Σελίδες

Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2016

Την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας και η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Κωνωπινιωτών ΞηρομέρουΟ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΚΩΝΩΠΙΝΙΩΤΩΝ  ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
Προσκαλεί

   Όλα τα μέλη και τους φίλους του, να παραβρεθούν στην  κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου μας και να λάβουν μέρος - παρακολουθήσουν τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης που θα γίνει την Κυριακή  6 Μαρτίου 2016 και ώρα 10.30 π.μ  στο    Ξενοδοχείο     AΜΑΛΙΑ, 
Λεωφόρος Αμαλίας 10  στο  Σύνταγμα.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου


Ένα σπήλαιο με σπάνιους σταλακτίτες κάτω από… σπίτι ! (βίντεο)Πηγή: http://www.lifebook.grΤου Γιάννη Γιαννακόπουλου
Η Κονοπίνα είναι ένα χωριό που βρίσκεται στην ανατολική πλαγιά των Ακαρνανικών Ορέων στην Αιτωλοακαρνανία. Είναι αρκετά μεγάλο χωριό που παλαιότερα έσφυζε από ζωή. Τώρα οι κάτοικοι είναι λιγοστοί και στην πλειοψηφία υπερήλικες.

Το 1980, εντελώς τυχαία ανακαλύφθηκε ένα μικρό θαυμάσιο σπήλαιο με μοναδικούς σχηματισμούς σταλακτιτών και σταλαγμιτών. Το καταπληκτικό είναι ότι η είσοδός του βρίσκεται ανάμεσα από την σκάλα και τον τοίχο ενός σπιτιού !

Το σπίτι ανήκει στον Παναγιώτη Κοθρούλα, που για χρόνια εργαζόταν στα καράβια. Το 1980 αποφάσισε να παραμείνει στο χωριό. Άρχισε λοιπόν να χτίζει το σπίτι του. Κάποια στιγμή στο σημείο που προαναφέραμε (ανάμεσα στη σκάλα και στον τοίχο) το έδαφος υποχώρησε και φάνηκε ένα σκοτεινό βάραθρο που τίποτα δεν φαινόταν στο βάθος του.

Η απορία ήταν έκδηλη στους κατοίκους και οι υποθέσεις πολλές. Κάποιος τολμηρός αποφάσισε να κατέβει να δεί τι ακριβώς συμβαίνει. Δεμένος με σκοινιά μετά από κατακόρυφη κάθοδο 30 περίπου μέτρων βρήκε έδαφος και, όταν άναψε ένα κλεφτοφάναρο, έμεινε άναυδος από αυτό που αντίκρισε: Μπροστά του υπήρχαν πανέμορφοι σχηματισμοί σταλακτιτών και σταλαγμιτών.

Τα επόμενα χρόνια το επισκέφθηκαν σπηλαιολόγοι και ειδικοί. Διαπίστωσαν ότι πρόκειται για ένα «νεανικό» σπήλαιο με μεγάλη ποικιλία σταλακτιτών και σταλαγμιτών, που σπάνια συναντά κανείς. Το μικρό του όμως μέγεθος και η δύσκολη είσοδος αποτελούν εμπόδια για την αξιοποίησή του.

Το σπήλαιο αποτελεί ένα «μαύρο κουτί» της φύσης. Τα διάφορα γεωλογικά φαινόμενα της περιοχής έχουν καταγραφεί στους σταλακτίτες του σπηλαίου. Για παράδειγμα, οι διάφορες ρωγμές προέρχονται από την σεισμική δραστηριότητα και οι κλήσεις των σταλακτιτών από μετακινήσεις του εδάφους. Οι κάτοικοι του χωριού αδημονούν για κάποια αξιοποίησή του σπηλαίου…
Δείτε το ντοκουμέντο από την επιχείρηση εξερεύνησης του σπηλαίου.

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Γιάννης Γιαννακόπουλος
Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος αγαπά τα ταξίδια και τη φύση. Οι φωτογραφίες του είναι 100% φυσικές, καθώς δεν πιστεύει στα προγράμματα επεξεργασίας παρά μόνο στα παιχνίδια του φωτός και στη μαγεία της στιγμής.

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016

Σπήλαιο Κωνωπίνας: Xρυσάφι στ' αζήτητα ! Δείτε video (εικονοληψίας κ. Γιάννη Γιαννακόπουλου) την αποκαλυπτική και άκρως ενδιαφέρουσα, δήλωση του Σπηλαιολόγου Σταμάτη Κιρδή (Μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας)που εξερεύνησε το Σπήλαιο το 1993… και βγάλετε τα συμπεράσματά σας !


                                   (εικονοληψία   Γιάννη  Γιαννακόπουλου)
ΒΙΝΤΕΟ
 
      

ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΩΝΩΠΙΝΑΣ: Ομορφιά κρυμμένη στο σκοτάδι !         Ένα πανέμορφο σπήλαιο, ανεξερεύνητο και άγνωστο στους πολλούς, βρίσκεται εντός του χωριού Κωνωπίνα, του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
    Οι σπηλαιολόγοι που το επισκέφτηκαν μίλησαν για έναν καταπληκτικό διάκοσμο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς απόσπηλαιοαποθέσεις σταλακτιτών και σταλαγμιτών πολλών ειδών. 
 (Δείτε ένα θαυμάσιο video  εικονοληψίας   Γιάννη  Γιαννακόπουλου)
ΒΙΝΤΕΟ
 
       Ειδικότερα, ο επιφανής Σπηλαιολόγος Σταμάτης  Κιρδής, Μέλος της Σπηλαιολογικής Εταιρείας,  εγγράφως επεσήμανε ότι:
Πρόκειται για ένα γεωλογικό εργαστήρι, που αν δεν μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά, θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την επιστημονική κοινότητα.” ................
           Αλλά και οι ομάδα σπηλαιολόγων που το επισκέφθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1993 στο Πόρισμά τους αναφέρουν:
Έχουμε υποχρέωση όλοι να το προστατέψουμε όχι μόνο για την εξαιρετική του ομορφιά αλλά και για την επιστημονική του αξία.” 
       Τι κι αν τα πορίσματα επιφανών Σπηλαιολόγων που το επισκέφθηκαν, δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο το δρόμο για την αξιοποίησή του και όμως ακόμα και σήμερα 34 χρόνια απο την ανακάλυψη του, η πολιτεία αδιαφορεί και το σπήλαιο παραμένει αναξιοποίητο και ανεκμετάλλευτο.  - vonitsanea.blogspot.gr

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

Ο χωριανός μας πρωτοπρεσβύτερος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Νέας Ιωνίας, Νεκτάριος Γερονικολός, "αποχαιρέτησε" τον Παντελή Παντελίδη στο ταξίδι για την αιωνιότητα !
    Μία λαοθάλασσα συνόδευσε τον Παντελή  Παντελίδη στην τελευταία κατοικία του.
      Την νεκρώσιμη ακολουθία για τον καταγόμενο από την μητέρα του Αθηνά από τα Καλύβια Αγρινίου, έψαλε ο πρωτοπρεσβύτερος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Νέας Ιωνίας, χωριανός  μας και μέλος του Συλλόγου μας πατήρ
Νεκτάριος  Γερονικολός, που είναι ο εφημέριος και έχει αναπτύξει πλούσια φιλανθρωπική δράση στη περιοχή.
     Ο   Πάτερ –Νεκτάριος ήταν αυτός που αποχαιρέτησε τον συμπατριώτη του με λόγια πού ράγισαν καρδιές αλλά και που έκανε όλο τον κόσμο να ξεσπάσει σε παρατεταμένο χειροκρότημα.
Είπε μεταξύ άλλων:
<<O Παντελής τίμησε την Νέα Ιωνία, να είστε όλοι περήφανοι πού γνωρίσατε τραγουδήσατε και αγαπήσατε τον Παντελή και τα τραγούδια του >>.


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ  -  ΞΗΡΟΜΕΡΟNEWS 

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016

Εντοπίστηκε χειροβομβίδα στο χωριό μας !


Μία μη λειτουργική (οξειδωμένη) χειροβομβίδα εντόπισε σήμερα στη 1 το μεσημέρι, πολίτης σε οικόπεδο στο χωριό μας. Ο πολίτης ειδοποίησε την αστυνομία και αστυνομικοί του Α.Τ Κατούνας έσπευσαν στο σημείο. 
Το οικόπεδο αποκλείστηκε για λόγους ασφαλείας, μέχρι στο σημείο να φτάσει η αρμόδια στρατιωτική αρχή, ώστε να εξουδετερώσει την χειροβομβίδα και στη συνέχεια να συλλέξει το υλικό.

Νίκος Αγγελόπουλος
εφημερίδα Συνείδηση

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016

«Όχι στην εκτροπή του Αχελώου, ναι στο φράγμα της Μεσοχώρας» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας


   «H  λειτουργία του φράγματος Μεσοχώρας δρομολογείται το συντομότερο δυνατό με όρους και προϋποθέσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος με αφορμή πρόσφατη συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με αυτοδιοικητικούς φορείς της Θεσσαλίας.
  Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, «η κυβέρνηση δεν συζητά το ενδεχόμενο εκτροπής του Αχελώου, ένα εγχείρημα που καταγράφεται πλέον ως μία «χίμαιρα” και το οποίο λειτούργησε επί χρόνια ανασταλτικά για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, καθώς στέρησε από την Θεσσαλία πολλά μικρότερα έργα ζωτικής σημασίας, που θα διατηρούσαν και θα αξιοποιούσαν τους υφιστάμενους υδατικούς πόρους της......
       
     
    Την κατηγορηματική αυτή θέση, διατύπωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σε αυτοδιοικητικούς φορείς της περιοχής, με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016, στο υπουργείο. Επιπρόσθετα, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι θα δρομολογηθεί η λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος της Μεσοχώρας, αποκλείοντας οποιονδήποτε συσχετισμό του συγκεκριμένου έργου με τον παλαιότερο σχεδιασμό για την εκτροπή του Αχελώου.

      Στη συνάντηση, εκτός από τον Περιφερειάρχη, συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου Γιώργος Κωτσός, οι δήμαρχοι Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, Πύλης Κώστας Μαράβας, Σοφάδων Θάνος Σκάρλος, πλήθος στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της ΕΘΕΜ Ιωάννης Καλλές, Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας Βασίλης Τσιώνας, επιστήμονες, νομικοί και στελέχη του Γραφείου Υπουργού.
       Ο Υπουργός ΠΕΝ, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων, επεσήμανε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η σύσταση επιτροπής, από κοινού με τη ΔΕΗ, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με την λειτουργία του φράγματος. Πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου είναι ένα αποτέλεσμα – υπόδειγμα για τον χειρισμό παρόμοιων περιπτώσεων, που θα εξασφαλίζει την βέλτιστη λύση για τους κατοίκους και θα προσεγγίζει με την απαραίτητη ευαισθησία το θέμα της μεταφοράς του οικισμού.
       Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου, ο ΥΠΕΝ τόνισε ότι «έχει ευθύνη πλέον ο καθένας, από όποια θέση κι αν κατέχει, εάν συνεχίσουμε να αναπαράγουμε μία ιδέα η οποία είναι νεκρή και λειτουργεί ανασταλτικά προς άλλους σχεδιασμούς για έργα που πρέπει να επιταχυνθούν και να τεθούν σε εφαρμογή».
        Επίσης, διαβεβαίωσε την Περιφέρεια ότι θα υπάρξει διάλογος και συνεννόηση στο θέμα του φράγματος».
agriniopress


ΚΩNΩΠΙΝΑ: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ, ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

 ΠΗΓΗ :  KATOUNANEWS


Μηχάνημα της Περιφέρειας έστειλε ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσαςγια την συντήρηση της Αγροτικής οδοποιίας στην περιοχή της Κωνωπίνας

Φαίνεται πως και στην Κωνωπίνα η αρμονική συνεργασία του Προέδρου Χρήστου Τίγκα με το Δήμο Ακτίου Βόνιτσας και την περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας φέρνουν αποτελέσματα. 


Όπως όλοι ξέρουμε και η Κωνωπίνα είναι καθεαυτού αγροτοκτηνοτροτροφική περιοχή και οι δρόμοι είχαν τα χάλια τους το μηχάνημα της περιφέρειας διάνοιξε δρόμους που είχαν να φτιαχτούν περίπου 10 χρόνια


Μια βδομάδα τώρα η μπουλτόζα κάνει διάνοιξη και συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας στην Κωνωπίνα στις περιοχές (Προβατίνος-Κωνωπίνα)- Χρυσοβίτσα - Αγία Παρασκευή-λίμνη Αμβρακία.


. 
Την επιτήρηση και την υπόδειξη των αγροτικών δρόμων έκανε ο πρόεδρος του Χωριού  Χρήστος Τίγκας . 


Ο Πρόεδρος της Κωνωπίνας ευχαριστημένος από την δουλειά που παρουσιάζει το μηχάνημα της Περιφέρειας ευχαριστεί  την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, (Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα και αντιπεριφερειάρχες κα Σταρακά και κ. Γιάννη Λύτρα) που κατάλαβε τα προβλήματα της αγροτικής οδοποιίας που είχε η Κωνωπίνα όπως και το Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας που συντέλεσε να πραγματοποιηθούν οι επιδιορθώσεις και διανοίξεις των δρόμων. 
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΚΟΥΤΙΒΗΣ