολυσπορίτισσας.

Ο εορτασμός ξεκίνησε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου  και ώρα 17.30, όπου τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός μέσα σε έντονα κατανυκτικό κλίμα, χοροστατούντος του εφημερίου του χωριού Δημητρίου Χαμαλέτσου  παρουσία  των ιερωμένων:  Βελισσαρίου Καντούνη, Κοσμά Τσιτσιβού, Βασιλείου Λιάκου,  και του Θεοδώρου Κτίστη, όπου  στην κυριολεξία σαγήνεψαν με τις υπέροχες ψαλμωδίες τους, όσους τυχερούς  παραβρέθηκαν.
Μετά το πέρας, ακολούθησε αρτοκλασία, όπου διενεμήθηκε άρτος  και γλυκά κατά τα καθιερωμένα.
Την επόμενη, Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 07.00 τελέσθηκε η θεία λειτουργία χοροστατούντος του εφημέριου της Κωνωπίνας πατήρ  Δημητρίου Χαμαλέτσου παρουσία του Αντιδημάρχου του Δήμου μας κ. Στούπα Θεοδώρου του Διοικητού του Α.Τ. Κατούνας κ. Κόκκιου Δημητρίου,  της Δημοτικής Συμβούλου και Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατούνας «Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΔΕΩΝΑ»  κας Αφροδίτης Μπουμπούλη,  των Δημοτικών Συμβούλων: κ.κ. Θωμά Καραμάνη και Πάνου Σαλοδημήτρη, του Προέδρου της Κωνωπίνας κ. Χρήστου Τίγκα και μελών του Τοπικού Συμβουλίου κ.κ. Κωστακιώτη Σωκράτη και Νώντα Τσαμποδήμου, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Αετού κ. Γιώργου Ντέμου, καθώς και κατοίκων του χωριού και πλήθους πιστών από την ευρύτερη περιοχή που είχαν  κατακλύσει τον ναό.
    Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι από το Αγρίνιο προσήλθαν προσκυνητές με μισθωμένο λεωφορείο, για να προσκυνήσουν την Μεγαλόχαρη.
Στη συνέχεια διανεμήθηκαν τα «πολυσπόρια»,  που αναβιώσαν και φέτος στην  Κωνωπινα με τον καλύτερο τρόπο,  το Γυναικείο Τμήμα του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, το οποίο μερίμνησε για την 
παρασκευή τους και τη διανομή τους, σ’ όλους τους παρευρισκομένους,  με την συνδρομή της Τοπικής Κοινότητας Κωνωπίνας, φροντίζοντας έτσι, ώστε να μείνει ζωντανό και στις μέρες μας ένα πανάρχαιο έθιμο του τόπου μας.


Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Χωριού μας κ. Χρήστος Τίγκας παρέθεσε κέρασμα σε καφενείο του Χωριού, όπου  ευχαρίστησε από καρδιάς, τους προσκυνητές, που τιμήσανε με την παρουσία τους την μεγάλη αυτή γιορτή, για το χωριό της Κωνωπίνας.
Ευχόμαστε του χρόνου, να αξιωθούμε όλοι μας, να παρευρεθούμε στην γιορτή της Παναγιάς μας στο χωριό μας και να προσκυνήσουμε τη χάρη της.

Περισσότερες  φωτογραφίες στη συνέχεια....

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015

Ξηρομερίτικη πολιτισμική παρέμβαση στο Δήμο Κορδελίου - Ευόσμου Θεσσαλονίκης, « Ξορκίζοντας το κοράκι » σε απόδοση του Άρη Μπιτσώρη.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  
              ''Το Κοράκι'', το πιο δημοφιλές ποίημα του Αμερικανού συγγραφέα και ποιητή  Edgar Allan Poe ''ξορκίζουν'' τα μέλη της Ομάδας Πολιτισμού του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, παρουσιάζοντας την εναλλακτική και συνάμα πρωτοποριακή παράσταση με τίτλο: «Ξορκίζοντας το Κοράκι» , σε απόδοση  του συμπατριώτη μας από την Μπαμπίνη,  Άρη Μπιτσώρη 

     Πρόκειται για τη θεατρική μεταφορά του αριστουργηματικού αυτού ποιήματος – Το Κοράκι –  που παρουσιάζει το Τμήμα  Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου στο πλαίσιο κύκλου παραστάσεων που θα δοθούν στο Κινηματοθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου (Μ. Αλεξάνδρου 57) στις 21, 22, 28 και 29 Νοεμβρίου στις 9 μ. μ.
 Σκοπός της καλλιτεχνικής αυτής “απόπειρας” είναι να αναδειχτεί αφενός η αρχέγονη κοινή καταγωγή της Ποίησης και του Θεάτρου και αφετέρου να ενισχυθεί η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία μέσα από τη συλλογικότητα των ντόπιων πολιτιστικών δυνάμεων του Δήμου.
               Αντί εισιτηρίου, ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου απευθύνει, προαιρετικά, κάλεσμα σε όλους όσοι μπορούν και επιθυμούν να παρέχουν οικονομική στήριξη  σε μαθητή σχολείου του Δήμου, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Για την πραγματοποίηση του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος ένωσε τις δυνάμεις της μια πολυπληθής ομάδα καλλιτεχνών, η οποία  εργάστηκε και παρουσιάζει στο κοινό τους καρπούς αυτής της συλλογικής προσπάθειας.
  

Η ''ταυτότητα'' της παράστασης

Το “ Ξορκίζοντας το Κοράκι ” του Edgar Allan Poe, σε απόδοση του συμπατριώτη μας   Άρη Μπιτσώρη, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το Τμήμα Πολιτισμού και αποφασίστηκε  η θεατρική μεταφορά του.
Στόχος αυτής της πειραματικής καλλιτεχνικής “απόπειρας” είναι η προαγωγή του πολιτισμού,  η ενίσχυση της συλλογικότητας, η καλλιέργεια και η ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης  αλλά και η δημιουργία προϋποθέσεων ώστε ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου να γίνει πυρήνας καλλιτεχνικών-πειραματικών δραστηριοτήτων.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Ρίτσα Γεωργιάδου - Ραχήλ Θεοφάνους - Λία Παπαθανασίου
Κίνηση - Χορογραφία: Ραχήλ Θεοφάνους    Σύνθεση και παραγωγή Μουσικής: Νίκος Πανδής                                                                  
Σκηνικά - κοστούμια: Χριστίνα Μανώλα
Παίζουν
Δραματοποιημένη αφήγηση (Πόε): Μάριος Βουτυράκης
Κοράκι: Αντώνης Τσοτουλίδης
Λενώρα: Ραχήλ Θεοφάνους
Δραματοποιημένη αφήγηση (Ψυχή): Δόμνα Κατσουπάκη, Σοφία Πιλπιλίδου
Μελοποιημένη απόδοση (Ψυχή): Κωνσταντίνα Γαλάνη και Νίκος Πανδής

Χορός
Ερατώ - Κατερίνα Ακρίβου , Μάριος Βουτυράκης, Κωνσταντίνα Γαλάνη, Γιώτα Ζαραλή, Δόμνα Κατσουπάκη, Μανώλης Λιόλιος, Ντίνος Μπαϊραμπάς, Ανέστης Παπαδόπουλος, Ευρώπη Παπαδοπούλου, Σοφία Πιλπιλίδου, Βασίλης Σαρίκος, Ελένη Σδούκου,
Μάγδα Χάιτα και Δέσποινα Χατζηαποστόλου.
Τεχνική υποστήριξη
Φώτα: Κούλης Λαζαρίδης - Νίκος Χριστοφορίδης

Ήχος: Απόστολος Κύρου

Επιμέλεια παραγωγής
Ρίτσα Γεωργιάδου
ΠΗΓΗ:   

Με λαμπρότητα αναμένεται η γιορτή της Παναγιάς μας, στην Κωνωπίνα Ξηρομέρου !


Στα Εισόδια της Θεοτόκου, που η Εκκλησία μας τα γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου, είναι αφιερωμένη και η εκκλησία του Χωριού μας.

Η ημέρα αυτή, έχει καθιερωθεί ως γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί η Παναγία μας είναι η Προστάτιδα των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας .
Και γνωρίζουμε για αυτή τη μέρα, την είσοδο της Παναγίας μας στο Ναό και την αφιέρωσή της στο Θεό εκ μέρους των ευλαβεστάτων γονέων της, του Ιωακείμ και της Άννης.

Φέτος ημερολογιακά η ημέρα του εορτασμού είναι το   Σάββατο ( 21 Νοεμβρίου 2015 ) και αναμένεται να προσέλθει πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή για να λειτουργηθεί.


Στη  μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης τον μήνα Νοέμβριο, που κατ’ έθιμο ονομάζουμε  “Της Παναγιάς της πολυσπορίτισσας”παλαιότερα, οι χωριανοί μας γεωργοί, είχαν ανάπαυλα από τις γεωργικές ενασχολήσεις τους, συμμετέχοντας μαζικά στον εορτασμό, παρασκευάζοντας παράλληλα οι γυναίκες τους χωριού μας, τα λαχταριστά πολυσπόρια, που ήταν κάθε λογής δημητριακά και όσπρια με προσθήκη πολλές φορές από σταφίδες, μύγδαλα, καρύδια, όπου τα διένειμαν μετά τον εκκλησιασμό σ’ όλους τους χωριανούς, ανταλλάσοντας μεταξύ τους ευχές με την παράκληση προς την Παναγία μας, να τους εξασφαλίσει κατά την ερχόμενη χρονιά αφθονία καρπών !


Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα πολυσπόρια ήταν το αποκλειστικό φαγητό των χωριανών μας, κατά την ημέρα εκείνη.


    Τα «πολυσπόρια»θα αναβιώσουν και φέτος στην  Κωνωπινα, όπου το Γυναικείο Τμήμα του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, θα φροντίσει για την παρασκευή τους και τη διανομή τους, σ’ όλους τους παρευρισκομένουςμε μέριμνα της Τοπικής Κοινότητας του χωριού μας και τη συνδρομή του Συλλόγου, ώστε να μείνει ζωντανό και στις μέρες μας ένα πανάρχαιο έθιμο του τόπου μας.
Είθε να αξιωθούμε όλοι μας, να παρευρεθούμε στην γιορτή της Παναγιάς μας, στην Κωνωπίνα, και να προσκυνήσουμε τη χάρη της.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου  καλεί  τα Μέλη μας και τους απανταχού Κωνωπινιώτες και συμπατριώτες μας, που οι γενικότερες συνθήκες τους το  επιτρέπουν, να παραβρεθούμε στον εορτασμό της εκκλησίας του χωριού μας που είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου, στη γενέτειρά μας (Κωνωπίνα), στις 20  και 21 Νοεμβρίου συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα και το Σύλλογό μας.


Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015

Συνεστίαση Κωνωπινιωτών : Ελάτε να γίνουμε τρανή παρέα και να περάσουμε όμορφα κι ωραία !


     Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, προσκαλεί όλους τους  χωριανούς μας και τους φίλους μας, στη συνεστίαση που θα πραγματοποιήσουμε την Παρασκευή  4 Δεκεμβρίου 2015  και ώρα 20.30στο Μουσικό Μεζεδοπωλείο “ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ” Χαμοστέρνας 12  &  Κειριαδών 160,  Αθήνα, τηλ. 210 3471165.
   Το κατάστημα διαθέτει ζωντανή μουσική και φαγητό προσεγμένο.
  (Φιλική συμμετοχή τ’ αηδόνι των δημοτικών μας τραγουδιών     Νίκος  Βλαχοδήμος )


                                     τιμή πρόσκλησης  17 €

     Στη τιμή της πρόσκλησης περιλαμβάνεται, πλήρες φαγητό & κρασί, αναψυκτικά  άνευ περιορισμού
      Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου σας εγγυάται 
Ένα ευχάριστο βράδυ σε φιλικό περιβάλλον και καλή διασκέδαση 


Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου μας σεργιάνισε στα μαγευτικά στέκια της μουσικής μας παράδοση (ΦΩΤΟ: Χρήστος Μπόνης)


     Μία ξεχωριστή μουσική εκδήλωση με τίτλο: «ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ» διοργάνωσε χθες το απόγευμα Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015,  η  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.),  στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων  στο Γκάζι.
   Μια εκδήλωση αφιερωμένη στην Ξηρομερίτικη μουσική παράδοση με σκοπό τη διαφύλαξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, ένα νοσταλγικό σεργιάνι στα μουσικά μονοπάτια του Ξηρομέρου. 
     Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Δημήτρης Στεργίου, άνοιξε την εκδήλωση ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου για την παρουσία τους στην εκδήλωση και στη συνέχεια ο παρουσιαστής κ. Νίκος Μήτσης, συγγραφέας, από το Αρχοντοχώρι (Ζάβιτσα)  οδήγησε με μοναδικό τρόπο τους θεατές,  σε ένα μουσικό ταξίδι στην παράδοση και την ιστορία.

  Συμμετείχαν τα χορευτικά συγκροτήματα: Μοναστηρακιωτών Αθήνας, Ελληνικής Παράδοσης Ιλίου, Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου και Φυτειωτών Αθήνας «Το Λιγοβίτσι», τα οποία έδωσαν την ψυχή τους και παρουσίασαν ένα καταπληκτικό θέαμα, με παραδοσιακούς χορούς και παραδοσιακά τραγούδια, με δρώμενα του τόπου μας.

      Το παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα  αποτελούμενο από τους: Θανάσης Χαλιλόπουλος-κλαρίνο, Κώστας Καρράς Λαούτο, Δημήτρης Κακος  Βιολί, Δημήτρης Φάκος Κρουστά και τραγουδιστές τους: Παύλος Θώδης, Βασίλης Κολοβός και Παναγιώτης Παπάς ανέβασαν με τη μουσική τους την διάθεση των χορευτών αλλά και όλου του κόσμου.
     Ήταν  ένα όμορφο ταξίδι με την παράδοση παρούσα η οποία εξακολουθεί να ενώνει, να συγκινεί και  να ψυχαγωγεί.   


ΠΗΓΗ:  ΞΗΡΟΜΕΡΟNEWS