Σελίδες

Τα Νέα του Συλλόγου μας

Ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Συλλόγου Θεόδωρου Χολή,  κατά τον απολογισμό πεπραγμένων έτους 2010

Αγαπητοί Συγχωριανοί, Φίλες και Φίλοι του Συλλόγου μας,

 Εκ μέρους του Δ.Σ. σας καλωσορίζω στην κοπή της πίτας μας, ωστόσο για μας τους Κωνωπινιώτες αυτή συνδέεται και με τις εργασίες της Γενικής μας Συνέλευσης και ιδιαίτερα με την εκλογή νέου Δ.Σ.
Η σημερινή Γενική μας Συνέλευση, έχει ιδιαίτερη ιστορική αξία, αφού είναι η πρώτη που πραγματοποιείται με τροποποιημένο πλέον το Καταστατικό μας που βελτίωσε χρόνιες παθογένειες στη λειτουργία του Συλλόγου μας..
Θα προηγηθεί η κοπή της πίτας μας και στη συνέχεια θ’ αρχίσουν οι εργασίες της Γενικής μας Συνέλευσης.
       Με μεγάλη μας χαρά θέλουμε να τις παρακολουθήσετε για να γνωρίσετε τα  πεπραγμένα του Συλλόγου μας.
Το σέρβις του ξενοδοχείου είναι στη διάθεσή σας για να κάνει  ευχάριστη  την εδώ παραμονή σας.
Θα ήθελα να επισημάνω  ότι στα κομμάτια της βασιλόπιτας υπάρχουν δύο νομίσματα που αντιστοιχούν σε δύο δώρα για τους τυχερούς, προσφορά των χωριανών μας Σπύρου και Γιώργου Γεροχρήστου, που διατηρούν εργαστήριο Αργυροχρυσοχοΐας στο Μοσχάτο και τους ευχαριστούμε πολύ.
Τα παιδιά αυτά, είναι πάντα δίπλα μας στην προσπάθεια που κάνουμε, μας στηρίζουνε και μας δείχνουν έμπρακτα την αγάπη τους και τους ευχαριστούμε πολύ. (ένα θερμό χειροκρότημα)
 Το 1ο δώρο είναι  ένα ωραιότατο μενταγιόν
 Το 2ο δώρο είναι ένας θαυμάσιος  σταυρός
 Για το αδιάβλητο της διαδικασίας, όποιος βρει πρώτος το πρώτο νόμισμα θα πάρει και το 1ο  δώρο και ο  δεύτερος κατά σειρά το δεύτερο δώρο.
Επίσης θα πρέπει να εκλέξουμε Προεδρείο  για την Γενική μας συνέλευση.
Πριν ξεκινήσω τον απολογισμό των πεπραγμένων της χρόνιας που πέρασε, θεωρώ καθήκον μου να αναφερθώ στον  χαμό ενός δικού μας ανθρώπου – του Δασκάλου μας Θανάση Παπανικολάου- που έφυγε πρόσφατα από την ζωή,  αποτείνοντας έτσι ελάχιστο φόρο τιμής στον αείμνηστο δάσκαλό μας που συνδέθηκε με το Χωριό και τους χωριανούς μας με άρρηκτους δεσμούς.
Θα πρέπει να σας πω ότι, σ’ αρκετούς εξ υμών, ο δάσκαλος, έχει ιδιαίτερη καταγραφή στην καρδιά και στην μνήμη μας, και μας δημιουργεί ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση γιατί, ήταν ο άνθρωπος που μας έμαθε τα πρώτα γράμματα.  Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.
Αγαπητοί Φίλοι,   Μέλη του Συλλόγου μας
Σε μία πραγματικά δύσκολη συγκυρία που δοκιμάζεται όσο ποτέ η Πατρίδα μας, που έχει αλλάξει παντελώς και δραματικά το τοπίο  της καθημερινότητάς μας, σε μια εποχή που ο Καλλικράτης δείχνει την άγρια όψη του στα μικρά και ανυπεράσπιστα χωριά μας, ο Σύλλογος του χωριού μας, ο δικός σας Σύλλογος, καλείται να διαδραματίσει εκ των πραγμάτων, όπως πολύ καλά αντιλαμβάνεστε, σημαντικότατο ρόλο σε θέματα που άπτονται των Καταστατικών του αρχών του,  και αφορούν την Κωνωπίνα μας.
Πιστεύουμε ότι, στην παρούσα περίοδο που διανύουμε, ό Σύλλογος είναι απαραίτητος όσο ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαίος και επιβάλλετε να είναι πιο δυνατός.
Κάνω έκκληση σε όλους σας, να είστε πιο κοντά στον Σύλλογο, να τον στηρίζεται με την παρουσία σας, γιατί το έχει πραγματικά ανάγκη, και κατά το δυνατόν.…στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία…. έστω από το υστέρημά σας, να τον στηρίζετε οικονομικά, …γιατί δυστυχώς…..ο Σύλλογος, μη έχοντας άλλους πόρους,  δεν θα μπορέσει να επιβιώσει.
Τώρα επί της ουσίας των πεπραγμένων, θεωρούμε ότι ήταν μία επιτυχημένη χρονιά με έντονη παρουσία του Συλλόγου μας στο Πολιτιστικό γίγνεσθαι και όχι μόνο.
*                    Ανασκοπώντας κατά σειρά τα πεπραγμένα και ξεκινώντας από την περσυνή μας χοροεσπερίδα στην Κοκκινιώτισα θα πρέπει να πούμε ότι ήταν μία εκδήλωση που δεν μας ικανοποίησε.
Όχι γιατί υστέρησε σε κόσμο, απεναντίας,…..κόσμο είχαμε….μας τιμήσανε οι φίλοι μας, αλλά δυστυχώς ΔΕΝ  είχαμε  παρουσία χωριανών μας και αυτό μας προβλημάτισε ιδιαίτερα.
*                 Ακολούθησε η γιορτή του Αη Θυμού στο χωριό μας που γίνεται πάντα σε συνεργασία με το εκκλησιαστικό συμβούλιο και το τοπικό συμβούλιο του χωριού μας, και θα τολμήσουμε να πούμε ότι, καταφέραμε χρόνο με το χρόνο να αναδείξουμε αυτό το γιορτάσιο, ως  Ξηρομερίτικη  γιορτή, με ολοένα αυξανόμενη προσέλευση πιστών πέραν των ορίων του Νομού  μας.Η  κοπή της πίτας μας στις 7 Φεβρουαρίου  πάλι στον ίδιο αυτό χώρο, όπου πραγματοποιήσαμε και την ετήσια Γενική μας Συνέλευση, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με την παρουσία του συνόλου σχεδόν των μελών μας.
*                 Με δική σας εντολή, κατά την περσυνή Γενική μας Συνέλευση, αναδείξαμε στις πραγματικές του διαστάσεις μέσα από την εφημερίδα μας αλλά και από τον τοπικό και ηλεκτρονικό τύπο το φλέγον θέμα της λειψυδρίας που ταλανίζει κατά τους θερινούς μήνες το χωριό μας εκφράζοντας την αγωνία όλων των συγχωριανών μας για το αυτονόητο (να έχουμε νερό για τις βασικές μας ανάγκες).
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα πρέπει να πούμε ύστερα από 5 σχεδόν χρόνια, λειτουργεί το νέο δίκτυο ύδρευσης, μπήκαν τα ρολόγια και έχει βελτιωθεί εν μέρει η υδροδότηση του χωριού μας.
*                    Για την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση (πέστο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) πήραμε ξεκάθαρη θέση ενάντια στον διαμελισμό του Ξηρομέρου, την λεηλασία του Δήμου Μεδεώνος, στην ευρηματική ονομασία του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας που τελικώς απαλλοτριώνει την Ξηρομερίτικη  καταγωγή  μας, που επινοήθηκε στη λογική των συσχετισμών...του πάρε- δώσε, με απίθανες πράγματι  μεθοδεύσεις και την τραμπάλα της ονομασίας των Δήμων του ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ.

*                    Κάναμε δημόσια παρέμβαση, ζητώντας ο νέος υπό σύσταση τότε Δήμος Ακτίου - Βόνιτσας, να μετανομασθεί σε Δήμο Ακαρνανικών και Βόνιτσας ικανοποιώντας εν μέρει τα χωριά της ενδοχώρας του Ξηρομέρου.
Δυστυχώς όμως δεν εισακουστήκαμε.  
Ελπίζουμε ο νέος Δήμαρχος να δει το θέμα στην σωστή του διάσταση και να αποκαταστήσει στο ορθότερο την αδικία .
*                    Διατρανώσαμε την αντίθεσή μας στην προσπάθεια για δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το επικίνδυνο και ρυπογόνο LPG, στο Πλατυγιάλι Αστακού. στηρίζοντας τις όποιες πρωτοβουλίες κοινωνικών και περιβαντολλογικών φορέων της περιοχής, ώστε να αποτραπεί η ολοκληρωτική περιβαντολλογική καταστροφή του Ξηρομέρου.
*                    Θα επισημάνω με ιδιαίτερη ικανοποίηση την καθοριστική συμβολή του Συλλόγου μας, στο γιορτάσιο  της Αγίας Παρασκευής στο ομώνυμο ξωκλήσι του χωριού μας, που έχει γίνει πλέον ένα παλιακό πανηγύρι με τη συμμετοχή  πλήθους κόσμου από την ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου, που χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει γεωμετρικά.   
     Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων  ο Σύλλογός μας τίμησε το Δ.Σ  του Συλλόγου μας της περιόδου 1991-1993  σε ένδειξη αναγνώρισης της συλλογικής - ορθής  πρωτοβουλίας, για την ανέγερση της εκκλησίας  ως επίσης και τον  συγχωριανό μας Παναγιώτη Βασ. Μπεκιράκη, που παραχώρησε τον χώρο ιδιοκτησίας του για την ανέγερση της εκκλησίας .
*                    Διοργανώσαμε με εξαιρετική επιτυχία μαζί  με του Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου Μεδεώνος (Αετού, Κατούνας, Τρύφου) τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 188 χρόνια από την ένδοξη μάχη του Προφήτη Ηλία Αετού,  όπου πρόγονοί μας, κατήγαγαν  σπουδαία και περιφανή  νίκη σε βάρος  πάνοπλης στρατιάς  Τούρκων.
      Κοινή μας επιδίωξη είναι να  καθιερωθεί πλέον η 9η Αυγούστου, ως ημέρα επετείου εθνικής μνήμης, όχι μόνο για τους Ξηρομερίτες αλλά για όλους τους Έλληνες, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους πεσόντες προγόνους μας, που θυσιάστηκαν   υπερ βωμών και εστιών”, στην ένδοξη και νικηφόρα Μάχη του Προφήτη Ηλία Αετού που έγινε στις 9-8-1822.
*                    Διατρανώσαμε την αντίθεσή μας με επιστολή που αποστείλαμε στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για τον σχεδιαζόμενο Αστυνομικό Καλλικράτη που προβλέπει κατάργηση του Α.Τ. Κατούνας που αστυνομεύει το μεγαλύτερο κομμάτι της ενδοχώρας του Ξηρομέρου και η διατήρησή του κρίνεται παραπάνω από αναγκαία και επιβεβλημένη
*                    Φέτος αποφασίσαμε για πρώτη φορά ο ετήσιος χορός  ή  συνεστίαση,  των μελών και φίλων μας να πραγματοποιηθεί μεσημέρι. Εγχείρημα που ως εκ του αποτελέσματος αποδειχθεί απόλυτα επιτυχή γιατί περάσαμε όμορφα και το μαγαζί γεμάτο ήταν.
*                    Στις λοιπές δραστηριότητές μας, συγκαταλέγεται η ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο και η έκδοση της εφημερίδα μας  που αισίως έκλεισε τον 13ο χρόνο έκδοσής της.
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε ότι η εφημερίδα μας αξιολογείται στα πιο έγκυρα Συλλογικά φύλα του Νομού μας.
Έχει κατ’ επανάληψη αποσπάσει κολακευτικές κριτικές, δίνοντας ένα ιδιαίτερο στίγμα στην ενημέρωση, με την αντικειμενική προσέγγιση των θεμάτων που προβάλει.
Τα άρθρα της δημοσιεύονται ενίοτε στο τοπικό τύπο αλλά και σε μεγάλα διαδικτυακά ιστολόγια μεταξύ των οποίων το ΞΗΡΟΜΕΡΟNEWS, το οποίο είναι το 2ο μεγαλύτερο διαδικτυακό μπλοκ στο Νομό μας.

            Αυτά όλα έχουνε γίνει….
 Θεωρώ βέβαιο ότι το καινούργιο Δ.Σ. που θα προκύψει από τις εκλογές θα συνεχίσει τις προσπάθειες για μεγαλύτερη καταξίωση του Συλλόγου μας και εύχομαι ολόψυχα  αυτό να επιτευχθεί.
Τώρα θα μου πείτε; Έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν; και δεν θα μπορούσαν να γίνουν και άλλα;  Ασφαλώς….. χωρίς καμιά αμφιβολία και θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα περισσότερα… Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Ασφαλώς γίνονται και λάθη!
Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η ενασχόλησή μας με το Σύλλογο είναι προϊόν της αγάπης μας για τη γενέτειρά μας.  Γιαυτό να κρίνεται τις ελλείψεις και τα λάθη μας, που αναπόφευκτα υπάρχουν με επιείκεια.
Θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι και εμείς τα Μέλη του Δ.Σ  είμαστε ένα κομμάτι από σας, που προσπαθούμε να προσφέρουμε ανιδιοτελώς όσο μπορούμε περισσότερα στη γενέτειρα και στον τόπο μας.
Με καθαρή φωνή πάντα, χωρίς κομματικούς εναγκαλισμούς βάσει των καταστατικών μας αρχών, προασπίζουμε τα συμφέροντα του τόπου μας και των συγχωριανών μας.
Πολλές  φορές  δυστυχώς  και με βαρύ τίμημα …..
γιατί δεν διστάσαμε να συγκρουστούμε για θέματα μείζονος σημασίας με ανθρώπους δικούς μας, με συγγενείς μας, με φίλους μας. Με επακόλουθο να διαταραχθούν ακόμη και οι προσωπικές μας σχέσεις  Και αυτό όπως αντιλαμβάνεσθε δεν μας είναι καθόλου ευχάριστο.
Όμως από την άλλη,  πράγματι, ασχολούμενοι με το Σύλλογο του Χωριού μας περάσαμε όμορφες στιγμές, έχουμε νοιώσει την αγάπη σας και αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουμε δυναμικά.
Στη συνέχεια ο ταμίας του Συλλόγου μας Κωνσταντίνος Γεροχρήστος, θα σας ενημερώσει για τον οικονομικό απολογισμό του απερχομένου οικονομικού έτους ο οποίος εγκρίθηκε από τη εξελεγκτική επιτροπή
      Την σημερινή μας εκδήλωση τιμούν με την παρουσία τους ο Πρωτοπρεσβύτερος του Αγίου Σπυρίδωνος Νέας Ιωνίας και Προϊστάμενος της εστίας του Ιερού Ναού κ. Νεκτάριος Γερονικολός, ο Πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ κ. Τάκης Στεργίου, , ο  Πρόεδρος του Συλλόγου Κατουνιωτών Αθήνας κ. Βαγγέλης Κουτιβής, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ε.α κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Γραμματέας της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης  κ. Χρήστος Γαζέτας, ο Διευθυντής της εφημερίδας «Αιτωλοακαρνανική» κ. Χρυσόστομος Πατούλας, το μέλος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ κ. Βασίλης Μπουρνάζος, τον Σύλλογο Βονιτσάνων Αθήνας εκπροσώπησε ο κ. Φώτης Μπρούμος. 
       Επίσης, χαιρέτισαν την εκδήλωσή μας και μας ευχήθηκαν να περάσουμε καλά ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Θάνος Μωραϊτης, ο Δήμαρχός μας κ. Νίκος Σολδάτος, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Τζαβαλάς, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του Χωριού μας κ. Νώντας Τσαμποδήμος ο οποίος απέστειλε επιστολή, η οποία  θα διαβαστεί στο ακροατήριο, οι Τοπικοί Σύμβουλοι του Χωριού μας κ.κ Σωκράτης Κωστακιώτης και Χρήστος Τίγκας, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας κα Αγγελική Χαλιμούδρα και ο πρώην Πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ και συγγραφέας κ. Νίκος Μήτσης. 
Τελειώνοντας και αφού σας ευχαριστήσω και πάλι για την παρουσία σας, σας εύχομαι Καλή Χρονιά, Δημιουργική και κυρίως με Υγεία σε σας και στις οικογένειες σας.
       Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.