Σελίδες

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016

Του Αη Θυμιού στην Κωνωπίνα !


Τη  γιορτή του Αη Θυμιού, που είναι μέσα στο καταχείμωνο, οι Κωνωπινιωτές την προσμένουν με μεγάλη χαρά και θρησκευτική ευλάβεια, γιατί γιορτάζει το Βυζαντινό εκκλησάκι του χωριού που έχει ταυτισθεί με την ιστορία της Κωνωπίνας.
Κάθε χρόνο συρρέουν εκατοντάδες πιστοί από την ευρύτερη περιοχή, να προσκυνήσουν τη χάρη του Αγίου, μιας και είναι η μοναδική εκκλησία αφιερωμένη στη χάρη του, στο  Ξηρομέρο αλλά και  σ’ ολόκληρο το Νομό Αιτ/νίας.
Για την προετοιμασία των εορταστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται από το Σύλλογο Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα και  το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, οι Κωνωπινιώτες μεριμνούν, ώστε, με το καλύτερο δυνατό τρόπο, να υποδεχθούν τους προσκυνητές, δίνοντας απλόχερα την Ξηρομερίτικη  φιλοξενία.
Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις των μελών του Συλλόγου με το εκκλησιαστικό συμβούλιο  και των γυναικών του χωριού, που πρωτοστατούν σ’ όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύλλογος στην γενέτειρα για να συζητηθούν διαδικαστικά ζητήματα των εκδηλώσεων.


 Φέτος, μετά τον Μέγα Εσπερινό (Τρίτη, 19-1-2016) θα πραγματοποιηθεί σ’ αίθουσα του Δημοτικού  Σχολείου η Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Γυναικείου Τμήματος του Συλλόγου Κωνωπινιωτών και θα προσφερθούν ΔΩΡΕΑΝ Ξηρομερίτικος σουβλιμάς, συνοδευόμενος με  σπληνάντερο, χωριάτικο ψωμί και τυρί, παραδοσιακές  πίτες κλπ εδέσματα του τόπου μας και θα ακολουθήσει Ξηρομερίτικο γλέντι με πάρα….. πολλές εκπλήξεις !!!


 Ανήμερα του Αη Θυμιού, (Τετάρτη, 20-1-2016),  και μετά τη θεία λειτουργία, θα  αναβίωσει στην Κωνωπινα, το πατροπαράδοτο έθιμο της Μπαζίνας, όπου  οι γυναίκες, θα φροντίσουν για την παρασκευή της και τη διανομή της, σ’ όλους τους παρευρισκομένους, με την συνδρομή του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου και της Τοπικής Κοινότητας, και  καιρού επιτρέποντος το γιορτάσιο θ’ απλωθεί στον πανέμορφο  περιβάλλοντα χώρο του ναού και με άλλες γευστικές εκπλήξεις !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου